Otrolig upptäckt kopplas till olivolja
2023 07 31
Forskare har kommit fram till ett oerhört fynd angående olivolja.
De positiva hälsoeffekterna som olivolja kan ha är känt sedan tidigare.
Bland annat vet man att det bidrar det till att skydda hjärtat.
Det finns även ett samband mellan olivolja och lägre risk för andningssjukdomar.
Nytt fynd
Nu har forskare i Boston gjort en otrolig upptäckt som kopplas till olivolja, nämligen att det sänker risken för demens.
Att konsumera en sked av livsmedlet varje dag sänker risken med hela 28 procent, rapporterar CNN.
– Vår studie förstärker kostriktlinjer som rekommenderar vegetabiliska oljor som olivolja och föreslår att dessa rekommendationer inte bara stöder hjärthälsa utan potentiellt hjärnhälsa, säger en av studiens författare Anne-Julie Tessier.
Stor studie
Studien observerade drygt 60 000 kvinnor och 32 000 män och undersökte deras matvanor och hälsa.
Studiens resultat var tydligt, att en matsked med olivolja om dagen sänker risken för demens med nästan 30 procent.
– Att välja olivolja, en naturlig produkt, istället för fetter som margarin och majonnäs är ett säkert val och kan minska risken för dödlig demens.
Skador på hjärnan
Demenssjukdomar innebär att man kan få det svårare att minnas men även tolka omgivningen och utföra vissa saker.
– Minnet blir sämre. Du kan få svårt att hitta rätt ord när du pratar, du glömmer namn, upprepar dig och tappar bort saker, förklarar Vårdguiden 1177.
– Du kan också få svårt att hitta i din omgivning. Det är ofta närminnet som påverkas, vilket gör att du har svårt att minnas sådant som hände nyss.
Ovanligt bland yngre
De allra flesta som drabbas av demens är över 65 år gamla, även yngre kan få det men det är mycket ovanligt.
Det är inte bara minne eller förmåga som påverkas, utan även personligheten kan ändras.
– Personligheten förändras. Du kan bli mindre intresserad av sådant som du tidigare har tyckt om och få svårare att ta initiativ. Du kan också bli mer orolig, ledsen eller irriterad.
Foto: K. Feinkost
Text: Redaktionen