OTROLIG UPPTÄCKT: Jättepopulär stad försvinner – bokstavligen

2023 05 21

En av världens mest populära städer sjunker.

Det är många som drömmer om att resa till New York City, den amerikanska jättestaden är ett av världens mest populära resmål.

År 2019 besökte hela 66,6 miljoner människor The Big Apple.

Nu visar forskning att staden sjunker, delvis på grund av den oerhörda vikten av byggnaderna där, rapporterar The Guardian.

Det innebär bland annat en ökad risk för översvämningar.

– En djupt koncentrerad befolkning på 8,4 miljoner människor står inför olika grader av fara från översvämning i New York City, framhåller forskarna i studien som publicerats i Earth´s Future Journal.

Förvärrar påverkan

Staden bedöms sjunka ungefär 1-2 millimeter i snitt varje år, och vissa delar sjunker dubbelt så snabbt.

Fenomenet förvärrar den påverkan som stigande havsnivåer har.

Vattnet som omger New York City har stigit med 22 centimeter sedan 1950, och översvämningar från stormar kan nu bli fyra gånger vanligare.

“Accelererande problem”

Studiens författare understryker att riskerna som New York City står inför även gäller många andra kuststäder runt om i världen.

Det beskrivs som ett "accelererande problem” av forskarna.

– Det är inget att få panik över omedelbart, men det finns en pågående process som ökar risken för översvämning, säger Geofysikern Tom Parsons vid US Geological Survey.

Populär stad

New York City är en av världens mest populära städer, och många lockas av de många museum och restauranger såväl som utbudet av underhållning.

År 2019 besökte 66,6 miljoner människor staden, och turism är en viktig del av New Yorks ekonomi, förklarar stadens administration.

Pandemin slog hårt

På grund av pandemin föll antalet människor som besöker New York City årligen från drygt 66 miljoner år 2019 till 22,3 miljoner år 2020.

Turistindustrins ekonomiska effekter sjönk därmed med omkring 75 procent, och nästan 90 000 jobb gick förlorade i staden.

– Branschen fungerar som ett dynamiskt ekosystem av attraktioner - shower, evenemang, shopping och mat - limmade ihop av gästfrihet och transport, som fungerar som kärninfrastruktur, förklarar administrationen.

Foto: P. Noah

Text: Redaktionen