OTROLIG UPPTÄCKT: Jättepopulär stad försvinner – bokstavligen

2023 05 21

En av världens mest populära städer sjunker.

Det är många som drömmer om att resa till New York City, den amerikanska jättestaden är ett av världens mest populära resmål.

År 2019 besökte hela 66,6 miljoner människor The Big Apple.

Nu visar forskning att staden sjunker, delvis på grund av den oerhörda vikten av byggnaderna där, rapporterar The Guardian.

Det innebär bland annat en ökad risk för översvämningar.

– En djupt koncentrerad befolkning på 8,4 miljoner människor står inför olika grader av fara från översvämning i New York City, framhåller forskarna i studien som publicerats i Earth´s Future Journal.

Förvärrar påverkan

Staden bedöms sjunka ungefär 1-2 millimeter i snitt varje år, och vissa delar sjunker dubbelt så snabbt.

Fenomenet förvärrar den påverkan som stigande havsnivåer har.

Vattnet som omger New York City har stigit med 22 centimeter sedan 1950, och översvämningar från stormar kan nu bli fyra gånger vanligare.

“Accelererande problem”

Studiens författare understryker att riskerna som New York City står inför även gäller många andra kuststäder runt om i världen.

Det beskrivs som ett "accelererande problem” av forskarna.

– Det är inget att få panik över omedelbart, men det finns en pågående process som ökar risken för översvämning, säger Geofysikern Tom Parsons vid US Geological Survey.

Populär stad

New York City är en av världens mest populära städer, och många lockas av de många museum och restauranger såväl som utbudet av underhållning.

År 2019 besökte 66,6 miljoner människor staden, och turism är en viktig del av New Yorks ekonomi, förklarar stadens administration.

Pandemin slog hårt

På grund av pandemin föll antalet människor som besöker New York City årligen från drygt 66 miljoner år 2019 till 22,3 miljoner år 2020.

Turistindustrins ekonomiska effekter sjönk därmed med omkring 75 procent, och nästan 90 000 jobb gick förlorade i staden.

– Branschen fungerar som ett dynamiskt ekosystem av attraktioner - shower, evenemang, shopping och mat - limmade ihop av gästfrihet och transport, som fungerar som kärninfrastruktur, förklarar administrationen.

Foto: P. Noah

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen