Otäck video på Putin cirkulerar – “väldigt obehagligt”

2023 12 05

Ett anmärkningsvärt klipp med Vladimir Putin har fått spridning på sociala medier.

Videon i fråga har en skrämmande inramning.

Den visar hur den ryska diktatorn besöker en paviljong i Moskva innehållandes en utställning av sovjetisk teknik och konstnärlig utveckling.

Länk till videon finns längst ned i artikeln.

I ett särskilt klipp presenteras Putin för “uppkomsten av kärnfysik och atomvapen”, enligt den oberoende ryska tidningen Meduza.

Han får då betrakta hur en kärnvapenattack skulle se ut i verkligheten.

– De här bilderna på Putin som tittar på en, väldigt realistisk, simulerad atombombsexplosion är obehaglig, framhåller Meduza-reportern Kevin Rothrock på X, tidigare Twitter.

Ett "Oppenheimer-ögonblick"

Klippet beskrivs av Newsweek som ett “Oppenheimer–ögonblick fångat på kamera”, en referens till filmen om atombombens fader Robert Oppenheimer.

På videon syns hur Putin, genom ett hål i väggen, tittar på det karakteristiska svampmolnet som uppstår efter en atombomb.

– Var inte rädd, den är högljudd, säger en av männen som visar kontrollpanelen för diktatorn.

I tystnad står den ryska ledaren och betraktar explosionen innan rundturen går vidare till en återskapad variant av Joseph Stalins kontor.

Han får då lyssna på en förklaring om hur “Europa bröt efterkrigsfreden genom att attackera Japan med atombomber”, rapporterar Meduza.

Hotar världen med kärnvapen

Besöket i modellen av atombunkern sker i en mycket orolig tid i världen.

De senaste två åren har Putin vid flera tillfällen antingen hotat med att använda kärnvapen själv eller varnat för att risken för att kärnvapenkrig ökat i världen.

– Ingen ska ha den minsta tvekan om att en direkt attack mot vårt land kommer att leda till nederlag och fruktansvärda konsekvenser för alla potentiella angripare, sade diktatorn kort efter invasionen av Ukraina.

– Om någon attackerar Ryssland skulle de inte ha någon chans att överleva, sade han sedan i höstas.

Båda uttalanden har av experter tolkats som kärnvapenhot mot västvärlden.

Lämnat kärnvapenavtal

Under hösten har Ryssland fattat beslut om att dra sig ur det så kallade provstoppsavtalet (CTBT) som förbjuder kärnvapenprov.

Det innebär i praktiken att Putinregimen har skapat sig förutsättningar att utföra test av kärnvapen eller provocera USA och Kina till att göra samma sak.

Somliga fruktar nu att Putins observation av den simulerade kärnvapensprängningen från ett hål i väggen ska inspirera diktatorn till att begå ett fruktansvärt misstag som hela världen får lida för.

– Jämförde han den med sin egen bunker? frågade sig samtidigt Anton Gerashchenko, Ukrainas rådgivare för inrikesfrågor, på X.

Se videon på Putin och atombombssimuleringen genom att klicka här (länk till X, tidigare Twitter).

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen