Östeuropeisk regeringschef om Sanna Marins fest – gör koppling till NATO

2022 08 20

Polens premiärminister går nu ut och kommenterar finska statsministern Sanna Marins vilda fest.

Rubrikerna har blivit stora världen över efter att Finlands 36-åriga statsminister Sanna Marin (S) fått stor uppmärksamhet i samband med att videoklipp från en fest läckt ut till media.

Sannfinländarna krävde drogtest

De omtalade filmklippen har spritts som en löpeld på Internet och i sociala medier och orsakat ramaskri på flera håll.

Partiledaren för Finlands näst största parti, högernationalistiska Sannfinländarna, gick i taket.

Hon krävde att Sanna Marin, som är partiledare för Socialdemokraterna i Finland, drogtestades.

Säger att hon aldrig knarkat

Trots att statsminister Sanna Marin intygade att hon aldrig tagit droger så gick hon med på att drogtestas.

– Det har förekommit allvarliga anklagelser om droger, säger Sanna Marin på en presskonferens.

– Även om jag anser att anklagelserna är orimliga, har jag för mitt eget rättsskydd gjort ett drogtest.

Om en vecka

– Resultatet av det kommer om ungefär en vecka, säger hon.

På videoklippen där Sanna Marin dansar och glider fram på golvet tillsammans med sina vänner hörs en person hojta om ”mjölgänget”.

En del misstänker att ordet ”mjöl” innebär knarkpulver och därmed uppstod knarkrykten.

Vodka misstänker Polens premiärminister

Nu har Sanna Marins vilda partajande lett till att Polens premiärminister gått ut och kommenterat saken.

Han menar att det finns en koppling till Nato.

– Premiärministern har en orsak att vara glad eftersom Finland ska med i Nato, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, rapporterar Reuters.

Polska regeringschefen misstänker att Sanna Marin druckit den finska vodkan Finlandia.

– Om den finska statsministern drack lite mer Finlandia och det ledde till att hon dansade så är det inget förfärligt fel med det, säger Mateusz Morawiecki.

Ren smak med citrusinslag

Systembolaget slår fast att Finlandia bör serveras kyld.

– Ren smak med inslag av citrusskal och ljust bröd. Serveras kyld som snaps eller används som drinkingrediens, betonar Systembolaget på sin webbsida.

Huruvida Sanna Marin följt svenska Systembolagets serveringsrekommendation är inte bekräftat av finska regeringskansliet.

ANALYS

Låt Sanna Marin få gå på party och ha roligt precis hur mycket hon vill!

Dessa skandalrubriker i finsk press är det löjligaste på år och dag. Och att finska toppolitiker i Sannfinländarna kräver att hon drogtestas är väldigt pinsamt – för Sannfinländarna själva och inga andra.

Om man ska drogtestas för att man tjoar och tjimmar och har kul på en fest, ja då har det gått alldeles för långt.

Och ska man drogtestas bara för att man tagit ett glas eller två så ska ju mer eller mindre varenda kotte i Sverige drogtestas.

Nej detta är bara jättelöjligt.

Kommer öka i popularitet

Man ska väl inte behöva sitta på en stol och ha tråkigt en hel kväll bara för att man är statsminister.

Min prognos är att Sanna Marin kommer att öka ännu mer i popularitet efter denna så kallade ”skandal”.

Att inte Sannfinländarna inser att deras bisarra agerande gör Socialdemokraternas partiledare Sanna Marin ännu populärare är en gåta.

Foto: Ninnia Andersson, Regeringskansliet resp. Instagram Stories

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen