Oroväckande löfte – från Kina till Putin

2023 04 17

I helgen besökte Kinas försvarsminister Li Shangfu Moskva.

Under sitt besök träffade ministern Rysslands diktator Vladimir Putin.

Ett av flera ämnen som berördes under mötet var det militära samarbetet mellan länderna. När samarbetet diskuterades presenterade Li Shangfu ett kinesiskt löfte till Putin och Ryssland.

– Försvarsministern lovade att det militära samarbetet mellan Kina och Ryssland kommer att fördjupas, rapporterar The Guardian.

Starkare band i dag

– Kina är villiga att arbeta tillsammans med Ryssland, och bistå med nya bidrag för att upprätthålla den globala och regionala säkerheten, sa Li Shangfu enligt ryska medier.

Vidare konstaterade Kinas försvarsminister att den rysk-kinesiska relationen ”överträffar de militärpolitiska allianserna under kalla krigets era".

– Detta är mitt första utlandsbesök sedan jag tog över som Kinas försvarsminister. Jag valde specifikt Ryssland för detta ändamål för att betona den speciella karaktären och strategiska betydelsen av våra bilaterala förbindelser, framhöll Li Shangfu.

Putin skakade ministerns hand, tackade för de ”fina orden” och berömde sedan det militära samarbetet mellan länderna. Han pekade framför allt på de gemensamma militärövningar som Kina och Ryssland har genomfört.

Nytt avslöjande

Kina har officiellt försökt framställa sig som en neutral aktör i kriget i Ukraina.

Nya underrättelseuppgifter tyder dock på motsatsen.

Enligt ett underrättelsedokument från den så kallade Pentagonläckan har den kinesiska regimen godkänt vapenleveranser till Ryssland.

I dokumentet, som är daterat till den 23 februari 2023, framgår det att Peking godkänt leveranser med villkoret att samtliga transporter ska hållas hemliga, rapporterar Washington Post som tagit del av läckan.

Beskrivs som civila produkter

– Vapenleveranserna till Ryssland är tänkta att stegvis öka. Leveranserna ska hemlighållas genom att ”maskeras som civila föremål”, skriver tidningen.

Det är inte första gångens som Kina anklagas för att förse Ryssland med militära medel.

I början av mars uppgav Politico att Kina skickat automatvapen, militärutrustning och drönardelar till den ryska armén i Ukraina.

The Guardian har även rapporterat att ukrainskt militär börjat hitta fler och fler kinesiska komponenter i ryska vapen som används i Ukraina.

Foto: President of Russia Office resp Alejandro Luengo

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen