Oroväckande frukosttrend i Sverige

2024 03 23

En betydande majoritet av svenska folket, 76 procent, anser att det är hälsosamt att äta frukost.

Trots det har antalet personer som skippar frukosten ökat de senaste sex åren, från 9 till 13 procent.

Det visar en färsk undersökning från livsmedelsföretaget Herbalife.

Antalet personer som hoppar över frukosten minst en gång i veckan har även ökat – från 35 till 40 procent sedan 2018.

Ökningen är något oväntad.

Undersökningen visar att hela 22 procent skulle vilja äta frukost oftare på vardagar, men de ”tvingas” stå över dagens första måltid av olika anledningar.

–  På frågan om vad det är som hindrar dem nämns både brist på matlust (23 procent), brist på tid (20 procent) och att man helt enkelt är för trött (15 procent), rapporterar Herbalife.

Enligt Michael Thorp, läkare och specialist i fysikalisk medicin och rehabilitering, är resultatet oroväckande.

– Några har förmodligen hittat hälsosamma lösningar som passar för dem, men det är lite oroande att så många faktiskt vill äta frukost, men saknar tid eller ork. Det kan ofta straffa sig senare under dagen, säger han.

Läkaren uppmanar människor att tänka på sömnen. Thorp betonar att det är viktigt att  lägga sig i tid så man orkar gå upp tillräckligt tidigt och äta frukost i lugn och ro. 

– Det är klokt att få i sig frukost ganska direkt efter att man stigit upp, och det är dessutom bra för de flesta av oss att ha lite lugn på morgonen i en annars stressad vardag.

Omtvistad måltid

Frukosten beskrivs ofta som dagens viktigaste måltid. Men frågan är omtvistad. Forskare och experter har i åratal diskuterat huruvida frukost verkligen är dagens viktigaste måltid.

Michael Thorp anser att diskussionen är lite ”fånig”.

– Det finns inget råd som passar alla. För en person som kämpar med övervikt kan det hjälpa att skjuta upp frukosten något för att minska kaloriintaget, och därmed bidra positivt till hälsan. Om du verkligen inte har någon matlust på morgonen ska du inte heller tvinga i dig frukost. Men oavsett vilken tid det blir så är första måltiden efter nattens fasta en frukost och då är det viktigt att den innehåller långsamma kolhydrater och tillräckligt med protein, säger läkaren.

Han betonar dock att de flesta mår bättre av att äta frukost.

– För de flesta av oss skulle det påverka vår hälsa positivt att äta frukost. Speciellt barn och ungdomar under 18 år, personer som är väldigt aktiva eller såna som är underviktiga bör vara försiktiga med att hoppa över frukost.  

Foto: S. Bughdaryan

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen