Oron ökar för rysk attack mot Ukraina

2021 05 09

USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Japan, Italien och Kanada kräver att Ryssland upphör med sin upptrappning med trupper längs gränsen till Ukraina.

– Vi, G7:s utrikesministrar i Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA samt EU:s Höga Representant är djupt oroade över den stora och pågående ryska truppökningen vid Ukrainas gräns och på olagligt ockuperade Krim. Dessa storskaliga trupprörelser, utan förhandsinformation, utgör hotande och destabiliserande aktiviteter. Vi uppmanar Ryssland  att upphöra med sina provokationer, meddelar G7-ländernas utrikesministrar i ett uttalande.

ANALYS
Diktaturen Rysslands anfallskrig mot Ukrainas två östliga regioner Donetsk och Luhansk har redan lett till att 14 000 personer förlorat livet enligt Deutsche Welle och Ryssland har även kastats ut ur G8, gruppen för världens största industrialiserade länder, som därför bytte namn till G7.

Rysslands attack på det fria landet Ukraina och ockupationen av Krim är en av huvudorsakerna till omvärldens tilltagande kritik mot Ryssland och nu ökar risken för att Ryssland förnyar sitt krig mot Ukraina som annars har minskat ned till en lågintensivare konflikt som dock alltjämt kräver dödsoffer.

Läget är mycket allvarligt och handlar i grunden om att Moskva vill behålla sin maktsfär över Ukraina som istället vill närma sig EU.

[yop_poll id="9"]