Kraftig uppgång av sjukhusvårdade i Norge – Ökad belastning i flera EU-länder

2021 11 02

Norge, Belgien, Nederländerna, Slovakien, Grekland och Storbritannien – det kommer oroande signaler från en rad länder avseende coronasmittan.

Europa är just nu den världsdel där trenden går åt fel håll när det gäller smittspridningen.

Norge

I grannlandet Norge uppger NRK att 168 coronapatienter vårdas på sjukhus och det är hela 47 patienter fler än dagen innan vilket motsvarar en kraftig uppgång på 39 %  på ett dygn. Antalet smittade ökar kraftigt men från låga nivåer. 1 335 nya registrerade smittfall rapporterades sista dygnet jämfört med 893 fall samma veckodag förra veckan och i norsk media rapporteras det nu mycket om farhågorna för ökad smitta framöver.

Belgien

Den senast registrerade veckan ökade smittan med 75 % till 5 300 fall och antalet sjukhusvårdade ökade med 69 % till 102 dagliga fall enligt AP. Även antalet döda ökar men i lägre utsträckning, till cirka 20 dödsoffer per dygn.

Landet har återinfört flera restriktioner och även utökat kraven på obligatoriska vaccinpass.

– Munskydd på offentliga platser är obligatoriskt för personal på restauranger, krogar och gym. Vi måste öka vårt skydd, säger premiärminister Alexander De Croo till AP. Han betonar att då 85 % av belgarna är vaccinerade så behöver inte restriktionerna vara lika hårda som annars vore fallet.

Nederländerna

Smittspridningen rusar i Nederländerna och antalet nya fall har ökat med 45 % sedan förra veckan till 7 700 vilket är högsta antalet sedan i juli. Över 1 200 personer vårdas på sjukhus vilket är det högsta antalet på fem månader.

– Vi kan inte komma ifrån att införa nya restriktioner, säger landets sjukvårdsminister Hugo de Jonge, uppger Reuters.

Krav på munskydd i offentliga utrymmen och utökade krav på vaccinpass är att vänta enligt nyhetsbyrån.

Nederländernas sjukvårdsmyndigheter konstaterar att de flesta som sjukhusvårdas inte har vaccinerats.

Slovakien

Smittspridningen skenar också i Slovakien där antalet nya fall ökat från 80 per dag till 3 800 per dag i genomsnitt rapporterar DN. Landet är ett av flera länder dit USA igår införde reseavrådan.

Grekland

En femte våg väntas i Grekland där smittspridningen är på kraftig uppgång och väntas öka ytterligare under november enligt den grekiska stortidningen Ekathimerini. Antalet sjukhusvårdade har nått den högsta nivån sedan pandemin startade uppger DN.

Storbritannien

Storbritannien har sett en rejäl ökning av smittspridningen under hösten och en studie av 1,3 miljoner hushåll indikerar att landet drabbats av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade enligt The Guardian. Sjukvården är under hård press och det rasar en diskussion om huruvida man ska återinföra restriktioner vilket premiärminister Boris Johnson vill undvika.

ANALYS

Signalerna är samstämmiga från flera länder:

▪Det är framförallt ovaccinerade som drabbas av sjukhusvistelse och död. Det leder även till att sjukhusen överbelastas och därmed har mindre möjlighet att ta emot personer som behöver vård för helt andra sjukdomar.

▪Även vaccinerade smittas i större utsträckning i takt med att vaccinets effekt avtar när det gått några månader.

▪Pandemin är ännu inte över.

Foto: M. Manjun


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen