Kraftig uppgång av sjukhusvårdade i Norge – Ökad belastning i flera EU-länder

2021 11 02

Norge, Belgien, Nederländerna, Slovakien, Grekland och Storbritannien – det kommer oroande signaler från en rad länder avseende coronasmittan.

Europa är just nu den världsdel där trenden går åt fel håll när det gäller smittspridningen.

Norge

I grannlandet Norge uppger NRK att 168 coronapatienter vårdas på sjukhus och det är hela 47 patienter fler än dagen innan vilket motsvarar en kraftig uppgång på 39 %  på ett dygn. Antalet smittade ökar kraftigt men från låga nivåer. 1 335 nya registrerade smittfall rapporterades sista dygnet jämfört med 893 fall samma veckodag förra veckan och i norsk media rapporteras det nu mycket om farhågorna för ökad smitta framöver.

Belgien

Den senast registrerade veckan ökade smittan med 75 % till 5 300 fall och antalet sjukhusvårdade ökade med 69 % till 102 dagliga fall enligt AP. Även antalet döda ökar men i lägre utsträckning, till cirka 20 dödsoffer per dygn.

Landet har återinfört flera restriktioner och även utökat kraven på obligatoriska vaccinpass.

– Munskydd på offentliga platser är obligatoriskt för personal på restauranger, krogar och gym. Vi måste öka vårt skydd, säger premiärminister Alexander De Croo till AP. Han betonar att då 85 % av belgarna är vaccinerade så behöver inte restriktionerna vara lika hårda som annars vore fallet.

Nederländerna

Smittspridningen rusar i Nederländerna och antalet nya fall har ökat med 45 % sedan förra veckan till 7 700 vilket är högsta antalet sedan i juli. Över 1 200 personer vårdas på sjukhus vilket är det högsta antalet på fem månader.

– Vi kan inte komma ifrån att införa nya restriktioner, säger landets sjukvårdsminister Hugo de Jonge, uppger Reuters.

Krav på munskydd i offentliga utrymmen och utökade krav på vaccinpass är att vänta enligt nyhetsbyrån.

Nederländernas sjukvårdsmyndigheter konstaterar att de flesta som sjukhusvårdas inte har vaccinerats.

Slovakien

Smittspridningen skenar också i Slovakien där antalet nya fall ökat från 80 per dag till 3 800 per dag i genomsnitt rapporterar DN. Landet är ett av flera länder dit USA igår införde reseavrådan.

Grekland

En femte våg väntas i Grekland där smittspridningen är på kraftig uppgång och väntas öka ytterligare under november enligt den grekiska stortidningen Ekathimerini. Antalet sjukhusvårdade har nått den högsta nivån sedan pandemin startade uppger DN.

Storbritannien

Storbritannien har sett en rejäl ökning av smittspridningen under hösten och en studie av 1,3 miljoner hushåll indikerar att landet drabbats av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade enligt The Guardian. Sjukvården är under hård press och det rasar en diskussion om huruvida man ska återinföra restriktioner vilket premiärminister Boris Johnson vill undvika.

ANALYS

Signalerna är samstämmiga från flera länder:

▪Det är framförallt ovaccinerade som drabbas av sjukhusvistelse och död. Det leder även till att sjukhusen överbelastas och därmed har mindre möjlighet att ta emot personer som behöver vård för helt andra sjukdomar.

▪Även vaccinerade smittas i större utsträckning i takt med att vaccinets effekt avtar när det gått några månader.

▪Pandemin är ännu inte över.

Foto: M. Manjun