Kraftig uppgång av sjukhusvårdade i Norge – Ökad belastning i flera EU-länder

2021 11 02

Norge, Belgien, Nederländerna, Slovakien, Grekland och Storbritannien – det kommer oroande signaler från en rad länder avseende coronasmittan.

Europa är just nu den världsdel där trenden går åt fel håll när det gäller smittspridningen.

Norge

I grannlandet Norge uppger NRK att 168 coronapatienter vårdas på sjukhus och det är hela 47 patienter fler än dagen innan vilket motsvarar en kraftig uppgång på 39 %  på ett dygn. Antalet smittade ökar kraftigt men från låga nivåer. 1 335 nya registrerade smittfall rapporterades sista dygnet jämfört med 893 fall samma veckodag förra veckan och i norsk media rapporteras det nu mycket om farhågorna för ökad smitta framöver.

Belgien

Den senast registrerade veckan ökade smittan med 75 % till 5 300 fall och antalet sjukhusvårdade ökade med 69 % till 102 dagliga fall enligt AP. Även antalet döda ökar men i lägre utsträckning, till cirka 20 dödsoffer per dygn.

Landet har återinfört flera restriktioner och även utökat kraven på obligatoriska vaccinpass.

– Munskydd på offentliga platser är obligatoriskt för personal på restauranger, krogar och gym. Vi måste öka vårt skydd, säger premiärminister Alexander De Croo till AP. Han betonar att då 85 % av belgarna är vaccinerade så behöver inte restriktionerna vara lika hårda som annars vore fallet.

Nederländerna

Smittspridningen rusar i Nederländerna och antalet nya fall har ökat med 45 % sedan förra veckan till 7 700 vilket är högsta antalet sedan i juli. Över 1 200 personer vårdas på sjukhus vilket är det högsta antalet på fem månader.

– Vi kan inte komma ifrån att införa nya restriktioner, säger landets sjukvårdsminister Hugo de Jonge, uppger Reuters.

Krav på munskydd i offentliga utrymmen och utökade krav på vaccinpass är att vänta enligt nyhetsbyrån.

Nederländernas sjukvårdsmyndigheter konstaterar att de flesta som sjukhusvårdas inte har vaccinerats.

Slovakien

Smittspridningen skenar också i Slovakien där antalet nya fall ökat från 80 per dag till 3 800 per dag i genomsnitt rapporterar DN. Landet är ett av flera länder dit USA igår införde reseavrådan.

Grekland

En femte våg väntas i Grekland där smittspridningen är på kraftig uppgång och väntas öka ytterligare under november enligt den grekiska stortidningen Ekathimerini. Antalet sjukhusvårdade har nått den högsta nivån sedan pandemin startade uppger DN.

Storbritannien

Storbritannien har sett en rejäl ökning av smittspridningen under hösten och en studie av 1,3 miljoner hushåll indikerar att landet drabbats av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade enligt The Guardian. Sjukvården är under hård press och det rasar en diskussion om huruvida man ska återinföra restriktioner vilket premiärminister Boris Johnson vill undvika.

ANALYS

Signalerna är samstämmiga från flera länder:

▪Det är framförallt ovaccinerade som drabbas av sjukhusvistelse och död. Det leder även till att sjukhusen överbelastas och därmed har mindre möjlighet att ta emot personer som behöver vård för helt andra sjukdomar.

▪Även vaccinerade smittas i större utsträckning i takt med att vaccinets effekt avtar när det gått några månader.

▪Pandemin är ännu inte över.

Foto: M. Manjun


Sverige säger nej till USA – stormakten vädjar om hjälp

2025 03 17

Det råder stor brist på ägg i USA.

Efter flera utbrott av fågelinfluensan har över 50 miljoner höns tvingats avlivats i USA sedan oktober 2024.

Det har lett till ett kraftigt minskat utbud av ägg, vilket fått USA:s regering att vända blicken mot andra länder.

Stormakten har undersökt om flera europeiska länder, inklusive de nordiska, kan exportera ägg till USA.

Nu svarar Sverige.

Enligt Kronägg, en av Sveriges största äggproducenter, blir det svårt att transportera ägg till stormakten i väst.

– Det är inte helt okomplicerat att få tillstånd för export till USA. Jag tror inte vi kommer att exportera, säger Kronäggs vd Markus Lindström till GP.

– Vi har också äggbrist i Europa och där har vi redan exportkanaler vi använder oss av. Så det är snarare så att vi exporterar inom Europa.

Norge ger samma besked.

– Tyvärr har vi inte ett enda ägg att sälja. Alla ägg vi har kommer att gå till norska konsumenter, säger Kjell S. Rakkenes, vice vd för strategi, hållbarhet och kommunikation på äggproducenten Nortura, till norska TV2.

Enligt Rakkenes har USA kontaktat många länder runt om i världen.

– Jag har förstått att de har kontaktat flera länder med förfrågningar om att köpa ägg. Det visar att försörjningssituationen är krävande på fler håll än i Norge, säger han.

Finland och Danmark svarar

Finland och Danmark säger varken ja eller nej.

Båda länderna hänvisar dock till att nuvarande regelverk gör det svårt att exportera ägg till USA.

– Ett stort antal kontrollkrav i bland annat USA står i vägen för att kunna exportera ägg dit, har chefen för branschorganisationen Danske Æg sagt till jordbrukstidningen Fødevarewatch.

Public service-kanalen Yle rapporterar att finska producenter tampas med liknande problem.

– Svaret var att man egentligen inte kunde svara på frågan, eftersom man inte har förhandlat om att sälja ägg till USA. Därför känner man i Finland inte till de krav landet har på ägg och äggprodukter, uppger kanalen.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Ungern slår till mot Ukraina – ”tack vare Trump”

2025 03 17

Alla stödpaket från EU till Ukraina kommer att stoppas av Ungern.

Det meddelar den ungerske utrikesminister Péter Szijjártó på måndagen.

I ett inlägg på Facebook skriver Szijjártó att Ungern har stoppat ett nytt stödpaket på cirka 20 miljarder euro till Ukraina.

Vidare meddelar utrikesministern att Ungern kommer motsätta sig alla framtida stödpaket som övriga EU-länder enas om.

Szijjártó anser att Donald Trumps intåg i Vita huset har förändrat spelplanen och hävdar att EU vill förlänga kriget genom att stödja Ukraina.

– Tack vare president Trump har hoppet om fred aldrig varit så nära under de senaste tre åren som det är nu, så Bryssels avsikt att omöjliggöra fredssamtal är oacceptabel, framhåller utrikesministern.

”Vi låter dem inte dra in oss”

EU:s nya stödpaket på 20 miljarder euro sätter Ungern alltså stopp för.

– Vi låter dem inte dra in oss i detta, vi låter dem inte finansiera vapenleveranser till Ukraina med ungerska skattebetalares pengar. I stället stödjer vi fredsförhandlingar, skriver Péter Szijjártó.

Kan EU runda Ungern?

Det återstår att se om EU kan runda Ungerns veto eller övertala landet att ändra sig.

Tidigare har Ungern dragit tillbaka veton i utbyte mot ekonomiskt stöd.  

Starka band till Ryssland

Szijjártó agerande följer en röd tråd. 

Trots den ryska invasionen har Ungern bibehållit sin starka relation med Ryssland. 

Ungern är fortfarande starkt beroende av rysk olja och har nära samarbete med Ryssland i flera energifrågor.

Under premiärminister Viktor Orbans styre har Ungern upprepade gånger kritiserat och motsatt sig västvärldens sanktioner mot Ryssland.

Foto: Jorono resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen