Oro för ny virusvåg i vinter – Därför inleder Norge dos 3 till 65-plussare nu

2021 10 07

Norge fruktar att en ny virusvåg i vinter kan slå mot 65-plussarna och det bidrar till att man beslutat att ge alla som fyllt 65 år en tredje dos.

Norges regering har beslutat att med start redan denna månad erbjuda alla över 65 år en tredje dos av vaccinet.

Ökar skyddet mot allvarlig sjukdom

– Syftet med påfyllnadsdosen är att öka skyddet mot allvarlig sjukdom. Dessutom hoppas vi att en tredje dos kommer att ge utökat och bättre skydd mot nya virusvarianter, säger Norges hälsominister Bent Høie.

Befarar ny våg i vinter

Det har varit diskussion inom Norges regering och myndigheter om tajmingen när det gäller att ge 65-plussarna den tredje dosen men det faktum att man befarar att en ny våg av pandemin kan slå till framåt vintern har påverkat beslutet. Tidigare erfarenhet visar att viruset sprids mer när det blir kallare.

Förbereda de äldre

– Det är möjligt att pandemin blossar upp igen i vinter och det är viktigt att förbereda den äldre delen av befolkningen på det, säger hälsoministern.

Flera positiva effekter

Han understryker att det finns flera positiva effekter med dos 3.

– Vi är säkra på att vi får en aktivering av immunfunktionen och vi får en kraftig stimulering av antikroppsnivån. Vi förväntar oss även en effekt på breddskyddet mot eventuella andra virusvarianter, säger han.

Inleds redan i oktober

Beskedet från Norges regering idag är att man ska inleda vaccinationen av dos 3 redan nu i slutet av oktober. Det ska gå 6 månader efter dos 2 innan man kan få sin tredje dos understryker hälsoministern. Man börjar därmed med 85-plussarna och de på särboende.

Foto: B. Canning

[yop_poll id="738"]