Oro för att Navalny utsätts för långsam död

2021 05 09

Rysslands oppositionsledare Alexi Navalny, som fängslats på ifrågasatta grunder av Putinregimen, har slutligen först till en vårdenhet efter att ha drabbats av feber, hosta samt akuta rygg och bensmärtor samtidigt som 20% av medfångarna vårdas för misstänkt tuberkulossmitta enligt Navalny.

Det rapporterar YLE och Reuters. Navalny dömdes till 3,5 års fängelse efter att han återvände till Ryssland från Tyskland där han vårdades efter ett mordförsök och förgiftning i Ryssland. Han dömdes för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff när han inte dök upp på kontrollmöten då han kämpade för sitt liv efter förgiftningen. Nu är han inspärrad på en ökänd straffkoloni utanför Moskva.

Enligt tidningen Izvestia har Navalny testats för coronaviruset och nyligen inledde han en hungerstrejk i protest mot att han nekades korrekt vård.

– Jag fortsätter naturligtvis min hungerstrejk. Jag har en lagligt garanterad rätt att få en specialistläkare på egen bekostnad. Jag kommer inte att ge upp det, och fängelsedoktorer kan man lita på lika mycket som statlig TV. Om jag har tuberkulos kanske det jagar ut smärtan i ryggen och benen. Det vore trevligt, meddelar Navalny på sin Instagramsida.

Han lider svårt av att bli väckt av fängelsevakterna en gång i timmen på nätterna men får regelbundet besök av sina advokater i fängelset och de hjälper honom att uppdatera hans sociala medier.

– Det är mycket möjligt att Ryssland utsätter honom för en långsam död, uppger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnes Callamard enligt Guardian.

ANALYS

Det är sannolikt just det Rysslands diktator hoppas på – att Navalny förlorar livet på ett plågsamt sätt.

Oppositionsledare skjuts på öppen gata, oliktänkande fängslas, regeringskritiska journalister försvinner och homosexuella trakasseras. När Rysslands rikaste man, Mikhail Khodorkovsky, sågs som en möjlig motkandidat i kommande val greps och dömdes han på oklara grunder till 10 års fängelse 2004 och oppositionsledaren Boris Nemtsov sköts till döds på öppen gata i Moskva 2015.

Efter hemkomsten från Tyskland fick han umgås med familjen igen, se bilden till höger, vilket var en glädje som hela världen kunde följa på hans Instagramsida. Nu är bilden mycket dystrare, se bilden till vänster som nyligen lagts ut på hans Instagram.

Putin har förvandlat Ryssland till en stenhård diktatur. Enligt forskningsinstitutet Freedom House välkända diktaturindex hamnar Ryssland till och med sämre till än grymma diktaturer som Vitryssland, Djibouti och Kazakstan. Putinregimen styr även media och i Reportrar Utan Gränsers årliga index hamnar Ryssland till och med sämre till än Venezuela och Kambodja.

[forminator_poll id="2741"]