Oro för att Navalny utsätts för långsam död

2021 05 09

Rysslands oppositionsledare Alexi Navalny, som fängslats på ifrågasatta grunder av Putinregimen, har slutligen först till en vårdenhet efter att ha drabbats av feber, hosta samt akuta rygg och bensmärtor samtidigt som 20% av medfångarna vårdas för misstänkt tuberkulossmitta enligt Navalny.

Det rapporterar YLE och Reuters. Navalny dömdes till 3,5 års fängelse efter att han återvände till Ryssland från Tyskland där han vårdades efter ett mordförsök och förgiftning i Ryssland. Han dömdes för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff när han inte dök upp på kontrollmöten då han kämpade för sitt liv efter förgiftningen. Nu är han inspärrad på en ökänd straffkoloni utanför Moskva.

Enligt tidningen Izvestia har Navalny testats för coronaviruset och nyligen inledde han en hungerstrejk i protest mot att han nekades korrekt vård.

– Jag fortsätter naturligtvis min hungerstrejk. Jag har en lagligt garanterad rätt att få en specialistläkare på egen bekostnad. Jag kommer inte att ge upp det, och fängelsedoktorer kan man lita på lika mycket som statlig TV. Om jag har tuberkulos kanske det jagar ut smärtan i ryggen och benen. Det vore trevligt, meddelar Navalny på sin Instagramsida.

Han lider svårt av att bli väckt av fängelsevakterna en gång i timmen på nätterna men får regelbundet besök av sina advokater i fängelset och de hjälper honom att uppdatera hans sociala medier.

– Det är mycket möjligt att Ryssland utsätter honom för en långsam död, uppger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnes Callamard enligt Guardian.

ANALYS

Det är sannolikt just det Rysslands diktator hoppas på – att Navalny förlorar livet på ett plågsamt sätt.

Oppositionsledare skjuts på öppen gata, oliktänkande fängslas, regeringskritiska journalister försvinner och homosexuella trakasseras. När Rysslands rikaste man, Mikhail Khodorkovsky, sågs som en möjlig motkandidat i kommande val greps och dömdes han på oklara grunder till 10 års fängelse 2004 och oppositionsledaren Boris Nemtsov sköts till döds på öppen gata i Moskva 2015.

Efter hemkomsten från Tyskland fick han umgås med familjen igen, se bilden till höger, vilket var en glädje som hela världen kunde följa på hans Instagramsida. Nu är bilden mycket dystrare, se bilden till vänster som nyligen lagts ut på hans Instagram.

Putin har förvandlat Ryssland till en stenhård diktatur. Enligt forskningsinstitutet Freedom House välkända diktaturindex hamnar Ryssland till och med sämre till än grymma diktaturer som Vitryssland, Djibouti och Kazakstan. Putinregimen styr även media och i Reportrar Utan Gränsers årliga index hamnar Ryssland till och med sämre till än Venezuela och Kambodja.

[forminator_poll id="2741"]

Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen