Oro för att Navalny utsätts för långsam död

2021 05 09

Rysslands oppositionsledare Alexi Navalny, som fängslats på ifrågasatta grunder av Putinregimen, har slutligen först till en vårdenhet efter att ha drabbats av feber, hosta samt akuta rygg och bensmärtor samtidigt som 20% av medfångarna vårdas för misstänkt tuberkulossmitta enligt Navalny.

Det rapporterar YLE och Reuters. Navalny dömdes till 3,5 års fängelse efter att han återvände till Ryssland från Tyskland där han vårdades efter ett mordförsök och förgiftning i Ryssland. Han dömdes för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff när han inte dök upp på kontrollmöten då han kämpade för sitt liv efter förgiftningen. Nu är han inspärrad på en ökänd straffkoloni utanför Moskva.

Enligt tidningen Izvestia har Navalny testats för coronaviruset och nyligen inledde han en hungerstrejk i protest mot att han nekades korrekt vård.

– Jag fortsätter naturligtvis min hungerstrejk. Jag har en lagligt garanterad rätt att få en specialistläkare på egen bekostnad. Jag kommer inte att ge upp det, och fängelsedoktorer kan man lita på lika mycket som statlig TV. Om jag har tuberkulos kanske det jagar ut smärtan i ryggen och benen. Det vore trevligt, meddelar Navalny på sin Instagramsida.

Han lider svårt av att bli väckt av fängelsevakterna en gång i timmen på nätterna men får regelbundet besök av sina advokater i fängelset och de hjälper honom att uppdatera hans sociala medier.

– Det är mycket möjligt att Ryssland utsätter honom för en långsam död, uppger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnes Callamard enligt Guardian.

ANALYS

Det är sannolikt just det Rysslands diktator hoppas på – att Navalny förlorar livet på ett plågsamt sätt.

Oppositionsledare skjuts på öppen gata, oliktänkande fängslas, regeringskritiska journalister försvinner och homosexuella trakasseras. När Rysslands rikaste man, Mikhail Khodorkovsky, sågs som en möjlig motkandidat i kommande val greps och dömdes han på oklara grunder till 10 års fängelse 2004 och oppositionsledaren Boris Nemtsov sköts till döds på öppen gata i Moskva 2015.

Efter hemkomsten från Tyskland fick han umgås med familjen igen, se bilden till höger, vilket var en glädje som hela världen kunde följa på hans Instagramsida. Nu är bilden mycket dystrare, se bilden till vänster som nyligen lagts ut på hans Instagram.

Putin har förvandlat Ryssland till en stenhård diktatur. Enligt forskningsinstitutet Freedom House välkända diktaturindex hamnar Ryssland till och med sämre till än grymma diktaturer som Vitryssland, Djibouti och Kazakstan. Putinregimen styr även media och i Reportrar Utan Gränsers årliga index hamnar Ryssland till och med sämre till än Venezuela och Kambodja.

[forminator_poll id="2741"]

Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen