Oro för att Navalny utsätts för långsam död

2021 05 09

Rysslands oppositionsledare Alexi Navalny, som fängslats på ifrågasatta grunder av Putinregimen, har slutligen först till en vårdenhet efter att ha drabbats av feber, hosta samt akuta rygg och bensmärtor samtidigt som 20% av medfångarna vårdas för misstänkt tuberkulossmitta enligt Navalny.

Det rapporterar YLE och Reuters. Navalny dömdes till 3,5 års fängelse efter att han återvände till Ryssland från Tyskland där han vårdades efter ett mordförsök och förgiftning i Ryssland. Han dömdes för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff när han inte dök upp på kontrollmöten då han kämpade för sitt liv efter förgiftningen. Nu är han inspärrad på en ökänd straffkoloni utanför Moskva.

Enligt tidningen Izvestia har Navalny testats för coronaviruset och nyligen inledde han en hungerstrejk i protest mot att han nekades korrekt vård.

– Jag fortsätter naturligtvis min hungerstrejk. Jag har en lagligt garanterad rätt att få en specialistläkare på egen bekostnad. Jag kommer inte att ge upp det, och fängelsedoktorer kan man lita på lika mycket som statlig TV. Om jag har tuberkulos kanske det jagar ut smärtan i ryggen och benen. Det vore trevligt, meddelar Navalny på sin Instagramsida.

Han lider svårt av att bli väckt av fängelsevakterna en gång i timmen på nätterna men får regelbundet besök av sina advokater i fängelset och de hjälper honom att uppdatera hans sociala medier.

– Det är mycket möjligt att Ryssland utsätter honom för en långsam död, uppger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnes Callamard enligt Guardian.

ANALYS

Det är sannolikt just det Rysslands diktator hoppas på – att Navalny förlorar livet på ett plågsamt sätt.

Oppositionsledare skjuts på öppen gata, oliktänkande fängslas, regeringskritiska journalister försvinner och homosexuella trakasseras. När Rysslands rikaste man, Mikhail Khodorkovsky, sågs som en möjlig motkandidat i kommande val greps och dömdes han på oklara grunder till 10 års fängelse 2004 och oppositionsledaren Boris Nemtsov sköts till döds på öppen gata i Moskva 2015.

Efter hemkomsten från Tyskland fick han umgås med familjen igen, se bilden till höger, vilket var en glädje som hela världen kunde följa på hans Instagramsida. Nu är bilden mycket dystrare, se bilden till vänster som nyligen lagts ut på hans Instagram.

Putin har förvandlat Ryssland till en stenhård diktatur. Enligt forskningsinstitutet Freedom House välkända diktaturindex hamnar Ryssland till och med sämre till än grymma diktaturer som Vitryssland, Djibouti och Kazakstan. Putinregimen styr även media och i Reportrar Utan Gränsers årliga index hamnar Ryssland till och med sämre till än Venezuela och Kambodja.

[forminator_poll id="2741"]

Akut uppmaning från Google: Till alla som använder Google Chrome

2024 05 17

Google har släppt en akut säkerhetsuppdatering till webbläsaren Google Chrome.

Det meddelar företaget på torsdagen.

Det är tredje gången på en vecka som Google tvingas åtgärda ett akut säkerhetsproblem i den populära webbläsaren.

Techjätten är fåordig om vad problemet handlar om och eventuella konsekvenser för användare.  

– Google är medvetet om att en exploatering för CVE-2024-4947 finns, skriver företaget i ett meddelande.

Det rör sig dock om ett allvarligt säkerhetshot.

Hotnivån är satt till hög, uppger tidningen Forbes.

Uppmanar användare

Den nya säkerhetsuppdateringen kommer automatiskt att installeras hos samtliga Google Chrome-användare.

Akutåtgärden har följande nummer: 124.0.6367.207/.208

 För att kontrollera att man tagit del av uppdateringen uppmanas användare vidta följande åtgärder:

Uppdatera Google Chrome manuellt eller kontrollera att den automatiska uppdateringen har tillämpats och starta sedan om webbläsaren.

Så uppdaterar du Google Chrome

  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger
  3. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Google Chrome”
  4. Klicka på ”Uppdatera Google Chrome” (om alternativet inte finns har du redan den senaste versionen)
  5. Klicka på ”Starta om”

Har varnat för webbläsare

Sårbarheten som upptäckts är den tredje under en vecka som Google behövt korrigera.

Tidigare i år gick ett flertal forskare ut och varnade användare av Chrome på grund av stora mängder tillägg i webbläsaren som används aktivt efter installation för att söka sparade lösenord och stjäla dem.

En del, inklusive annonsblockerare och shoppingappar, har laddats ned flera miljoner gånger av användare världen över.

LÄS MER: Forskare varnar användare av Google Chrome

Foto: Firmbee

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 17

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen