Orkar inte vänta på Löfven – Dessa aktörer inför vaccinkrav redan nu

2021 09 03

Svenska Kyrkans kyrkokör i Simrishamn och Långholmens Dansfestival i Stockholm kräver full vaccinering med två doser annars får man inte vara med.

S-MP-regeringen får tilltagande kritik för att dröja med svar på om det ska införas nationella vaccinpass eller inte och flera aktörer har nu tröttnat på att vänta och har redan infört kraven på egen hand.

Kyrkokören i Simrishamn

För att vara med och sjunga i Svenska Kyrkans kyrkokör i Simrishamn krävs det nu två doser vaccin enligt beslut av

kyrkorådets arbetsutskott.

– För att minska risken för smittspridning. Det är av omsorg om våra körmedlemmar, säger kyrkorådets ordförande Gertie Ågren till SVT.

Ingen mänsklig rättighet

Men två medlemmar blev sura och har nu anmält Simrishamns församling till Diskrimineringsombudsmannen. Kyrkan står dock på sig. Lunds Stifts jurist Anders Eriksson ser inga hinder för beslutet.

– Det är faktiskt inte en mänsklig rättighet att få sjunga i en viss kör, säger han.

Likadant på dansmusikfestival

Vid den elektroniska dansmusikfestivalen ”Department Långholmen edition” i Stockholm tänker man likadant. För att få gå på festivalen krävs bevis för att man tagit båda doserna och är fullt vaccinerad alternativ har ett färskt negativt pcr- eller antigentest.

Vägen framåt

-Vi verkar inom en bransch som indirekt belagts med yrkesförbud under 18 månader och för oss är det här ett sätt att visa på en väg framåt, säger Karl Törnros på Department Långholmen till SVT.

Även i Blekinge

Även Blekinges Näringslivsgala Guldeken kräver att besökarna visar upp ett covidpass i entrén.

– Vi har ett gemensamt ansvar att bidra till vaccinering, säger Jan Lennartsson, projektledare för Guldekengalan till Blekinge Läns Tidning, BLT.
ANALYS

Detta är bara början. 85-90% av svenska folket kommer sannolikt inte acceptera att i längden hållas tillbaka av 10-15 % som hoppar över vaccinet.

Det är svagt av S-MP-regeringen att ta så pass lång tid på sig i denna fråga som alla har kunnat förutse under många månader och som en rad andra länder hanterat för länge sedan.

81 % vill ha vaccinpass

Så många branscher går på knäna – kultur, idrott, musik och nöjesbranscherna är i skrikande behov att att kunna köra igång igen. Samtidigt behövs det ur smittspridningssäkerhetssynpunkt fler som vaccineras.

Hela 81 % av svenska folket vill att det införs vaccinpass enligt Sifo.

Foto: Simrishamns Församling

[yop_poll id="582"]