Orkan på väg mot Europa

2024 08 17

En tropisk orkan ser ut att sätta kurs mot Europa.

Den tropiska orkanen Ernesto skapar oro och problem på den lilla atlantiska ön Bermuda just nu.

Orkanen har slagit till mot ön under lördagen, och det finns en stor oro över vilka konsekvenser det får för ön.

Nästa vecka beräknas Ernesto ta kurs mot Europa, rapporterar danska TV2.

Orkanen förvandlas

Orkanen Ernesto har just nu vindbyar på över 180 kilometer i timmen, men har nedgraderats till en kategori ett-orkan, enligt kanalen.

Det är dock regnet, snarare än vindarna, som skapar oro på Bermuda, där man fruktar stora översvämningar. Man väntar sig mellan 200 och 300 millimeter regn på Bermuda.

Enligt prognosen kommer orkanen att röra sig norrut och uppför USA:s östkust, tills den når Newfoundland.

Där beräknas Ernesto genomgå en förvandling, från tropiskt lågtryck till extratropiskt lågtryck, enligt kanalen.

Därefter väntas orkanen, som nu kan benämnas ex-Ernesto, att följa jetströmmen över Atlanten och nå Europa framåt torsdag nästa vecka.

Svårare göra prognoser

Det är inte ovanligt att tropiska orkaner fortsätter till Europa på det här sättet.

Det leder dock till att det blir svårare att göra väderprognoser, enligt kanalen. Lågtrycket som härstammar från ex-orkanen strular till prognosen.

Övergången från Ernesto till ex-Ernesto är komplicerad, och det är svårt att veta när lågtrycket tar sig österut, enligt TV2.

Kan drabba amerikanska stränder

I Europa finns det ingen anledning att oroa sig över Ernesto, men på Bermuda har orkanen alltså orsakat stor oro, och gör det fortfarande.

Orkanen har också tidigare ställt till problem i Puerto Rico, och kan medföra rejält oväder på amerikanska stränder under helgen, enligt USA Today.

Foto: S ten Strake

Text: Redaktionen


USA: Protester i alla 50 delstater – hundratusentals ska dyka upp

2025 04 03

Stora protester planeras på andra sidan Atlanten.

I veckan kommer stora demonstrationer att anordnas i USA för att protestera mot Trump-administrationen.

Organisationer som Third Act, Indivisible, MoveOn, Fight Back Table och andra uppmanar till ett brett stöd från individer inom alla politiska ideologier och hävdar att den nuvarande administrationen ägnar sig åt ett ”olagligt maktövertagande” som motsvarar ”en kris vi måste stoppa”.

Det rapporterar Newsweek.

I alla delstater

En talesperson för rörelsen “Hands Off!” berättar för Newsweek att mer än 1 000 evenemang har planerats i alla 50 delstater.

Evenemangen kommer att sträcka sig från demonstrationer och protester till "teach-ins", digitala aktioner och samhällssammankomster. 

Vissa platser kommer att innehålla marscher, offentliga demonstrationer och högprofilerade talare från berörda samhällen.

Hundratusentals väntas

Hundratusentals människor väntas bege sig till landets alla hörn för att protestera mot det rådande politiska klimatet, drygt två månader in i Trumps andra mandatperiod.

Protesterna kommer alla att äga rum nu på lördag den 5 april.

“Mobilisering”

Så här skriver arrangörerna på hemsidan:

– Detta är en landsomfattande mobilisering för att stoppa det mest fräcka maktövertagandet i modern historia, menas det.

– Trump, Musk och deras miljardärskumpaner orkestrerar ett fullständigt angrepp på vår regering, vår ekonomi och våra grundläggande rättigheter – med stöd av kongressen varje steg på vägen.

“Måste kämpa”

Arrangörerna förklarar vidare att protesterna är ett måste, och att det annars “snart inte finns något att rädda”.

– De vill ta bort delar av USA – stänga socialförsäkringskontor, avskeda viktiga arbetare, eliminera konsumentskydd och slita bort Medicaid – allt för att finansiera deras miljardärskattbedrägeri. 

– De överlämnar våra skattedollar, våra offentliga tjänster och vår demokrati till de ultrarika. Om vi inte kämpar nu kommer det inte att finnas något kvar att rädda.

Foto: R. Ann Miller

Text: Redaktionen


Styrkebesked från Ukraina – USA bekräftar framgång

2025 04 03

Ukraina uppges ha löst en av deras svåraste utmaningar.

Under en längre tid har Ukrainas militära styrkor brottats med underbemanning.

Externa bedömare – däribland från USA – har pekat på att Zelenskyj behöver få in fler soldater till försvaret.

Nu ser det ut som att Ukraina har gjort betydande framsteg i den frågan, rapporterar Reuters.

USA bekräftar

Ukraina verkar ha löst en del av sin brist på soldater som strider mot Ryssland, bland annat genom att bredda rekryteringsbasen.

Det säger den amerikanska armégeneralen Christopher Cavoli.

Det är ett mycket välkommet besked för Volodymyr Zelenskyj – som har pressats i frågan och uppmanats att sänka rekryteringsåldern flera gånger.

Så går det

De intensiva striderna fortsätter mellan ukrainska och ryska soldater samtidigt som Donald Trump försöker jobba fram ett fredsavtal.

Chefen för den ukrainska militärförvaltningen i Luhansk oblast, Artem Lysohor, rapporterade den 2 april att de ryska styrkorna har ökat sitt anfallstempo och sin aktivitet i Luhansk oblast.

Talesmannen för en ukrainsk brigad som opererar i Lyman-riktningen uppgav den 2 april att de ryska styrkorna i allt högre grad använder massanfall med infanteri för dagliga anfall och att de ryska styrkorna inte genomför mekaniserade anfall lika ofta som tidigare under hösten 2024.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

Få rörelser

Varken Ryssland eller Ukraina gör i nuläget nämnvärda framsteg på slagfältet.

Geolokaliserade bilder som publicerades den 1 april indikerar att ukrainska styrkor nyligen avancerade sydost om Kotlyne sydväst om Pokrovsk.

Ryska styrkor har nyligen avancerat i västra Lysivka, även det kring Pokrovsk.

Är oklart

ISW bedömer även att eldupphöret för energiinfrastruktur har oklara förutsättningar.

–De exakta konturerna av det tillfälliga eldupphöret för energiinfrastruktur är fortfarande oklara, och Ukraina och Ryssland verkar inte formellt ha kommit överens om listan över objekt som omfattas av eldupphöret eller vilka typer av anfall som är förbjudna, rapporterar tankesmedjan.

– ISW har tidigare noterat att det är oklart om det tillfälliga eldupphöret förbjuder att energiinfrastruktur angrips med rör- eller raketartilleri med kortare räckvidd.

Foto: President of Ukraine Office resp V. Razom

Text: Redaktionen