Orbán går tvärsemot Sverige – “Det är ett skämt”

2023 12 11

Sverige och många andra länder är övertygade om att Ukraina hör hemma i EU.

Senast nästa år vill Sverige att förhandlingarna om att göra Ukraina till en fullvärdig medlem i EU rullar igång.

– Den svenska regeringen stöder beslutet att inleda de förhandlingarna efter årsskiftet. Det är inte längre en fråga om, utan när och hur EU ska växa, sade statsminister Ulf Kristersson i samband med en EU-politisk debatt i riksdagen i november.

Orbán: "Ett skämt"

Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller inte med.

Han sätter sig helt på tvären till att välkomna Ukraina till EU – på grund av landets problem med korruption.

– Ungern är en granne till Ukraina. Vi vet exakt vad som kommer att ske, säger Orbán enligt Politico, som hänvisar till en intervju med franska Le Point.

– Ukraina är känt för att vara ett av de mest korrupta länderna i världen. Det är skämt! Vi kan inte fatta beslut om att inleda en process med anslutningsförhandlingar, tillägger den ungerska ledaren.

Ukraina: "Hela EU:s framtid står på spel"

Den här veckan samlas EU:s ledare i Bryssel för att fatta två historiska beslut om Ukraina.

Först ska en plan om att inleda diskussioner om landets anslutning EU godkännas, därefter ska 50 miljarder euro frigöras för att möjliggöra ett nytt bistånd. 

Ukraina har också noterat den ungerska regeringens motstånd.

Dmytro Kuleba, utrikesminister i Ukraina, menar dock att det inte bara handlar om hans land – utan framtiden för hela EU står på spel.

– Jag kan inte ens föreställa mig, jag vill inte ens tala om de förödande konsekvenserna som kommer att inträffa om EU-rådet misslyckas med att fatta detta beslut, säger han enligt Reuters.

"Demokrati med anmärkningar"

I det demokratiindex som sammanställs av tidningen The Economist landar Ukraina på 5,42 poäng av 10 möjliga, vilket enligt mätningen definierar landet som en “demokrati med anmärkningar”.

När president Volodymyr Zelensky valdes till president var just kampen mot korruption en av hans absolut viktigaste valfrågor.

– Vi måste genomföra systemförändringar, sade presidenten så sent som i augusti.

Bland annat har flera regeringsföreträdare, exempelvis försvarsminister Oleksij Reznikov och vice försvarsminister Hanna Maljar, fått sparken.

Korruptionsanklagelser var inte den formella motiveringen till varför ministrarna gick gå, men många experter har hävdat att så kan vara fallet.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen