Orbán går tvärsemot Sverige – “Det är ett skämt”

2023 12 11

Sverige och många andra länder är övertygade om att Ukraina hör hemma i EU.

Senast nästa år vill Sverige att förhandlingarna om att göra Ukraina till en fullvärdig medlem i EU rullar igång.

– Den svenska regeringen stöder beslutet att inleda de förhandlingarna efter årsskiftet. Det är inte längre en fråga om, utan när och hur EU ska växa, sade statsminister Ulf Kristersson i samband med en EU-politisk debatt i riksdagen i november.

Orbán: "Ett skämt"

Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller inte med.

Han sätter sig helt på tvären till att välkomna Ukraina till EU – på grund av landets problem med korruption.

– Ungern är en granne till Ukraina. Vi vet exakt vad som kommer att ske, säger Orbán enligt Politico, som hänvisar till en intervju med franska Le Point.

– Ukraina är känt för att vara ett av de mest korrupta länderna i världen. Det är skämt! Vi kan inte fatta beslut om att inleda en process med anslutningsförhandlingar, tillägger den ungerska ledaren.

Ukraina: "Hela EU:s framtid står på spel"

Den här veckan samlas EU:s ledare i Bryssel för att fatta två historiska beslut om Ukraina.

Först ska en plan om att inleda diskussioner om landets anslutning EU godkännas, därefter ska 50 miljarder euro frigöras för att möjliggöra ett nytt bistånd. 

Ukraina har också noterat den ungerska regeringens motstånd.

Dmytro Kuleba, utrikesminister i Ukraina, menar dock att det inte bara handlar om hans land – utan framtiden för hela EU står på spel.

– Jag kan inte ens föreställa mig, jag vill inte ens tala om de förödande konsekvenserna som kommer att inträffa om EU-rådet misslyckas med att fatta detta beslut, säger han enligt Reuters.

"Demokrati med anmärkningar"

I det demokratiindex som sammanställs av tidningen The Economist landar Ukraina på 5,42 poäng av 10 möjliga, vilket enligt mätningen definierar landet som en “demokrati med anmärkningar”.

När president Volodymyr Zelensky valdes till president var just kampen mot korruption en av hans absolut viktigaste valfrågor.

– Vi måste genomföra systemförändringar, sade presidenten så sent som i augusti.

Bland annat har flera regeringsföreträdare, exempelvis försvarsminister Oleksij Reznikov och vice försvarsminister Hanna Maljar, fått sparken.

Korruptionsanklagelser var inte den formella motiveringen till varför ministrarna gick gå, men många experter har hävdat att så kan vara fallet.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ryssland varnar för panik – uppgifter sprids om ”mystiskt virus”

2025 03 31

Rykten om ett okänt virus har tagit fart i Ryssland.

De senaste dagarna har uppgifter börjat spridas på ryska sociala medier om ett “oidentifierat virus” som får patienter att hosta blod och insjukna i långvarig feber.

Ryktena har förstärkts av att drabbade patienter visat svåra luftvägssymtom men samtidigt testat negativt för influensa och covid-19.

Ryssland förnekar

Nu slår den ryska diktaturen tillbaka mot uppgifterna. Enligt Ryssland har inga nya patogener upptäckts.

I ett uttalande från hälso- och konsumentmyndigheten Rospotrebnadzor framhålls att det "inte finns några bevis på att ett nytt eller oidentifierat virus cirkulerar inom Ryska federationens territorium”, rapporterar Newsweek.

Men trots att Ryssland förnekar förekomsten är nyheten inte utan betydelse.

– Att virala rykten i en sådan hastighet kan utlösa allmänhetens oro är en växande utmaning för hälsotjänstemän i Ryssland och globalt, framhåller den amerikanska tidningen.

"Skäl att tvivla"

Det faktum att uppgifterna fått spridning i Ryssland anses göra saken ännu känsligare. Enligt Newsweek finns det skäl att generellt vara skeptisk till besked från ryska myndigheter.

– Det har länge funnits en utbredd misstro mot ryska myndigheter när det kommer till transparens, skriver tidningens reporter Jordan King.

Han syftar bland annat på när flera läkare under coronapandemin sade att de inte litade på det covidvaccin som lanserades i Ryssland och som hyllades av diktatorn Vladimir Putin.

Varnar för panik

Ryktena om ett “okänt virus” dök först upp den 29 mars på SHOT, en nyhetskanal på appen Telegram som hänvisar till olika federala myndigheter i Ryssland.

Det påstods då att patienter i flera ryska städer rapporterade hög feber, värk i kroppen och svår hosta som höll i sig i flera veckor. Läkare påstods dessutom ha beskrivit symtomen som en "akut övre luftvägsinfektion av ospecificerat ursprung".

Ryska myndigheter menar dock att situationen är under kontroll. Fallen ska ha hänförts till vanliga luftvägsinfektioner, inklusive mykoplasma.

Men man varnar strängeligen för fortsatt ryktesspridning.

– Spridning av obekräftad information om folkhälsan kan leda till onödig panik, framhäver Rospotrebnadzor enligt Newsweek.

– Under den pågående epidemiologiska övervakningen och genomiska övervakningen i Ryska federationen har inga nya virus eller virus med betydande mutationer upptäckts, tillägger myndigheten.

LÄS MER: Ryssland tar fram mystiskt vaccin – Putin själv påstås vara drabbad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Regeringen fördömer attack – “fruktansvärda uppgifter”

2025 03 31

Sveriges regering reagerar starkt på FN:s uppgifter om att 15 hjälparbetare i Gaza har avrättats av Israel.

FN meddelar under måndagen att 15 hjälparbetare i Gaza, varav minst en FN-anställd, har avrättats av Israel och därefter kastats i en massgrav.

Nu väljer den svenska regeringen att fördöma attacken.

– Det här är fruktansvärda uppgifter, och Sverige fördömer attacker mot hjälppersonal, uppger biståndsminister Benjamin Dousa (M) för Omni.

“Fruktansvärda förhållanden”

Dousa beskriver vidare situationen i Gaza som “förödande” – och påpekar att Israel har ett ansvar för att se till att humanitära internationella lagar efterföljs.

– Kvinnor och barn lever under fruktansvärda förhållanden och enligt internationell humanitär rätt har Israel ett ansvar att säkerställa humanitärt tillträde för såväl hjälparbetare som förnödenheter, säger Dousa till SR.

Besköts trots tydlig markering

Enligt FN:s kontor för humanitära frågor, Ocha, var palestinska hjälparbetare på uppdrag för att rädda kollegor som blivit beskjutna tidigare under dagen när deras tydligt markerade fordon besköts av Israelisk militär.

Attacken ska ha skett den 23 mars.

– För sju dagar sedan anlände ambulanser till platsen. En efter en blev sjukvårdarna och civilförsvarsarbetarna skjutna. Deras kroppar samlades sedan ihop och begravdes i en massgrav, uppger Jonathan Whittall, chef för Ocha i Palestina, för The Guardian.

"Var här för att rädda liv"

Enligt Whittall visade det sig att hjälparbetarna fortfarande var iklädda sina uniformer när man grävt fram dem.

– De var här för att rädda liv. I stället hamnade de i en massgrav, säger Whittall.

Philippe Lazzarini är chef för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Han uppger att en FN-anställd fanns bland de 15 döda som hittades, enligt den engelska tidskriften.

Foto: Regeringskansliet - Ninni Andersson

Text: Redaktionen