– Öppna teater, fotboll, konserter mm – för de om fått dos 2

2021 05 29

– Det finns ingen anledning att förvägra de som har fullt skydd mot viruset teater, fotbollsmatcher, konserter och allt annat som är till glädje i människors liv.  

Det anser Moderaterna med partiledare Ulf Kristersson i spetsen som nu sätter press på S-MP-regeringen att öppna upp betydligt mer för alla som blivit fullvaccinerade.

– Att regeringen står i vägen och förhalar detta är obegripligt, framhåller M-ledaren Ulf Kristersson tillsammans med Moderaternas regionråd i Stockholm, Göteborg och Malmö till Expressen.

Moderaterna vill inte att Sverige öppnar upp för snabbt och riskerar ökad smittspridning men samtidigt anser man att man måste skilja på alla fullvaccinerade och de som inte vaccinerats.

– Nu är det hög tid att slopa restriktionerna för de som redan är färdigvaccinerade. Regeringen tar för lätt på medborgarnas mest grundläggande och grundlagsskyddade friheter. Av någon anledning drar regeringen benen efter sig när det gäller att återge friheten till alla som har fått två vaccindoser. Det finns ingen anledning att förvägra de som har fullt skydd mot viruset möjligheten att gå på teater, fotbollsmatcher, konserter och allt annat som är till glädje i människors liv. Att stå i vägen och förhala detta är obegripligt. Regeringen underskattar konsekvenserna av ensamhet, isolering och stillasittande, anser Moderaterna.

M vill att man omedelbart tar fram vaccinpass för såväl utlandsresor som teatrar, kyrkor och andra event i Sverige.

– Att regeringen preliminärt ”återkommer” i mitten av juni i frågan om vaccinbevis är oacceptabelt och leder till misstanken att de inte klarar av det. Precis som med smittspårnings-appen som aldrig blev av, menar M som tycker att det nu är hög tid.

– Idrotten och kulturen kan komma i gång igen. Arbetsplatser kan återses och medverka till en snabbare ekonomisk återstart av Sverige. Färre konkurser, färre förlorade jobb och fler som kan få tillbaka sina förlorade jobb. Om Eurovision kunde genomföras i Nederländerna inför tusentals jublande och sjungande människor som har uppvisat ett negativt virustest – och om fotboll kan spelas inför flera tusen personer i Köpenhamn, som hade uppvisat det danska coronapasset – då borde även vi i Sverige klara att ge de vaccinerade friheten åter, menar Ulf Kristersson tillsammans med Irene Svenonius, regionråd Stockholm, Johnny Magnusson (M), regionråd Västra Götaland och Carl Johan Sonesson, regionråd Skåne.

– Vaccineringen av den svenska befolkningen har snart pågått ett halvår. Regeringens ständiga senfärdighet är provocerande. De agerade för långsamt förra våren när det gällde att bygga upp testkapacitet, de var långsamma med vaccininköp och nu är de långsamma igen. Slopa restriktionerna för alla som redan har vaccinerats så att vi tillsammans kan se till att Sverige blir Sverige igen, betonar de i Expressen idag.

[yop_poll id="121"]

Storkedja stänger allt i Sverige – över 50 butiker slår igen

2024 04 23

En populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen lägger ner verksamheten i Sverige.

Det handlar om krisande The Body Shop som tvingas stänga samtliga butiker i Sverige.

Kedjan har över 50 butiker i landet.

”Noggrant övervägande”

Beslutet fattades på en extrainsatt bolagsstämma, rapporterar nättidningen Ehandel.

– Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation, står det i protokollet från bolagsstämman, uppger tidningen.

Stora problem

The Body Shop har tampats med ekonomiska bekymmer under en längre tid.

Kedjan har lagt ner e-handeln och flera butiker har tvingats slå igen dörrarna i Sverige under 2024 – bland annat har butiker i Kungsbacka och Växjö stängts ner.

 – Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, sa Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten efter stängningen i Växjö.

Konkurs i grannländerna

Butikskedjan har tidigare försatts i konkurs i Danmark och Norge.

Dessutom befinner sig The Body Shop i rekonstruktion i både  Kanada och Storbritannien. 

Kedjan väntas stänga uppemot 100 butiker på de brittiska öarna.

Betydande minskning 

The Body Shop har funnits i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Stor aktör 

The Body Shop grundades 1976 i Brighton, Storbritannien.

Sedan dess har butikskedjan vuxit till en global verksamhet med över 30 miljoner kunder i hela världen. 

I dag har The Body Shop 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Populär serie i SVT läggs ned – efter 14 år

2024 04 23

Ett av de mer klassiska programmen i SVT:s tablå går i graven.

Efter 14 säsonger har kriminalinspektören Vera Stanhope löst sitt sista mordfall.

Detta eftersom den populära tv-serien “Ett fall för Vera” nu läggs ned.

– Att arbeta med Vera har varit en fröjd från början till slut, säger huvudskådespelaren Brenda Blethyn, 78, i ett uttalande enligt BBC.

"Kommer sakna dem"

– Jag är ledsen över att säga “cheerio”. Men jag är så stolt över våra prestationer under de senaste 14 åren, tillägger Brenda Blethyn och hyllar sina skådespelarkollegor och hela teamet som “fantastiska”.

– Jag kommer att sakna dem, men jag kommer inte att glömma deras enorma talang, kamratskapet, skratten eller vänligheten vi delade och våra fans över hela världen.

– Från djupet av mitt hjärta, tack.

Succé i Sverige

“Ett fall för Vera”, eller bara “Vera” som originaltiteln lyder, är en brittisk kriminal- och dramaserie som började sändas i brittisk tv i maj 2011.

Serien, som rankas 8,2 av 10 på betygsajten IMDB, är baserad på en roman och har även gjort succé i svenska SVT där de första 12 säsongerna finns tillgängliga på SVT Play.

– Den charmiga men sarkastiska kriminalkommissarien Vera Stanhope löser mord tillsammans med sin unga assistent i Northumberland County, beskrivs serien enligt SVT.

Slutet på en era.

Kate Bartlett, en av cheferna på Silverprint Pictures  som producera “Vera”, kallar beskedet för slutet på en era.

– Det har varit en extraordinär resa, säger hon till BBC.

– Så många underbara och begåvade människor har varit inblandade i skapandet av Vera, men ingen av oss skulle vara här utan två otroliga kvinnor: för det första den helt extraordinära talangen hos oefterhärmliga Brenda Blethyn.

– Hon är briljant som Vera Stanhope, en verkligt ikonisk karaktär i vår tid. Och – naturligtvis– den fantastiska Ann Cleeves, författaren till originalromanerna. Vi kommer alla att vara väldigt ledsna över att säga hejdå till Brenda och alla inblandade i serien.

Brenda Blethyn har blivit Oscarsnominerad två gånger. En gång för sin roll i komedidramat Secrets & Lies 1996 och en gång för sin roll i musikalen Little Voice från 1999.

Foto: SVT

Text: Redaktionen