OMVÄRLDENS REAKTIONER: Stort fokus på SD efter valresultatet

2022 09 15

Riksdagsvalet är över. Det står klart att det blir ett maktskifte i Sverige, vilket har skapat rubriker i hela världen.

Större delen av rapporteringen handlar om Sverigedemokraternas framgång och partiets högerextrema bakgrund.

– Efter att ha växt fram bland våldsamma och nynazistiska grupperingar i slutet av 80-talet har SD gjort ihärdiga och upprepade ansträngningar för att utesluta rasister och extremister från leden, och framställa sig som ett socialkonservativt parti som vill försvara svenska traditioner och svensk kultur. Men invandringsstopp från icke-europeiska länder är en central del av partiets politik och nyckeln till dess valframgång, skriver brittiska The Guardian.

Tyska Der Spiegeil beskriver valresultatet som ”Stockholmssyndromet” eftersom borgerligheten tvingas förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Betydelsefull vändpunkt”

BBC News framhåller att valresultatet är en ”betydelsefull vändpunkt i svensk politik”.

Sverigedemokraterna behandlades en gång som paria av politiska partier, men har nu fått runt 20 % av rösterna, skriver nyhetskanalen och tillägger att valresultatet är ett ”enormt bakslag” för Socialdemokraterna.

”En vattendelare”

CNN beskriver valresultatet som en ”vattendelare” i svensk politik med hänvisning till att Sverigedemokraterna för första gången kommer att få ett stort inflytande.

Tidningen Politico konstaterar att Ulf Kristersson (M) står inför en tuff uppgift.

– Den väntade statsministern står inför en ny utmaning. Han ska sy ihop en fungerande regering av den olikartade grupp som stöder honom, skriver Politico.

– Kristersson måste bedöma hur långt han kan böja sig för SD:s krav utan att stöta bort mer moderata element inom det egna partiet och potentiella koalitionspartnern Kristdemokraterna, understryker tidningen.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen