Olympiskt angrepp mot S-regeringen

2022 01 11

S-regeringens undfallenhet mot Kina är både feg och farlig.

Det anser Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro som riktar skarp kritik mot regeringen kopplat till Sveriges agerande rörande vinter-OS i Beijing 2022.

Kanada, Australien och Estland

USA, Canada, Storbritannien och Australien har beslutat att genomföra en diplomatisk bojkott på grund av Kinas grova brott mot mänskliga rättigheter. Även Japan, Estland, Litauen, Belgien och Kosovo bojkottar OS i Kina på diplomatisk nivå. Däremot sänder länderna idrottare till spelen.

S-regeringen vill inte bojkotta

Idrottsminister Anders Ygeman har meddelat att Sverige inte heller kommer att sända någon officiell representant till Kina-OS – men anledningen är inte att man bojkottar.

– Det är inte en diplomatisk bojkott, klargör Ygeman enligt SVT.

På grund av pandemin

I stället handlar det om viruset.

– Huvudskälet är praktiskt, med tanke på den covidsituation som råder är det inte möjligt för mig att delta i spelen. Men jag kommer naturligtvis att följa spelen hemifrån och kommer också delta i några digitala aktiviteter, säger Ygeman (S).

Fegt av S

Liberalerna reagerar starkt mot Regeringen Anderssons (S) motivering.

– Den svenska regeringens feghet och undfallenhet mot Kina är provocerande, anser EU-parlamentariker Karin Karlsbro (L).

Kämpar för frihet

– Genom att så tydligt kommunicera att beslutet inte är politiskt så missar man möjligheten att ge stöd till alla demokrati- och människorättsaktivister som kämpar för frihet, säger Karlsbro (L).

Hong Kong och Taiwan

Hon gick ut redan i början av december och krävde att Sverige genomför en diplomatisk bojkott av Kina-OS.

– Kina kränker inte bara sina egna medborgares fri- och rättigheter utan hotar också Hong Kong och Taiwan. Förtrycket som drabbar bland annat uigurer är väl dokumenterat och rapporterna om slavarbete och systematiska övergrepp är ett faktum. Svenska förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande fängslad, betonar Karlsbro (L).

Diktatorernas villkor

– Så länge Kina fortsätter att allvarligt kränka mänskliga rättigheter och dessutom sanktionerar europeiska forskare och politiker måste EU markera och inte spela med på diktatorernas villkor. Samtidigt måste sponsorer börja ta ansvar för vilka regimer de indirekt göder genom att stödja denna typ av evenemang, säger Karin Karlsbro (L) som även är ledamot i EU-parlamentets utskott för mänskliga rättigheter. 

Ygeman förklarar

Idrottsminister Anders Ygeman förklarar hur S-regeringen resonerar. Han menar att det är orimligt att lägga en större börda på enskilda aktiva än vad exempelvis Internationella fotbollsförbundet gör när det gäller fotbolls-VM som ska hållas i diktaturen Qatar i november och december 2022.

– Då är det också rimligt att de som deltar kan räkna med att ha regeringens och Sveriges stöd, säger Anders Ygeman enligt SVT.

Farligt agerande av S-regeringen

Karin Karlsbro sågar dock S-regeringen agerande.

– Den socialdemokratiska regeringen saknar kompass när det gäller att stå upp för demokratiska värderingar när det handlar om Kina. Det är inte bara fegt, det är farligt, säger Karlsbro (L).

Fakta: Anders Ygeman

◾Statsråd: Integrations- och migrationsminister.

◾Ansvarsområde: Migration och asyl, arbete mot migration samt nyanländas etablering.

◾Aktuell: Ansvarar även för idrotten som flyttats över från Kulturdepartementet till Justitiedepartementet i Sveriges nya regering som går under den formella titeln Regeringen Andersson (S).

Fakta: Beijing

◾Namn: Kallas i Sverige ofta för Peking men i Kina är det Beijing som gäller när kineserna själva använder latinsk skrift, enligt statliga Språkrådet som är en avdelning inom myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Även på engelska gäller Beijing.

◾Värd för de 24:e olympiska vinterspelen.

◾Första gången en stad är värd både för sommar-OS och vinter-OS i och med att Beijing var värd för sommarspelen 2008.

◾Cirka 21 miljoner invånare i staden.

Foto: Karin Karlsbro, Renew Europe


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen