Olympiskt angrepp mot S-regeringen

2022 01 11

S-regeringens undfallenhet mot Kina är både feg och farlig.

Det anser Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro som riktar skarp kritik mot regeringen kopplat till Sveriges agerande rörande vinter-OS i Beijing 2022.

Kanada, Australien och Estland

USA, Canada, Storbritannien och Australien har beslutat att genomföra en diplomatisk bojkott på grund av Kinas grova brott mot mänskliga rättigheter. Även Japan, Estland, Litauen, Belgien och Kosovo bojkottar OS i Kina på diplomatisk nivå. Däremot sänder länderna idrottare till spelen.

S-regeringen vill inte bojkotta

Idrottsminister Anders Ygeman har meddelat att Sverige inte heller kommer att sända någon officiell representant till Kina-OS – men anledningen är inte att man bojkottar.

– Det är inte en diplomatisk bojkott, klargör Ygeman enligt SVT.

På grund av pandemin

I stället handlar det om viruset.

– Huvudskälet är praktiskt, med tanke på den covidsituation som råder är det inte möjligt för mig att delta i spelen. Men jag kommer naturligtvis att följa spelen hemifrån och kommer också delta i några digitala aktiviteter, säger Ygeman (S).

Fegt av S

Liberalerna reagerar starkt mot Regeringen Anderssons (S) motivering.

– Den svenska regeringens feghet och undfallenhet mot Kina är provocerande, anser EU-parlamentariker Karin Karlsbro (L).

Kämpar för frihet

– Genom att så tydligt kommunicera att beslutet inte är politiskt så missar man möjligheten att ge stöd till alla demokrati- och människorättsaktivister som kämpar för frihet, säger Karlsbro (L).

Hong Kong och Taiwan

Hon gick ut redan i början av december och krävde att Sverige genomför en diplomatisk bojkott av Kina-OS.

– Kina kränker inte bara sina egna medborgares fri- och rättigheter utan hotar också Hong Kong och Taiwan. Förtrycket som drabbar bland annat uigurer är väl dokumenterat och rapporterna om slavarbete och systematiska övergrepp är ett faktum. Svenska förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande fängslad, betonar Karlsbro (L).

Diktatorernas villkor

– Så länge Kina fortsätter att allvarligt kränka mänskliga rättigheter och dessutom sanktionerar europeiska forskare och politiker måste EU markera och inte spela med på diktatorernas villkor. Samtidigt måste sponsorer börja ta ansvar för vilka regimer de indirekt göder genom att stödja denna typ av evenemang, säger Karin Karlsbro (L) som även är ledamot i EU-parlamentets utskott för mänskliga rättigheter. 

Ygeman förklarar

Idrottsminister Anders Ygeman förklarar hur S-regeringen resonerar. Han menar att det är orimligt att lägga en större börda på enskilda aktiva än vad exempelvis Internationella fotbollsförbundet gör när det gäller fotbolls-VM som ska hållas i diktaturen Qatar i november och december 2022.

– Då är det också rimligt att de som deltar kan räkna med att ha regeringens och Sveriges stöd, säger Anders Ygeman enligt SVT.

Farligt agerande av S-regeringen

Karin Karlsbro sågar dock S-regeringen agerande.

– Den socialdemokratiska regeringen saknar kompass när det gäller att stå upp för demokratiska värderingar när det handlar om Kina. Det är inte bara fegt, det är farligt, säger Karlsbro (L).

Fakta: Anders Ygeman

◾Statsråd: Integrations- och migrationsminister.

◾Ansvarsområde: Migration och asyl, arbete mot migration samt nyanländas etablering.

◾Aktuell: Ansvarar även för idrotten som flyttats över från Kulturdepartementet till Justitiedepartementet i Sveriges nya regering som går under den formella titeln Regeringen Andersson (S).

Fakta: Beijing

◾Namn: Kallas i Sverige ofta för Peking men i Kina är det Beijing som gäller när kineserna själva använder latinsk skrift, enligt statliga Språkrådet som är en avdelning inom myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Även på engelska gäller Beijing.

◾Värd för de 24:e olympiska vinterspelen.

◾Första gången en stad är värd både för sommar-OS och vinter-OS i och med att Beijing var värd för sommarspelen 2008.

◾Cirka 21 miljoner invånare i staden.

Foto: Karin Karlsbro, Renew Europe


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen