Olika besked till Sverige och Finland

2022 10 07

Turkiets president  Recep Tayyip Erdogan öppnar dörren för ett finskt inträde i Nato. Samtidigt fortsätter han att rikta skarp kritik mot Sverige.

På en pressträff i Prag, där Erdogan tillsammans med övriga ledare i Europa diskuterade en gemensam inställning till Ryssland och Belarus, fick presidenten frågor om Sveriges och Finlands pågående Natoansökningar.

Turkiet hotar att blockera ländernas inträde om de inte uppfyller det avtal som undertecknades på Natotoppmötet i Madrid.

Riktar kritik mot Sverige

Erdogan fortsatte att kritisera Sverige.

– Så länge som terrororganisationerna demonstrerar på Sveriges gator, och så länge terroristerna sitter i den svenska riksdagen, kommer Turkiet inte ha en positiv inställning till Sverige, sa presidenten, enligt Reuters.

Kan godkänna Finland

När Erdogan kommenterade relationen med Finland lät det annorlunda.

– Relationen med Finland är helt annorlunda än Sveriges och Turkiets. Finland är inte ett land där terrorister strövar fritt, sa presidenten och tillade:

– Nato kommer så småningom behöva fatta ett beslut. Om de fattar ett beslut till förmån för Finland kommer vi att göra allt som krävs av oss.

”Går in tillsammans”

Finlands statsminister Sanna Marin kommenterade Erdogans uttalande på en efterföljande pressträff.

Hon konstaterade att det är osannolikt att Finland skulle ansluta till Nato utan Sverige.

– Utifrån vårt perspektiv är det mycket viktigt att Finland och Sverige går in i Nato tillsammans eftersom vi tillhör den norra delen av Europa och  är från samma geopolitiska och säkerhetspolitiska sfär, sa statsministern.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen