Olämpligt och omänskligt mottagande av ukrainska flyktingar

2022 03 09

Storbritanniens flyktingmottagande möts av skarp kritik.

Den brittiska regeringen kritiseras för sitt mottagande av ukrainska flyktingar. Deras nyligen tillkännagivna Ukraina Family Scheme-visum system beskrivs som komplext och långdraget av flyktingar som kommit i kontakt med systemet.

Vad går systemet ut på?

Enligt systemet kan människor ansöka om att få följa med en brittisk familj över gränsen till Storbritannien. Om de beviljas visum kan de bo, arbeta och studera i Storbritannien, samt få tillgång till offentliga medel.

Svårt att sig över gränsen

Vissa flyktingar som har tagit sig till den franska hamnstaden Calais i hopp om att resa vidare till Storbritannien uppmanas nu att resa vidare till möten i Paris eller Bryssel – som ligger 20 respektive 30 mil bort – som en del av det administrativa förfarandet.

Olämpligt och omänskligt

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin skrev i lördags till sin brittiska motsvarighet Patel i ett brev som CNN erhållit.

– Med hänsyn till den nöd som dessa människor lider, verkar detta svar vara totalt olämpligt och omänskligt, skrev han.

Vill undvika trängsel

På frågan om varför det inte finns något bearbetningscenter för flyktingarna i Calais, säger den brittiske inrikesministern Priti Patel att regeringen inrättar ett centrum långt borta från hamnen för att undvika så kallade "choke points".

300 visum har utfärdats 

Det brittiska inrikeskontoret sa i måndags att det har utfärdat 300 visum som en del av sitt familjeprogram i Ukraina, av 8 900 inlämnade ansökningar och 17 700 påbörjade ansökningar.

Stor skillnad jämfört med EU

Som jämförelse tillåter EU:s "Temporary Protection Directive", som tillkännagavs den 2 mars, människor från Ukraina att komma in i blocket utan visum och de kan sedan själva bestämma vilket land de ska åka till. De kommer sedan att få en skyddsstatus under ett år, med chans till förlängning.

Så ser det ut i andra länder

Tyskland sa till exempel på tisdagen att över 64 000 flyktingar från Ukraina hade anlänt sedan början av den ryska invasionen den 24 februari. En talesperson för inrikesministeriet sa att antalet kan vara betydligt högre eftersom det inte finns några gränskontroller. Samtidigt har uppskattningsvis 5 000 ukrainare hittills anlänt till Frankrike, och fler anländer varje dag, sade medborgarskapsminister Marlene Schiappa.

Så arbetar USA

Till och med USA som ligger betydligt längre bort har hittills tagit emot nästan 700 flyktingar från Ukraina.

Av de nästan 6 500 flyktingar som har släppts in i USA sedan oktober, var 692 av dem från Ukraina den 28 februari, enligt de senaste uppgifterna från USA:s utrikesdepartement.

Foto: A Marinkovic 

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen