Okänt knep ger 2 000 kronor mer i pension – ”många vet inte om det”

2024 04 08

Ett relativt okänt knep skulle kunna höja pensionen med flera tusenlappar i månaden.

Det tipset går nu banken Länsförsäkringar ut med.

Knepet är att välja bort återbetalningsskyddet i tjänstepensionen – något som kan få helt avgörande ekonomisk påverkan på pensionen.

– Vår beräkning visar att en 35-åring med en månadslön på 35 000 kronor som väljer att avstå från skyddet kan öka sin pension med upp till 2 000 kronor per månad i 20 år, säger Länsförsäkringar pensionsekonom Trifa Chireh.

"Många är inte medvetna"

Återbetalningsskyddet är den del av tjänstepensionen som går i arv vid händelse av ett dödsfall.

– Om du är sambo eller gift kan din partner få ärva din tjänstepension om du avlider. Om du har ett återbetalningsskydd ärver dina anhöriga de pengar du hunnit tjäna in, förklarar den oberoende tjänsten Min Pension.

Att välja bort skyddet kan dock alltså ge allt från hundra- till tusenlappar mer i pension.

Men det kommer förstås också med en risk.

Avstår man återbetalningsskyddet innebär det samtidigt att ens familj, om man inte bor ensam, riskerar att gå miste om stora belopp när man avlider.

– Men många är inte medvetna om att det alltså är möjligt att avstå från skyddet när det inte längre behövs, framhåller Trifa Chireh och tillägger:

– Det är bra att då och då se över ditt val av återbetalningsskydd och se till att det stämmer med din nuvarande livssituation. Om dina barn till exempel har vuxit upp och är självförsörjande kanske det inte längre finns någon anledning att ha återbetalningsskydd. Om din familjesituation förändras kan du ansöka om att lägga till eller ta bort ett återbetalningsskydd.

Kan ändra beroende på livssituation

Länsförsäkringar understryker att valet därmed inte behöver vara bestående.

Om familjesituationen ändras kan man antingen lägga till eller ta bort återbetalningsskyddet.

– I de flesta tjänstepensionsavtal kan du lägga till skyddet när du gifter dig, blir sambo eller får barn men tänk på att om du vill lägga till det igen vid ett senare tillfälle krävs det att du genomgår en hälsokontroll, tillägger dock banken.

Så här påverkas din egen pension av ett borttaget återbetalningsskydd:

(Om du läser på mobil – vänd telefonen och läs på bredden)

Kön

Ålder när du tar bort återbetalningsskyddet

Pensionsålder

Utbetalning antal år

Utan återbetalningsskydd får du så här mycket mer i pension

Man

35

65

Livsvarig

+ 1 300 – 2 020 kr/mån

Man

55

65

Livsvarig

+ 1 250 – 1 970 kr/mån

Man

65

65

Livsvarig

+ 1 100 – 1670 kr/mån

Kvinna

35

65

Livsvarig

+ 1 050 – 1 620 kr/mån

Kvinna

55

65

Livsvarig

+ 1 000 – 1 570 kr/mån

Kvinna

65

65

Livsvarig

+ 900 – 1 420 kr/mån

Källa: Länsförsäkringar.

Läs mer här.

Foto: E. Anne

Text: Redaktionen


Skarp uppmaning från polisen: Till alla som köper jordgubbar

2024 06 14

Under torsdagen genomförde polisen, tillsammans med flera andra myndigheter, en omfattande insats riktad mot jordgubbsförsäljning.

– Insatsen syftade till att med hjälp av samhällets samlade befogenheter upptäcka och stoppa stora illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning, som finansierar grov organiserad brottslighet, till exempel handel med vapen och narkotika, människohandel, mord och mordförsök, framhåller polisen i ett uttalande.

Insatserna ägde rum inom polisregion Bergslagen (Dalarnas, Värmlands och Örebro län), polisregion Mitt (Södermanlands, Örebro, Värmlands, Västmanlands och Uppsala län) och polisregion Stockholm.

Polisen och andra myndigheter slog till mot en central våldsdrivande aktör och företagsstrukturerna runt denne.

Stora beslag gjordes under insatsen.

– Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet, säger Per Lundbäck, polismästare i polisregion Bergslagen.

Uppmanar alla som köper jordgubbar

Efter insatsen går polisen ut med en skarp uppmaning till alla som köper jordgubbar.

Kunder uppmanas att vara uppmärksamma på verksamheter som verkar misstänkta.

– Om man funderar på att handla av den här typen av verksamhet ska man vara medveten om att man bidrar till att finansiera grov kriminalitet. Vi kommer med gemensam kraft fortsätta slå till mot verksamheter som samarbetar med kriminella, säger Per Lundbäck.

Polismästaren uppmanar kunder att vidta två konkreta åtgärder.

– Säkerställ alltid att du swishar till ett företagsnummer som börjar med 123.

– Du kan också alltid fråga om försäljaren har giltigt tillstånd.

Resultatet av insatsen i polisregion Bergslagen

- I Bergslagen har polisen gjort 14 besök på arbetsplatser/försäljngsstånd, vilket renderat i 7 arbetsplatsinspektioner som har resulterat i olika åtgärder.

- Polisen har påträffat ett flertal barn som dels sålt och hanterat kontanter och ett barn som sade sig vara med varje dag vid försäljning (8-år). Sol14 kommer skrivas på samtliga.

- Fyra brott mot utlänningslagen har anmälts. En person är tagen i förvar och avvisad.

- En anmälan om ordningsförläggande på grund av användning av dubbdäck och en anmälan om ringa narkotikabrott har även upprättats.

- Kronofogden har utmätt sju olika bilar av värden 100 000 kr, 65 000 kr, 50 000 kr, 30 000 kr, 20 000 kr och 10 000 kr. Myndigheten har även utmätt en gaffeltruck, 920 kronor i kontanter, guld i oklart värde, en cykel av värde 5 000 kr och två klockor med uppskattat värde 400 000 kr.

Foto: I. Pauliuchenka

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen