”Bortglömd” skatt ska tas bort – tappar 220 miljoner varje år

2025 05 26

En av landets mer “bortglömda” skatter är på väg att ryka.

Det framgår av ett förslag som regeringen nyligen lagt på bordet.

Skatten det handlar om är fordonsskatten för släpvagnar, vilket är en fråga som hittills varit obekant för många svenskar.

Ingen fordonsskatt eller så kallad saluvagnsskatt ska behöva betalas för släpvagnar, till exempel husvagnar, som väger mindre än tre ton. Idag slipper man bara skatten om vagnen väger under 750 kilo.

– Förslaget beräknas sammantaget minska skatteintäkterna med 190 miljoner kronor under 2026. Därefter beräknas förslaget minska skatteintäkterna med 220 miljoner kronor årligen, framhåller finansdepartementet.

“Bortglömd” skatt

Fordonsskatten för tunga släp är relativt okänd bland gemene man i Sverige. Den som inte själv är direkt berörd av den, det vill säga om man till exempel jobbar som yrkeschaufför, lantbrukare, åkare eller äger en tung husvagn, har sällan hört talas om den.

Skatten är även sällan omtalad i medierna, till skillnad från fordonsskatten för privatbilar eller det så kallade bonus-malussystemet, ett skattesystem som infördes 2018 och som ämnade att stimulera köp av mer miljövänliga fordon.

LÄS MER: Sverige går back – flera miljarder kronor

Regeringen: liten effekt

Den föreslagna skattelättnaden kommer inte att bli lika kännbar som den mer omtalade malusskatten för husbilar, ibland kallad “straffskatt”, som slopades i februari.

Saluvagnsskatten kostar mellan 360 och 569 kronor om året för berörda personer, medan motsvarande summa för malusskatten för husbilar kunde uppgå till 30 000 kronor om året, enligt Vi Bilägare.

– Intäkterna från saluvagnsskatten uppgick 2024 till knappt tio miljoner kronor, vilket inkluderar intäkter från samtliga saluvagnsskattepliktiga fordon (det vill säga från bilar, motorcyklar och släpvagnar), skriver finansdepartementet och fortsätter:

– Den andel av intäkterna som kommer specifikt från släpvagnar kan antas vara relativt liten. Att höja viktgränsen för saluvagnsskatteplikt från 750 kilogram till 3 ton för släpvagnar bedöms få försumbara offentligfinansiella effekter.

Förändringen föreslås träda i kraft den 1 februari 2026.

LÄS MER: Fem skattesänkningar på väg – det här gäller

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Röd varning på Kanarieöarna – “ring 112”

2025 07 16

Den lokala regeringen på Kanarieöarna utlyser “röd varning”.

Temperaturen stiger på de spanska turistöarna.

Nu ökar risken kraftigt för att skogsbränder ska bryta ut.

– Om någon ser rök eller lågor bör de omedelbart ringa 112, uppmanar Kanarieöarnas regering, enligt Canarian Weekly.

– Eftersom en snabb insats är avgörande för att förhindra att bränder sprider sig okontrollerat.

Uppmaningen: "sök skydd"

Kanarieöarna, inte minst Teneriffa, har flera dramatiska erfarenheter i närtid av skogsbränder som fått katastrofala följder.

Så sent som förra året höll situationen på semesterön på att urarta när de omfattande bränderna under 2023 senare ledde till kritisk vattenbrist.

Under onsdagen kan temperaturen stiga över 38 grader. Till och med under natten kan temperaturen ligga kvar över 28 grader på Gran Canaria.

Nu uppmanar regeringen folk på öarna att “söka skydd”.

– Undvik alkohol och sök skugga eller skydd under parasoller på stranden, lyder myndigheternas direktiv.

"Följ restriktionerna"

Dessutom har det det gått ut en skarp varning om att undvika fysisk ansträngning under dagens varmaste timmar.

Folk uppmanas även äta lätta, regelbundna måltider och fylla på med vatten för att inte bli uttorkad.

Alla måste också vara särskilt noga med att inte slänga cigaretter eller tändstickor i skogsområden som riskerar att sätta igång en eld.

– Invånare och besökare påminns också om att följa eventuella restriktioner som utfärdats av lokala myndigheter gällande tillgång till skogar och utomhusaktiviteter, skriver Canarian Weekly.

LÄS OCKSÅ: Svensk familj åkte till Thailand – kan tvingas böta 100 000

UD varnar också

Svenska UD gick nyligen ut med varning till svenskar som befinner sig i Spanien. Bland annat uppmanar myndigheten att resenärer ska kontrollera att mobilen fungerar om man behöver ringa 112.

– Under sommarmånaderna kan höga temperaturer, torka och blåst medföra en ökad risk för skogs- och markbränder, framhäver UD och tillägger:

– Svenska resenärer uppmanas att hålla sig informerade genom nyhetsrapportering och genom sitt rese- eller flygbolag. Om en brand uppstår i din närhet, rådgör med din researrangör och följ lokala myndigheters anvisningar och bestämmelser.

Foto:

Text: Redaktionen


USA:s hälsominister vädjar till Kanada: ”Döda dem inte”

2025 07 16

Robert F. Kennedy Jr, USA:s hälsominister, försöker rädda livet på 400 strutsar.

Den kanadensiska regeringen har beslutat att djuren ska avlivas. Detta eftersom strutsarna smittats av fågelinfluensan – ett virus som fått kraftig spridning i både USA och Kanada.

Men beslutet uppskattas inte av Trumpadministrationen.

Magarörelsen, med hälsominister Robert F. Kennedy Jr. i spetsen, anser att Kanadas liberala regering går alltför långt i sina åtaganden. De anser att beslutet om avlivning har fattats för snabbt och saknar vetenskapligt stöd.

Kennedy och hans anhängare jämför processen med hanteringen av coronapandemin, rapporterar Politico.

– Ministern har uppmanat Kanada att inte döda strutsarna utan att göra ytterligare tester för att försöka förstå viruset bättre, säger en talesperson för det amerikanska hälsodepartementet enligt tidningen.

Hävdar: ”Nyckeln till medicinskt genombrott”

Hälsominister Kennedy hävdar att ”betydande vetenskaplig kunskap kan erhållas genom att följa strutsarna i en kontrollerad miljö”.

Han teori får stöd av miljardären John Catsimatidis – som startat kampanjen "rädda strutsarna".

– Testa dem innan ni dödar dem! De här fåglarna kan vara nyckeln till medicinska genombrott. Men i stället för att utreda väljer regeringen att utrota – och vi måste fråga oss varför. Vem gynnas av det här? frågar sig Catsimatidis.

LÄS MER: USA:s hälsominister fly förbannad – partikollega går in och avbryter

Rättsprocess inleds

Den kanadensiska livsmedelsmyndigheten (Canadian Food Inspection Agency) har inspekterat strutsarna och fattat beslut om avlivning.

Strutsägarna har överklagat beslutet.

Fallet ligger nu hos federala domare i Ottawa, rapporterar Politico.

LÄS MER: Trump riktigt förbannad – ”Detta funkar inte längre”

Foto: Official White House Photo by Joyce N. Boghosian

Text: Redaktionen