Ökad oro för klimatförändringar – 9 Medelhavsländer sluter nytt avtal

2021 09 21

Efter sommarens extremväder enas nu nio drabbade länder i Sydeuropa om ökade gemensamma insatser mot klimatförändringarna.

– Sommarens förödande skogsbränder hade tragiska konsekvenser för Medelhavsländerna. Klimatkrisen är inte längre ett avlägset hot; det har kommit till våra stränder, säger Greklands konservativa premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Han var en av regeringscheferna som deltog vid klimatmötet som ägt rum i Aten, uppger The Guardian.

Nio länder enas

Följande nationer i Sydeuropa har överenskommit om avtalet:

▪Portugal

▪Spanien

▪Frankrike

▪Italien

▪Malta

▪Slovenien

▪Kroatien

▪Cypern

▪Grekland

Stor oro

Medelhavsregionen drabbades av extrem värme i somras som bidrog till svår torka, problem för livsmedelsproduktionen och jordbruket, våldsamma skogsbränder och ovanligt många som förlorade livet både vad gäller djur och människor på grund av värmen och torkan. Utvecklingen har skapat stor oro i länderna och regeringarna lovar nu att agera kraftfullare än tidigare mot klimatförändringarna.

En game changer

– Fram till nu har vi varit som spädbarn i vår respons när det gäller klimatinsatser genom internationella samarbeten. Det vi nu kommit överens om är en game changer. Det är första gången Medelhavsländerna enats om att hantera detta hot, säger Grekland talesperson Eleni Myrivili till Guardian.

ANALYS
Flera av de 9 regeringarna som sagt ja till avtalet är konservativa regeringar vilket understryker att kampen mot klimatförändringarna i många länder inte längre en höger-vänster-fråga på samma sätt som delvis varit fallet tidigare. Partierna måste helt enkelt prioritera kampen mot klimatförändringarna då trycket från väljarna ökat.

Den senaste tidens extrema klimathändelser har bidragit till att frågan om klimatet har seglat upp som en mycket prioriterad fråga i land efter land – alldeles oavsett vilka partier som dominerar i opinionsmätningarna eller som innehar makten.

Foto: M. Kaufman

[yop_poll id="631"]