OFFICIELLT: Diktator bekräftar deltagande i ”militära operationen”

2022 10 04

Belarus deltar i Rysslands ”speciella militära operation” i Ukraina.

Det bekräftade landets diktator Aleksandr Lukasjenko i dag på en konferens tillsammans med representanter från landets militär.

– När det gäller vårt deltagande i den särskilda militära operationen i Ukraina, så deltar vi i den. Vi döljer det inte. Men vi dödar ingen. Vi skickar inte vår militära personal någonstans. Vi bryter inte mot våra åtaganden, sa Lukasjenko, enligt belarusiska statliga nyhetsbyrån Belta.

Pekar ut tre Natoländer

Diktatorn fortsatte sitt anförande och klargjorde att Minsk kommer att hålla sitt löfte till Moskva. 

Belarus kommer att  "hålla ställningarna" och försvara sina gränser från ”inkräktare”.

Lukasjenko pekar ut tre Natoländer som ett säkerhetshot.

– Vårt deltagande är begränsat till att förhindra spridningen av denna konflikt till Belarus territorium. För det andra att förhindra en attack mot Belarus från Polen, Litauen och Lettland. Som jag har sagt, ingen kommer att skjuta ryssar i ryggen från Belarus territorium. Det är vårt deltagande.

Attackerade via Belarus

Regimen i Belarus har sedan krigets början vidhållit att landet inte har och inte planerar att skicka soldater till Ukraina.

I början av kriget tilläts dock ryska trupper invadera Ukraina via Belarus. Aleksandr Lukasjenko har, trots detta faktum, ihärdigt hävdat att hans land står utanför ”konflikten”. 

– Den ryska ledningen har aldrig tagit upp frågan med oss – vår inblandning i den väpnade konflikten. Och vi har inga planer på att delta i den här specialinsatsen i Ukraina i framtiden. Det finns inget behov av det, sa han enligt BBC i början av mars.

Men nu låter det alltså annorlunda, även om Lukasjenko vidhåller att Belarus inte kommer att stödja Ryssland på marken i Ukraina. Ett löfte som diktatorn enligt en av landets främsta oppositionspolitiker, Pavlo Latushko, planerar att bryta. 

Enligt regimkritikern förbereder Alexandr Lukasjenko en order om mobilisering.

100 000 soldater

– Våra källor rapporterar: Lukasjenko [och Ryska federationen] har gått med på att utplacera 120 000 ryska soldater [i Belarus] under november-februari. Belarus åtar sig att tillhandahålla ytterligare 100 000 mobiliserade soldater. Lukasjenko förbereder sig för ett fullskaligt krig. Väst måste ställa ett ultimatum som han inte kan vägra, skrev Pavlo Larushko i ett inlägg på Twitter.

Oppositionspolitikern har inte publicerat några bevis som stärker hans tes.

Lukasjenko respektive Belarus försvarsdepartement har dementerat uppgifterna.

Foto: President of the Republic of Belarus

Text: Redaktionen