OFFICIELLT DATUM: Nya direktiv för utvisningar

2024 02 02

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har under fredagen mottagit en utredning om nya direktiv för personer som utvisas eller avisas från Sverige.

Nu skärps lagstiftningen. 

I den nya utredning föreslås det att utvisnings- eller avvisningsbeslut ska gälla så länge utlänningen är kvar i landet och därefter som regel i fem år.

Det föreslås även att reglerna gällande återreseförbud ska skärpas. Det ska bli möjligt att utfärda ett förbud som gäller under en längre tid än i dag.

”Viktiga prioriteringar”

– Att öka återvändandet och bekämpa skuggsamhället är viktiga prioriteringar för regeringen. Förra året kom ungefär var fjärde asylansökan från en person som redan fått sin sak prövad, men som ändå stannat kvar i landet så länge att beslutet om avlägsnande hunnit preskribera.

– Utredningens förslag minskar risken för att den som fått ett avlägsnandebeslut håller sig undan, och kan i stället bidra till att fler personer återvänder till sitt hemland.

Det  säger migrations­minister Maria Malmer Stenergard.

Här är förslagen

I den nya utredningen föreslås det bland annat:

- att ett beslut om avlägsnande ska gälla i fem år från det att utlänningen har lämnat landet, eller längre än så om det finns ett återreseförbud som löper,

- en möjlighet att meddela längre återreseförbud än i dag om en utlänning inte har lämnat landet när tidsfristen för frivillig avresa har löpt ut, och

- en bestämmelse som tydliggör att återreseförbud ska börja löpa den dag utlänningen lämnar medlemsstaternas territorium eller, om personen ska verkställas till en medlemsstat, den dag utlänningen lämnar Sverige.

Officiellt datum

De nya lagändringarna kommer troligtvis inte att påverka avisnings- och utvisningsbeslut i närtid.

Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2025.

Foto: Linnea Engberg Regeringskansliet

Text: Redaktionen


HANDELSBANKEN VARNAR: Då blir börsfallet ännu större

2025 04 04

Stockholmsbörsen har rasat på fredagen, och nu varnar Handelsbanken för ännu större ras.

Oron har varit stor på börser runt om i världen efter Donald Trumps besked om omfattande tullar mot ett stort antal länder.

Bland annat har Stockholmsbörsen rasat med 4,2 procent på fredagen och haft sin sämsta dag på nästan fem år.

Nu varnar Handelsbanken för att det kan bli ännu värre.

Då blir börsfallet större

Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling tror att många har underskattat Trumps tullhot, vilket är ett av skälen till marknadens starka reaktion, säger han till SR.

Det var i onsdags som president Donald Trump gav besked om tullar mot ett 60-tal länder. Tullar som ska börja gälla den 9 april.

Och enligt Mattias Sundling kommer reaktionen att bli kraftig – om tullarna blir verklighet. Världen riskerar en ny lågkonjunktur.

– Om de blir det, och det blir en recession, så kommer börsfallet att bli större än så här, säger han till radiokanalen.

Förhandlingsvapen?

Handelsbankens aktiestrateg hoppas dock att tullbeskedet är ett spel från Trumps sida.

– Jag personligen tror inte att de här tullarna blir bestående, utan att det här i slutändan ändan är liksom ett förhandlingsvapen, och då tror jag egentligen inte att det ska behöva komma ner så mycket mer, säger Mattias Sundling.

Han hoppas att även USA:s regering inser att det vore ”överdrivet destruktivt” att driva igenom dessa tullar, och hoppas att USA är ute efter en förhandlingslösning.

– Om man tittar till exempel på USA, Mexiko och Kanada så har man ett exempel, Mexiko och Kanada undantogs ifrån de här tullarna i onsdags, och där finns ett avtal att bygga på, och jag tror att det är någon slags modell för hur det kommer att spela ut i de övriga regionerna också, säger han till radiokanalen.

Försenad återhämtning

Även den oberoende ekonomen Claes Hemberg uttrycker förhoppning att de långsiktiga effekterna inte ska bli så allvarliga som man nu fruktar, rapporterar SVT.

Han tror fortfarande på en svensk konjunkturåterhämtning, men att den blir försenad.

– Vi hade sett fram emot en konjunkturåterhämtning efter två tuffa år, och det ser ut som att den fortfarande kommer, men blir nog lite försenad, säger han till kanalen.

Det finns fortfarande många goda tecken i svensk ekonomi, menar Hemberg.

Därför är vi fortfarande i en relativt stabil situation, säger han till kanalen.

Foto: Handelsbanken Danmark, Wikimedia

Text: Redaktionen


JUST NU: Fed-chefen vägrar lyssna – Trump rasande

2025 04 04

Federal Reserve-chefen Jerome Powell vägrar att lyda en uppmaning från president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen uttryckt ilska och irritation gentemot Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve.

Nu riktar Trump en skarp uppmaning till Powell – och anklagar samtidigt centralbankschefen för att agera politiskt.

Men Powell meddelar att han inte kommer att följa Trumps uppmaningar.

”Sluta att leka politik!”

I ett inlägg på Truth Social uppmanar Trump centralbankschefen Jerome Powell att sänka styrräntan.

Samtidigt riktar han anklagelser mot Powell.

– Detta skulle vara en PERFEKT tid för Fed-ordförande Jerome Powell att sänka räntorna. Han är alltid ”sen”, men han kunde nu ändra sin image, och det snabbt, skriver Trump i inlägget.

Trump menar att det finns flera argument för att sänka räntan.

– Energipriserna sjunker, räntorna sjunker, inflationen sjunker, till och med ägg har gått ner med 69 procent och jobben har stigit, allt inom två månader – en STOR vinst för Amerika, menar den amerikanska presidenten, och riktar en uppmaning till Jerome Powell:

– SÄNK RÄNTAN, JEROME, OCH SLUTA ATT LEKA POLITIK!

Men Jerome Powell tycks inte vilja lyssna på Trumps uppmaningar.

Vill vänta

Powell skickar helt andra signaler än vad Trump önskar sig.

I ett tal säger Powell bland annat att Trumps tullar är högre än man tidigare trott, och understryker att Fed vill hålla inflationen låg, rapporterar CNN.

– Det står nu klart att tullhöjningarna kommer att bli betydligt större än väntat. Detsamma kommer sannolikt att gälla för de ekonomiska effekterna, som kommer att inkludera högre inflation och långsammare tillväxt, säger Jerome Powell, enligt kanalen.

– Storleken och varaktigheten av dessa effekter är fortfarande osäkra, tillägger han.

Powell säger också att Fed inte har bråttom att ändra räntan, trots Trumps uppmaningar.

– För mig är det inte klart för närvarande vad den lämpliga vägen för penningpolitiken kommer att vara, och vi kommer att behöva vänta och se hur det här kommer att spela ut, säger Powell, enligt kanalen.

Foto: Federalreserve, flickr

Text: Redaktionen