Obehagliga uppgifter från gränsen mellan Ryssland och Ukraina

2022 01 29

Nya obehagliga uppgifter som signalerar att den ryska diktaturen kommer att inleda krig mot Ukraina avslöjas nu av flera källor i USA.

Tre myndighetskällor lyfter fram ett av de mest obehagliga tecknen hittills på att Rysslands diktator menar allvar med hoten mot Ukraina.

Lager med blod

Ryska militären har flyttat lager med blod tillsammans med diverse medicinsk utrustning till Ukrainas gräns. Materialet är avsett för att behandla skadade människor, rapporterar Reuters.

Uppgifterna ses som en tydlig signal som indikerar att Moskva gör sig redo för krig.

Blodresurser kritisk faktor

Amerikanska myndighetskällor betonar att konkreta indikatorer – som blodresurser – är kritiska faktorer när det gäller att fastställa huruvida Ryssland faktiskt tänker inleda krig och invasion av Ukraina eller inte.

Lutar åt krig

Avslöjandet om blodleveranser är ett av de faktum som ligger bakom att Vita Huset och president Joe Biden allt mer lutar åt att ett krig kommer att utbryta, uppger källorna för Reuters.

President Biden talade med Ukrainas president Volodymyr Zelensky på torsdagen.

Befarar invasion i februari

Efter samtalet stod det klart att USA är mycket oroade över läget.

– President Biden sa att det är en uppenbar sannolikhet för att Ryssland kan invadera Ukraina i februari, meddelade Emily Horne, Vita Husets talesperson för USA:s Nationella Säkerhetsråd.

Nya uppgifter

USA:s Försvarshögkvarter Pentagon har tidigare klargjort att man har kännedom om att Ryssland förflyttat medicinsk material i samband med upprustningen längs Ukrainas gräns.

Men uppgifterna om blodresurser är nya och just den typen av detaljer är avgörande för att bedöma den ryska militärens beredskap enligt expertutlåtanden till Reuters.

Förutsättning för attack

– Man utför inte en attack utan att ha det på plats, säger den pensionerade USA-generalen Ben Hodges, vid European Policy Analysis Research Institute.

Rysslands Försvarsdepartement har inte besvarat Reuters frågor om avslöjandet. Inte heller Pentagon vill diskutera saken öppet.

Stora volymer av personförluster

USA:s chef för Joint Chiefs of Staff, USA:s högsta militära råd, varnar för att en rysk invasion av Ukraina blir fruktansvärd för landet och kommer att resultera i betydande personskador.

– Givet den typ av styrkor som aktuella – om det utlöses mot Ukraina så blir det betydande, mycket betydande, och det skulle resultera i stora volymer av personförluster, säger Mark Milley på en presskonferens vid Pentagon.

Fruktansvärt – Förfärligt

– Man kan tänka sig hur det skulle se ut I folktäta områden, nära vägar och så vidare. Det skulle vara fruktansvärt. Det skulle vara förfärligt. Och det är inte nödvändigt. Vi tror att en diplomatisk utväg är lösningen här, säger han.

Text: Redaktionen

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen