Obehagliga uppgifter från gränsen mellan Ryssland och Ukraina

2022 01 29

Nya obehagliga uppgifter som signalerar att den ryska diktaturen kommer att inleda krig mot Ukraina avslöjas nu av flera källor i USA.

Tre myndighetskällor lyfter fram ett av de mest obehagliga tecknen hittills på att Rysslands diktator menar allvar med hoten mot Ukraina.

Lager med blod

Ryska militären har flyttat lager med blod tillsammans med diverse medicinsk utrustning till Ukrainas gräns. Materialet är avsett för att behandla skadade människor, rapporterar Reuters.

Uppgifterna ses som en tydlig signal som indikerar att Moskva gör sig redo för krig.

Blodresurser kritisk faktor

Amerikanska myndighetskällor betonar att konkreta indikatorer – som blodresurser – är kritiska faktorer när det gäller att fastställa huruvida Ryssland faktiskt tänker inleda krig och invasion av Ukraina eller inte.

Lutar åt krig

Avslöjandet om blodleveranser är ett av de faktum som ligger bakom att Vita Huset och president Joe Biden allt mer lutar åt att ett krig kommer att utbryta, uppger källorna för Reuters.

President Biden talade med Ukrainas president Volodymyr Zelensky på torsdagen.

Befarar invasion i februari

Efter samtalet stod det klart att USA är mycket oroade över läget.

– President Biden sa att det är en uppenbar sannolikhet för att Ryssland kan invadera Ukraina i februari, meddelade Emily Horne, Vita Husets talesperson för USA:s Nationella Säkerhetsråd.

Nya uppgifter

USA:s Försvarshögkvarter Pentagon har tidigare klargjort att man har kännedom om att Ryssland förflyttat medicinsk material i samband med upprustningen längs Ukrainas gräns.

Men uppgifterna om blodresurser är nya och just den typen av detaljer är avgörande för att bedöma den ryska militärens beredskap enligt expertutlåtanden till Reuters.

Förutsättning för attack

– Man utför inte en attack utan att ha det på plats, säger den pensionerade USA-generalen Ben Hodges, vid European Policy Analysis Research Institute.

Rysslands Försvarsdepartement har inte besvarat Reuters frågor om avslöjandet. Inte heller Pentagon vill diskutera saken öppet.

Stora volymer av personförluster

USA:s chef för Joint Chiefs of Staff, USA:s högsta militära råd, varnar för att en rysk invasion av Ukraina blir fruktansvärd för landet och kommer att resultera i betydande personskador.

– Givet den typ av styrkor som aktuella – om det utlöses mot Ukraina så blir det betydande, mycket betydande, och det skulle resultera i stora volymer av personförluster, säger Mark Milley på en presskonferens vid Pentagon.

Fruktansvärt – Förfärligt

– Man kan tänka sig hur det skulle se ut I folktäta områden, nära vägar och så vidare. Det skulle vara fruktansvärt. Det skulle vara förfärligt. Och det är inte nödvändigt. Vi tror att en diplomatisk utväg är lösningen här, säger han.

Text: Redaktionen

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation