OBEHAGLIG UPPTÄCKT: Hittades insydd i 14-årings kläder
2024 08 21
En 14-årig flicka i Malmö har blivit tvångsomhändertagen av socialtjänsten.
Detta efter att det uppdagats att flickans familj kontrollerat hennes liv fullständigt.
14-åringen stängdes in i ett hus, utsattes för hedersrelaterat våld och bevakades med gps när hon lämnade huset, rapporterar Sydsvenskan.
Gps-sändaren hittade flickan insydd i sina kläder.
– I de här fallen lever man under extrem kontroll. Sättet man övervakar någon på kan många gånger vara väldigt utstuderade, säger Mikael Wejsfelt, sektionschef på Resurscentrum Heder Skåne, till tidningen.
– Att övervaka med just gps-sändare var vanligare tidigare, nu används olika typer av övervakningsprogram som läggs in i mobilerna i större utsträckning. Det gäller inte bara hedersfall utan även i alla typer av våld i nära relation, fortsätter Wejsfelt.
Stort samhällsproblem
Flickan, som kom till Sverige från Irak 2018, bor nu på skyddat boende. Hon har tagit tillbaka samtliga uppgifter om hedersrelaterat våld och förtryck. Socialtjänsten i Malmö tror inte på flickans plötsliga vändning.
Fallet med flickan i Malmö är långt ifrån unikt.
Mängder av svenska barn utsätts för hedersrelaterat våld.
Det visar en kartläggning av SVT:s Uppdrag granskning.
Flera barn har dessutom förts bort från Sverige de senaste åren. Framför allt handlar det om unga tjejer som föräldrar fört utomlands mot deras vilja.
– Enligt utrikesförvaltningen har 538 barn och unga blivit bortförda i en hederskontext mellan 2018 och 2022, rapporterar SVT.
Fakta: Hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige
- I Sverige har flera studier genomförts för att försöka ge en bild av omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck.
- I Ungdomsstyrelsens rapport (nuvarande Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) Gift mot sin vilja gjordes en nationell postenkät riktad till cirka 6 000 personer mellan 16 och 25 år.
- Av dem som svarade på enkäten var det fem procent som upplevde att föräldrar, religion eller kultur satte gränser för dem i valet av äktenskapspartner; 6,6 procent av kvinnorna och 3,8 procent av männen.
- Fem procent motsvarar cirka 70 000 individer i den åldersgruppen.
- De elever som inte får välja sin partner är betydligt oftare än andra utsatta för olika former av barnmisshandel, 88 procent hade utsatts för någon form av barnmisshandel någon gång under uppväxten jämfört med 42 procent.
Källor: Hedersförtryck.se, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor resp Allmänna barnhusets rapport
Arkivfoto: S. Wongsa
Text: Redaktionen