Oansvarigt! Lekstuga! Maktspelet för att tygla Sveriges Bernie Sanders

2021 06 17

Oansvarigt anser Löfven (S). Lekstuga anser Lööf (C). Men partiet som vill ha ett ”Sverige för alla – Inte bara för de rikaste” är starkare än vad många hade räknat med.

För att vinna statsministeromröstningen och bilda regering behövde Stefan Löfven S-MP-regering 175 mandats stöd efter valet 2018. Och i utbyte mot stort inflytande och budgetsamverkan fick han Centerns och Liberalernas stöd och kunde öka från 116 till 167 mandat. Men det räckte inte – han behövde ett parti till och lyckades till slut få över Vänsterpartiet som med sina 28 mandat lyfte S-MP-C-L-sidan över den magiska 175-gränsen vilket gav valseger.

Skjuter skarpt

Men till skillnad från C och L fick inte Vänsterpartiet någonting. Förutom ett krav på nej till så kallade marknadshyror men inte ens det gick det nya S-MP-C-L-styret med på. Tanken var att Vänstern helt enkelt bara skulle hålla sig på mattan, för de ville väl inte rösta på M-KD-SD-sidan.

När Vänsterpartiet nu skjuter skarpt så handlar det inte bara om hyresfrågan utan även om att man vägrar att agera dörrmatta. Till valet 2022 vill partiet vara med på samma villkor som alla andra partier i svensk politik – ska man ge sitt stöd så ska man också få något tillbaka. Det var en självklarhet för Centern och Liberalerna och från och med nu är det allt tydligare för alla att även Vänsterpartiet ställer motsvarande krav. Väljare lär uppfatta det som avgörande för partiets existensberättigande.

Skall tyglas

Men det är inget som tilltalar Stefan (S) och Annie (C).

– Att kasta in Sverige i en politisk kris i detta läge är inte ansvarsfullt, sa S-ledaren idag. Och C-ledaren var ännu tuffare.

– Det här visar varför ytterkantspartier inte ska ha inflytande i svensk politik. Det går inte att styra Sverige som en lekstuga, säger Annie.

S och Centern gör nu allt för att tygla Vänsterpartiet – partiet med sloganen ”Ett Sverige för Alla – Inte bara de rikaste.” Det är slående likt vänsterkungen i amerikansk politik Bernie Sanders slogan – ”An America that is not only for the Top 1 per cent”, vilket syftar på den rikaste procenten av USA:s befolkning.

Sveriges Bernie

Och likheterna mellan Bernie och Nooshi är betydligt fler än så. I årtionden har Bernie Sanders kämpat utan att nå yttersta makten men han har aldrig givit upp. Precis som Vänsterpartiet. I årtionden har Demokraterna inte haft en chans utan att få stöd av Bernies väljare. Precis som S beroende av Vänsterpartiet. Men de senaste 4-5 åren har Bernies popularitet exploderat i USA och tillsammans med den progressiva arvtagerskan Alexandria Ocasio-Cortez, känd som AOC, har han nu ett betydande inflytande i maktens korridorer i Washington DC och hela vägen upp i Vita Huset.

En ljus framtid

Och hemma i Sverige har Vänsterpartiet de senaste 4-5 åren lyckats med det nästintill omöjliga –Jonas Sjöstedt blev Sveriges populäraste partiledare enligt flera mätningar och arvtagerskan Nooshi Dadgostar har lyft partiet ännu mer sedan hon tog över.

Bernie Sanders och Alexandra Ocasio-Cortez gick till slut inte att tygla längre. Och min prognos är att det blir likadant i Sverige. Vänsterpartiets framtid är ljus.

[yop_poll id="220"]

Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen