Oansvarigt! Lekstuga! Maktspelet för att tygla Sveriges Bernie Sanders

2021 06 17

Oansvarigt anser Löfven (S). Lekstuga anser Lööf (C). Men partiet som vill ha ett ”Sverige för alla – Inte bara för de rikaste” är starkare än vad många hade räknat med.

För att vinna statsministeromröstningen och bilda regering behövde Stefan Löfven S-MP-regering 175 mandats stöd efter valet 2018. Och i utbyte mot stort inflytande och budgetsamverkan fick han Centerns och Liberalernas stöd och kunde öka från 116 till 167 mandat. Men det räckte inte – han behövde ett parti till och lyckades till slut få över Vänsterpartiet som med sina 28 mandat lyfte S-MP-C-L-sidan över den magiska 175-gränsen vilket gav valseger.

Skjuter skarpt

Men till skillnad från C och L fick inte Vänsterpartiet någonting. Förutom ett krav på nej till så kallade marknadshyror men inte ens det gick det nya S-MP-C-L-styret med på. Tanken var att Vänstern helt enkelt bara skulle hålla sig på mattan, för de ville väl inte rösta på M-KD-SD-sidan.

När Vänsterpartiet nu skjuter skarpt så handlar det inte bara om hyresfrågan utan även om att man vägrar att agera dörrmatta. Till valet 2022 vill partiet vara med på samma villkor som alla andra partier i svensk politik – ska man ge sitt stöd så ska man också få något tillbaka. Det var en självklarhet för Centern och Liberalerna och från och med nu är det allt tydligare för alla att även Vänsterpartiet ställer motsvarande krav. Väljare lär uppfatta det som avgörande för partiets existensberättigande.

Skall tyglas

Men det är inget som tilltalar Stefan (S) och Annie (C).

– Att kasta in Sverige i en politisk kris i detta läge är inte ansvarsfullt, sa S-ledaren idag. Och C-ledaren var ännu tuffare.

– Det här visar varför ytterkantspartier inte ska ha inflytande i svensk politik. Det går inte att styra Sverige som en lekstuga, säger Annie.

S och Centern gör nu allt för att tygla Vänsterpartiet – partiet med sloganen ”Ett Sverige för Alla – Inte bara de rikaste.” Det är slående likt vänsterkungen i amerikansk politik Bernie Sanders slogan – ”An America that is not only for the Top 1 per cent”, vilket syftar på den rikaste procenten av USA:s befolkning.

Sveriges Bernie

Och likheterna mellan Bernie och Nooshi är betydligt fler än så. I årtionden har Bernie Sanders kämpat utan att nå yttersta makten men han har aldrig givit upp. Precis som Vänsterpartiet. I årtionden har Demokraterna inte haft en chans utan att få stöd av Bernies väljare. Precis som S beroende av Vänsterpartiet. Men de senaste 4-5 åren har Bernies popularitet exploderat i USA och tillsammans med den progressiva arvtagerskan Alexandria Ocasio-Cortez, känd som AOC, har han nu ett betydande inflytande i maktens korridorer i Washington DC och hela vägen upp i Vita Huset.

En ljus framtid

Och hemma i Sverige har Vänsterpartiet de senaste 4-5 åren lyckats med det nästintill omöjliga –Jonas Sjöstedt blev Sveriges populäraste partiledare enligt flera mätningar och arvtagerskan Nooshi Dadgostar har lyft partiet ännu mer sedan hon tog över.

Bernie Sanders och Alexandra Ocasio-Cortez gick till slut inte att tygla längre. Och min prognos är att det blir likadant i Sverige. Vänsterpartiets framtid är ljus.

[yop_poll id="220"]