Nyttiga maten som sjunker i pris – rekommenderas för hälsan
2024 09 13
En av våra nyttigaste maträtter har sjunkit i pris, vilket experter tycker är bra för folkhälsan.
Matpriser och vår egen ekonomiska situation påverkar våra matvanor.
De senaste åren har inflationen fått många svenskar att skära ned på sin konsumtion – och undvika vissa varor trots att de är nyttiga.
Det gäller bland annat fisk.
Men på senare tid har priset på fisk börjat gå ned, rapporterar SR.
Det är bra eftersom fisk anses vara väldigt bra för hälsan.
– Man äter olika beroende på hur mycket man har i plånboken, och fisk är faktiskt ofta en sådan sak som får stryka på foten, säger Elisabeth Strömblad, dietist på region Jämtland-Härjedalen, till radiokanalen.
Flera gånger i veckan
Fisk innehåller en rad ämnen som är nyttiga för oss, och svenskar skulle behöva äta mer fisk än vad vi gör idag, enligt experten.
Bara tre av tio svenskar äter fisk så ofta som rekommenderas, rapporterar radiokanalen.
– Om man äter fisk 2-3 gånger i veckan så får man lättare i sig en del näringsämnen som ibland kan vara lite svåra att få till, till exempel D-vitamin, jod och silen. Sedan är det klart har vi de feta fiskarna, de innehåller omega 3, säger Elisabeth Strömblad.
Det finns även en annan fördel med att äta fisk ett par gånger i veckan:
Det leder till att vi äter mindre kött. Att äta för mycket kött kan nämligen också vara dåligt.
– Äter du en fiskmåltid mer så äter du liksom en korvmiddag mindre, och det vet vi också är hälsosamt, säger hon till radiokanalen.
Man bör dock inte äta fisk alltför ofta, eftersom det bland annat kan innehålla en del tungmetaller.
Rekommenderas av Livsmedelsverket
Men de flesta svenskar skulle alltså behöva äta mer fisk.
Det bekräftas även av Livsmedelsverket, som understryker att fisk innehåller mycket nyttigheter.
– Fisk är så nyttigt att det är bra att äta två till tre gånger i veckan. Bland annat innehåller det mycket av näringsämnen som är svårt att få tillräckligt av, uppger Livsmedelsverket på sin hemsida.
Om man konsumerar på ett någorlunda medvetet sett är fisk också ett bra val ur hållbarhetssynpunkt.
– Att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan är hållbart för miljön, men välj fisk som påverkar så lite som möjligt. Köp alltid miljömärkt fisk. Välj gärna olika arter av fisk. Då sprids belastningen på många arter i stället för på några få, rekommenderar Livsmedelsverket.
Foto: J Briscoe
Text: Redaktionen