NYTT SMITTOUTBROTT: FHM utesluter inte ny pandemi

2025 01 16

Ett utbrott av fågelinfluensa (H5N1) har inträffat i Nordamerika.

Den här gången är det inte endast djur som har smittas.

Hela 60 människor har insjuknat och en person har avlidit.

Det rör sig om samma högpatogena variant av H5N1 som spridit sig över världen de senaste åren. 

Smittas av djur 

Samtliga personer misstänks ha smittats av däggdjur.

Det finns således inget som tyder på att H5N1 sprider sig mellan människor.

Men om det skulle ändras kan världen stå inför en ny pandemi.

Det säger statsepidemiolog Magnus Gisslén till TV4.

– Det är ju det vi inte vill. För det är det som skulle kunna starta en ny pandemi, säger han och tillägger:

– Risken finns. Ju fler djur som är smittade och ju fler människor som blir smittade så finns risken att det förändras.

Gisslén, som även är professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, betonar att han inte är oroad för en ny pandemi.

Samtidigt konstaterar han att det är mycket viktigt att övervaka och begränsa utbrottet i Nordamerika.  

”Måste ha beredskap”

Den dödliga fågelinfluensa-varianten H5N1 sprider sig inte från människa till människa.

Däremot har det skett hundratals fall där folk smittats genom kontakt med djur. Bland människor som smittats är dödligheten 52 procent, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

I juni 2024 gick Folkhälsomyndigheten ut med att alla patienter i Sverige som läggs in på sjukhus med influensasymptom ska testas för fågelinfluensa.

– Fågelinfluensa är i alla högsta grad en viktig fråga för oss på Folkhälsomyndigheten, sade Magnus Gisslén till Läkemedelsvärlden.

– Fågelinfluensa är en patogen med potential att orsaka en pandemi bland människor, vilket både vi och andra myndigheter måste ha beredskap för.

Foto: Johan Alp Region Uppsala

Text: Redaktionen


Efterlängtade chips gör comeback – klassiker från 1980-talet

2025 01 16

Två saknade chipssorter från 2024 kommer nu att återvända till butikerna.

Det meddelar Estrella i ett pressmeddelande.

En av dem är en riktig klassiker.

– Båda gjorde kortare gästspel i fjol, och nu är det dags för dem att återta sina platser i snackshyllan, framhåller chipsjätten.

Klassiker från 1980-talet

Det handlar om populära “Dillskruvar” som framför allt gjorde succé vid lanseringen 1983 och sedan dess blivit något av en klassiker.

Från och till har den dock försvunnit från butikshyllorna, för att därefter återvända vid flera tillfällen.

Nu ska dillskruvarna förhoppningsvis bli kvar permanent.

– Genom åren har den fått trogna fans som till och med skapat en helt egen Facebookgrupp tillägnad skruvarna, förklarar Estrella och tillägger:

– Dillfavoriten är gjord av potatis som bakas, torkas och friteras för att uppnå perfekt form och krisp. Dillkryddan blir sedan pricken över i:et fulländar smakupplevelsen. Och inte nog med det, nu är skruvarna dessutom veganvänliga.

Dillskruvar och Västkustchips: Tryffel & Havssalt gör comeback. Foto: Estrella

"Limited edition"

Den andra chipssorten som återvänder är den som var en “limited edition” under våren 2024: Västkustchips Tryffel & Havssalt.

Efter att ha gjort succé under våren är den lyxiga smaken nu äntligen tillbaka och här för att stanna. Smaken av tryffel och havssalt är rik på umami och gifter sig perfekt med den milda svenska potatisen, skriver Estrella vidare.

Precis som dillskruvarna kommer även Västkustchips Tryffel & Havssalt att vara veganvänliga.

– Och certifierad med Svenskt Sigill för ett extra miljöansvar, adderar chipstillverkaren.

LÄS MER: Stoppad läsk gör comeback – var populär på 1980-talet

Säljs här

Dillskurvarna kommer i påsar om 80 gram och det rekommenderade cirkapriset blir 18,90 kronor.

Påsvikten för västkustchipsen blir 160 gram och kommer att kosta cirka 29,90 kronor per påse.

Chipssorterna väntas vara tillgängliga för försäljning från och med 20 januari och kommer att finnas i följande butiker och kedjor:

- Ica

- Coop

- Hemköp

- Willys

- City Gross

- Hemmakväll

- Foodora Market

- Välsorterade servicebutiker

Foto: Estrella

Text: Redaktionen


Lidl drar ner på vanligt livsmedel – ”ska minska med 20 procent”

2025 01 16

Svenska folket äter fortfarande för mycket salt.

Det visar färsk statistik från Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning.

Samtidigt konstaterar myndigheten att salthalten i maten minskar, och att livsmedelsföretagens arbete för att bidra till detta gett effekt.

– En stor del av saltet vi får i oss kommer från maten vi köper hem och inte från det salt vi strör på maten. Här visar matkorgsundersökningen att salthalterna i maten minskar och att livsmedelsföretagens arbete för att minska saltmängden i maten gett effekt, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Lidl agerar

Ett av livsmedelsföretagen som minskat saltmängden i maten är Lidl.

Lågpriskedjan arbetar för att minska den genomsnittliga halten av salt i de produkter som säljer mest – det vill säga Lidl:s egna märkesvaror.

– Vi vill inspirera de svenska hushållen att leva hälsosamt och äta nyttigt. Eftersom vi vet att det kan vara svårt att hålla koll på alla detaljer i vardagen vill vi göra det enkelt för våra kunder att välja god och nyttig mat när de handlar på Lidl, säger Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige.

20 procent

Utöver salthalten arbetar också Lidl för att minska andelen socker i sina produkter.

Målet är att socker- och salthalterna ska minska med 20 procent.

I dag har Lidl nått halvvägs till målet och under 2025 räknar lågpriskedjan med att målet uppfylls.

– Nu ser vi fram emot att ytterligare utöka sortimentet av mer hälsosamma varor. För Lidl är det viktigt att alla ska ha råd med näringsrik och hälsosam mat, därför vill vi också ta ansvar för att våra egna märkesvaror håller hög kvalitet när det gäller både smak och hälsa, säger Robert Stekovic.

Fakta: Salt och hälsan

- I salt finns natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen. Men mycket natrium kan höja blodtrycket, och det i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

- I dag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och närmare hälften av alla över 65 år.

- För hälsan bör man inte få i sig mer än 1 tesked salt (6 gram) per dag. I genomsnitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderas. 

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Lidl

Text: Redaktionen