Nytt hot mot Sveriges Natoansökan
2023 02 05
Ungerns godkännande av Sveriges ansökan till Nato står inför utmaningar.
Under den senaste tiden har Turkiets behandling av Sveriges Natoansökan fått stor uppmärksamhet.
Detta efter att Rasmus Paludans koranbränning skapat stor frustration i landet, som nu är kritiska till Sveriges anslutning.
Nu varnar den ungerska oppositionspolitikern Agnes Vadai för att Ungerns premiärminister kan vända gällande ratificeringen, uppger Aftonbladet.
– Jag är inte Viktor Orbán och tänker inte som Viktor Orbán, vilket jag är glad för. Han är beredd att ändra sig när som helst. Antingen på grund av politiska skäl eller för att göra någon en tjänst. Men jag hoppas inte att han gör det, säger hon.
“Vill göra Putin nöjd”
Ungern och Turkiet är de enda länder som ännu inte accepterat Sveriges ansökan till organisationen.
Vissa uppgifter menar att det är den ungerska premiärministerns nära band till Putin och Erdogan som försvårar processen.
– Både Putin och Erdogan har intresse i det här. Det finns rykten om att Orbán vill göra Putin nöjd. Särskilt när det gäller Finland då det kommer att bli en lång Natogräns. Sedan vill han inte heller lämna Erdogan ensam, menar Vadai.
Skjutits upp
Trots att Orban sagt att Ungerns parlament ska ratificera Sveriges ansökan under början av året så har det inte blivit av.
Mötet har skjutits upp flera gånger och ett sammanträde uppges nu vara planerat i slutet av månaden.
En annan anledning till dröjsmålet kan vara Ungerns konflikt med EU gällande ekonomiskt stöd.
Kan bidra på flera sätt
Trots att varken Finland eller Sverige ännu är medlemmar i Nato så för parterna ett nära samarbete.
Därmed är Sverige relativt välintegrerat i Natos rutiner, och kommer kunna bidra på många sätt.
– Det första är att Sverige kommer att gå med i 15-ländersinitiativet till ett gemensamt missilförsvar, som lanserades på Natos försvarsministermöte i oktober, uppger regeringen.
God lägesbild
Sverige avser även med hjälp av Gripen-plan bidra till beredskapen i Estland, Litauen och Lettland.
– Sverige kommer att bidra med nya förmågor, med vårt flygvapen, vårt luftvärn och med våra sensorer som Global Eye. På land, till sjöss och i luften har vi en mycket god lägesbild av vårt närområde, förklarar regeringen.
Foto: M. Studzinski
Text: Redaktionen