NYTT FÖRSLAG: Så ska Storbritannien minska invandringen rejält

2023 03 05

Strömmen av migranter till Storbritannien behöver minska rejält.

Det anser landets nya regeringschef Rishi Sunak som nu går ut med nya förslag för hur åtstramningen ska genomföras.

Betydande stöd

– Alla som anländer på olaglig väg till Storbritannien ska förhindras att stanna kvar [i landet].

Det framhåller premiärminister Sunak i ett uttalande i dag söndag, enligt BBC News.

Att dra ner på invandringen är en av Sunaks fem toppfrågor som han gått ut med som ny ledare för landet. Och han har ett betydande stöd i frågan från högerfalangen i sitt parti De Konservativa.

Storbritannien har haft många illegala invandrare som anländer till landet i småbåtar och som sedan har laglig möjlighet att få sin asylansökan prövad.

Stoppa småbåtarna

Men nu vill Sunak stoppa småbåts-problemet och se till att illegala invandrare inte längre kan få sin ska prövad.

– Vi ska införa nya lagar som stoppar småbåtarna, säger han.

– Kommer du till det här landet illegalt så ska du gripas och snabbt flyttas [tillbaka där du kom ifrån], framhåller premiärministern.

Regeringen Sunak väntas presentera ett nytt lagpaket för minskad invandring under den kommande veckan.

De andra fyra punkterna

Utöver minskad invandring består Rishi Sunaks fem toppfrågor av följande punkter:

- Halvera inflationen under 2023 för att minska folks levnadskostnader

- Stärka ekonomin och skapa bättre betalda jobb

- Minska landets skulder för att säkra välfärdens framtid

- Minska vårdköerna och ge en snabbare vård

Just minskad invandring har länge varit en het fråga i Storbritannien och ex-premiärministern Boris Johnson drev igenom ett förslag som innebär att asylsökare ska skickas till Rwanda.

Förslaget har dock fastnat i diverse domstolsförfaranden.

Ska skickas tillbaka

I fjol kom hela 45 000 asylsökande till Storbritannien, uppger BBC News. Att stoppa alla som kommer med småbåtar från att söka asyl skulle vara en stor förändring avseende migrationen till landet.

– Om folk kommer till det här landet olagligen så ska de skickas tillbaka, säger Rishi Sunaks Nordirlandsminister till Sky News.

Att illegala invandrare snabbt skickas tillbaka väntas leda till att andra som funderar på att ta sig in illegalt i Storbritannien inte ens försöker.

10 främsta länderna

– Enda rutten till Storbritannien ska vara säker och laglig, säger inrikesminister Suella Braverman till The Sun på söndagen.

Här är de främsta nationaliteterna som sökte asyl i Storbritannien 2022:

15 900 Albanien

10 900 Afghanistan

9 900 Iran

6 300 Irak

4 500 Syrien

3 500 Bangladesh

3 300 Eritrea

3 300 Indien

3 200 Sudan

2 600 Pakistan

Källa. Home Offcie UK

Foto: R. Sunak Campaign

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen