NYTT FÖRSLAG: Omfattande ekonomiskt stöd till vissa hushåll

2023 04 20

Hushåll som satsar på klimatsmarta och energieffektiva åtgärder ska få mer stöd.

Det föreslår Centerpartiet i dag.

Centern vill införa utvidgat grönt avdrag och en klimatkredit för svenska hushåll som satsar på energisnåla lösningar.

Det ekonomiska stödet ska göra det möjligt för privatpersoner och företag att investera i nya, klimatsmarta och energieffektiva åtgärder –  till exempel värmepumpar och solceller.

– Det gröna avdraget är på 50 000 kronor och betalas ut direkt till hushållen som ansöker, framhåller Centern.

Klimatkrediten är på 100 000 kronor och är ett lån med statslåneränta garanterad av staten som betalas tillbaka på 20 år.

– Det har varit ett katastrofalt halvår för Sveriges klimatpolitik. Trots att vi är mitt i en klimatkris så slaktar regeringen viktiga satsningar på miljö och klimatområdet. Ska vi ha något hopp om att kunna nå klimatmålen och minska utsläppen så behöver vi en rad åtgärder redan här och nu, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet. 

Prislappen

Det gröna avdraget beräknas kosta staten en miljard kronor.

Prislappen för klimatkrediten landar på 100 miljoner kronor.

Utöver det ekonomiska stödet vill Centerpartiet även upprätta en kriskommission som ska arbeta för att öka energiproduktionen i Sverige och ta fram åtgärder för att ”rädda biogasen”.

– Alla tre delar är viktiga för att de kan införas på väldigt kort sikt och får även ner utsläppen kraftigt. Förslagen är precis det både hushållen och företagen efterfrågar för att de ska kunna vara med och ställa om fortare, säger Rickard Nordin (C), energi- och klimatpolitisk talesperson.

Ska få fart på vindkraften

Centern föreslår även att kriskommissionen ska se över en utbyggnad av vindkraften i Sverige.

– Vindkraftsprojekten både på land och till havs är blockerade samtidigt som tillståndsprocesserna är bland världens längsta. Centerpartiet vill tillsätta en kriskommission som får under 6 månader ett mandat att se över samtliga lagar och processer för att få ner tiden för tillstånd och prövningar till max 2 år, skriver partiet.

Projektet beräknas kosta staten 100 miljoner kronor.  

Foto: P. Kapischka

Text: Redaktionen