Nytt förslag: Fyra nya regler hos landets veterinärer

2024 07 03

Socialdemokraterna vill genomföra flera större förändringar i veterinärbranschen.

Veterinärer och djursjukhus har under längre tid slagit larm om att djurägare i mindre utsträckning söker vård för sina djur när de blir sjuka.

När djuren kommer till oss på våra akutmottagningar är de sjukare än vad de var för kanske ett halvår sedan, har exempelvis Christian von Dorrien, vd på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg, sagt till SR.

Enligt Socialdemokraterna handlar det om att det blivit för dyrt att ta sitt djur till veterinären.

Marknaden har misslyckats, menar tidigare landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

– Att ha ett husdjur håller på att bli en klassfråga. Det måste bli mer ordning och reda på den här marknaden, säger hon till Dagens Nyheter.

"Stoppa vinstintresset"

Den förre ministern pekar på stora prisskillnader inom landet. På djursjukhusen är ofta priserna mycket högre än hos fristående veterinärer.

Och enligt Anna-Caren Sätherberg utmärker sig Sverige negativt i jämförelse med andra europeiska länder, mot vilka Socialdemokraterna nu sneglar för att få ned de fortsatt stigande veterinärpriserna.

Den första regeländringen skulle vara att stoppa vinstintresset.

– I Frankrike får inte djursjukvård drivas i vinstintresse och veterinärer måste vara majoritetsägare till kliniker, säger Anna-Caren Sätherberg.

Tre ytterligare förändringar

Liknande system finns i Tyskland där vinsterna begränsas av en federal veterinärkammare – en specialmyndighet för att hålla nere priserna.

Den andra förändringen gäller pristransparens. Enligt S måste klinikerna kunna ge en prisuppgift för att djurägare i förväg ska kunna veta vad olika ingrepp kommer att kosta.

Dessutom ska nya jämförelseverktyg införas för att tydliggöra skillnader mellan olika försäkringsbolag.

Fjärde förändringen gäller krav på beredskap i hela landet även för privata veterinärer, inte enbart distriktsveterinärer.

Regelverket försvårar

Den sistnämnda punkten framhålls även av Gröna arbetsgivare och Svensk Djursjukvård. Men i så fall krävs det regeländringar för att det ska bli möjligt.

–  Privata veterinärer har ett intresse av att bidra, men att dagens regelverk och processer gör det svårt att nå ändra fram till ett slutligt avtal med Jordbruksverket, understryker aktörerna i en kommentar.

– Frågan är komplex och kräver djup insikt och analys kring hur branschen ser ut och fungerar idag jämfört med när statens nuvarande uppdrag för veterinär beredskap utformades en gång i tiden.

Foto: R. Larsson

Text: Redaktionen


Norwegian ryter ifrån: sluta packa ned det här i bagaget

2024 07 02

Har du koll på vad du inte får packa ned i det incheckade bagaget vid flygresan?

Det är nämligen många som inte har det.

Faktum är att föremål i mängder slängs vid säkerhetskontrollerna på flygplatser på grund av vanliga misstag bland resenärerna.

Och det är i synnerhet en sak som utmärker sig – powerbanken. 

Slänger 20 000 om året

Enligt flygbolaget Norwegian är powerbanks “överlägset vanligast” bland konfiskerade föremål.

– Vad vi vet är att det fortfarande är väldigt många resenärer som har dessa i sitt incheckade bagage. 2023 slängde Avinor (Norges motsvarighet till Swedavia, red. anm.) över 20 000 powerbanks som beslagtagits från incheckat bagage i Norge, säger Norwegians presstalesperson Eivind Hammer Myhre till TV4 Nyheterna.

Skapar merjobb för flygplatsen

Norwegian understryker att det är ett problem att folk missar att powerbanks inte får förekomma i incheckat bagage.

Det skapar merjobb för anställda, samtidigt som resenärer blir av med sina saker.

Anledningen till att powerbanks stoppas är på grund av litiumbatteriet.

– Generellt ska powerbanks utifrån brandsäkerheten ombord alltid packas i handbagaget då det kan finnas risk för överhettning. Föremål som anses vara en fara för flygsäkerheten kan också beslagtas vid genomgången på flygplatsen, säger Peter Douglas Wärring från Swedavia till tv-kanalen.

Ska vara i handbagaget

Det är däremot tillåtet att förvara sina powerbanks, och andra lösa litiumjonbatterier, i handbagaget om det handlar om max två stycken batterier.

– Extra litiumbatterierna får endast medföras i handbagaget och ska förvaras i originalförpackningen eller vara skyddade mot kortslutning, framhåller Transportstyrelsen i riktlinjerna till resenärer.

– Om man förpackar batterierna själv, ska polerna vara skyddade t.ex. genom tejpning av + och - polerna. Varje batteri ska packas var för sig.

Momondo: finns på listan

Även Momondo, den stora bokningssajten, påminner resenärer om vad som gäller om du ska ta med dig en powerbank på resan.

– Vissa flygbolag tillåter inte att du packar powerbanks i det incheckade bagaget och powerbanks finns ofta med på listan över föremål som du förväntas intyga att du inte har i det incheckade bagaget, förklarar Momondo.

– Av praktiska skäl är det naturligtvis också fördelaktigt att packa din powerbank i handbagaget för att ha den nära till hands när du behöver ladda din telefon eller dator.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen


USA slår larm – kan smälla i Europa den här veckan

2024 07 01

USA slår larm om ett allvarligt hot i Europa.

Flera amerikanska militärbaser i Europa har höjt beredskapsnivån till den näst högsta.

Det innebär att det finns en kraftigt förhöjd risk för terrorattacker som kan riktas mot amerikansk militärpersonal eller mot deras baser, rapporterar CNN.

Den näst högsta beredskapsnivån kallas för ”Charlie”.

Den tillämpas när det sker en incident eller när det kommer underrättelseinformation som indikerar att någon form av terrorhandling är trolig, enligt den amerikanska armén.

Högsta hotnivån på tio år

Enligt en amerikansk källa på en av baserna i Europa, har man inte sett motsvarande hotnivå på ”minst 10 år”, rapporterar kanalen.

– Det betyder vanligtvis att militären har mottagit ett ”aktivt och trovärdigt hot”, säger källan, enligt CNN.

US European Command, USEUCOM, utvärderar alltid en mängd olika faktorer som påverkar den amerikanska militärens säkerhet utomlands.

– Av operativa säkerhetsskäl kommer vi inte att gå in på specifika åtgärder, men vi är fortsatt vaksamma, säger Dan Day, en talesman för USEUCOM, till kanalen.

Oro kring fotbolls-EM

Det är alltså inte känt vad som ligger bakom den förhöjda beredskapsnivån.

Flera europeiska länder har dock varnat för ett förhöjt terrorhot mot kontinenten just nu.

Det hänger bland annat samman med fotbolls-EM i Tyskland som pågår just nu, och OS i Paris som börjar i juli.

Det har funnits en stor oro över säkerheten kring båda dessa event.

Tysk polis har till exempel tagit hjälp av 580 utländska polis för att stärka säkerheten kring fotbolls-EM.

– Vi förbereder oss för alla tänkbara faror: från islamistisk terrorism till våldsamma kriminella och huliganer, har Tysklands inrikesminister Nancy Faeser sagt inför turneringen, enligt kanalen.

Stora förberedelser i Frankrike

I Frankrike görs stora förberedelser inför OS i Paris, som äger rum mellan 26 juli och 11 augusti.

Frankrike har sedan mars höjt sin nationella säkerhetssystem till den högsta nivån, enligt USA:s ambassad i landet.

– Attacker kan ske med liten eller ingen förvarning, och rikta in sig mot turister eller lokalbefolkning, stora sportevent eller kulturevent, eller andra offentliga områden som drar till sig ett stort antal civila, varnar USA:s ambassad i Frankrike, enligt kanalen.

Foto: J Owens

Text: Redaktionen