Nytt förbud kan införas på flygplan – många stör sig på det

2025 01 14

Ett omdiskuterat störningsmoment bland flygplanspassagerare kan komma att förbjudas.

Frågan har egentligen varit uppe på dagordningen under en längre tid.

Men nu har debatten tagit fart igen och går därmed ett steg fram mot ett kommande förbud, efter att klagomålen accelererat.

Det gäller möjligheten att fälla tillbaka sin stol, som framöver kan bli ett minne blott.

Omdiskuterat i branschen

Enligt USA Today är ämnet ett av de hetaste inom flygbranschen just nu.

Detta efter att en ny undersökning gjord av The Harris Poll på uppdrag av möbelföretaget La-Z-Boy visat att 41 procent är positiva till att ta bort funktionen.

Det är främst yngre och äldre som vill ha kvar möjligheten att fälla tillbaka sätet.

– Att luta sig tillbaka på flygplan är ett polariserande ämne, säger Christy Hoskins från La-Z-Boy till USA Today.

Uppmärksammas även i Sverige

Ämnet har periodvis diskuterats även här hemma i Sverige.

Reseplattformen ETIC Hotels konstaterar att det är en känslig fråga där både komfort och respekt för andra resenärer måste beaktas.

– Att luta tillbaka sitt säte på ett flygplan är en vanlig praxis bland passagerare som vill öka sin komfort under en flygning. Men denna åtgärd kan ibland leda till konflikter och diskuteras ofta angående flygplansetikett. 

Allt mindre accepterat

Sofia Larsson, på Svenska Dagbladets “Uppförandekoden”, har också framhävt att fenomenet med nedfällda säten blir allt mindre accepterat.

I Europa framgick det för inte så länge sedan att 59 procent tycker att det är helt oacceptabelt att fälla ned sätet, enligt en undersökning från Yougov.

Reseföretaget Momondo gjorde en liknande studie där 72 procent av tillfrågade svenskar dock tyckte det var okej under vissa omständigheter, till exempel om man frågar personen som sitter bakom eller om det är en väldigt lång flygning.

– Jag tycker att det är rimligt att vara sparsam med att fälla sitt säte och fundera på om man verkligen måste. Det skapas ju ofta en dominoeffekt – fäller en ned sätet fäller alla bakom den också ned sitt, framhöll Sofia Larsson i tidningen.

Foto: Gerrie van der Walt

Text: Redaktionen


JUST NU: Spansk värmebölja drar in över Sverige

2025 07 14

I slutet av veckan blir det riktigt varmt väder i hela landet.

Det fastslår SMHI i en färsk prognos.

– Till andra halvan av veckan väntas högtryck över hela landet och det blir allmänt ett par soliga och varma dagar, framhåller vädermyndighetens meteorolog Lisa Frost i ett uttalande.

Värmebölja från Spanien

Enligt Lisa Frost kan nästan hela Sverige räkna med högsommarvärme från torsdagen och framåt.

– Prognosen är främst osäker för sydöstra Sverige, då möjligen ett nytt lågtryck över Polen kan ge moln, regn och blåsigt väder. I övrigt blir det fortsatt högtrycksbetonat och varmt, berättar meteorologen.

Kollegan Hilda Westberg förklarar att värmen kommer söderifrån. Det är den spanska hettan som vrider upp temperaturerna – i synnerhet i norra Sverige.

SMHI varnar för höga temperaturer i mellersta och norra Norrland.

– Nu ser det ut som att det successivt blir varmare och på onsdag kan det bli generellt sett bli upp emot 33 grader. Det kan ligga kvar åtminstone till och med lördag, sedan blir det lite för osäkert för att säga exakt vad som händer, säger Hilda Westberg till DN.

Meteorologen uppmanar norrlänningar att vara försiktiga i högsommarvärmen.  

– Med tanke på att det är varmt och torrt så ska man ta det försiktigt, komma ihåg att dricka och dubbelkolla om det finns eldningsförbud om man ska grilla.

LÄS MER: Helikoptrar i luften – SMHI utfärdar skarp varning

Fyra län

SMHI:s värmevarning gäller för fyra län under måndag till torsdag:

- Västernorrlands län

- Jämtlands län

- Västerbottens län

- Norrbottens län

Invånare i områdena uppmanas att tänka på följande:

  • Ökad risk för hälsoproblem, framför allt för riskgrupper som till exempel personer med underliggande sjukdom, äldre personer eller små barn.
  • Var uppmärksam på om personer i din närhet påverkas av värmen.

Foto: RosZie resp GraphixMade

Text: Redaktionen


JUST NU: Larm om ”vansinnigt giftig” manet

2025 07 14

En manet, som egentligen hör hemma i Stilla havet, har upptäckts nära Sverige.

Det handlar om den extremt giftiga klängmaneten som har dykt upp i Öresund.

– Vi fångade den ute i Öresund av en slump. Den verkar ha hakat på en grupp brännmaneter, säger Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Öresundsakvariet, till TV2.

"Rör den inte" 

Under sommaren har klängmaneten också upptäckts vid kusten utanför Arendal i södra Norge.

Men än så länge har det inte rapporterats om att maneten befunnit sig i svenskt vatten.

Om den skulle dyka upp är det viktigt att agera varsamt. Klängmanetens nässelceller kan orsaka kraftig smärta, våldsamma muskelkramper, andningsproblem och svullnader.

– Den är liten, mystisk och vansinnigt giftig. Man ska inte röra den, säger Jens Peder Jeppesen till kanalen.

Har observerats i Sverige

Klängmaneter har dock tidigare observerats i Sverige.

Under sommaren 2018 noterades maneten i svenska vatten – bland annat mellan Orust och Tjörn på västkusten. Flera personer fick uppsöka sjukhus efter att ha bränt sig i området där klängmaneterna befann sig.

– Att den kraftigt brännande klängmaneten dök upp var helt oväntat. Men antagligen är det ett exempel på vad vi har att vänta oss genom den pågående klimatförändringen, säger Thomas Dahlgren, forskare vid Göteborgs universitet, i ett uttalande.  

”Kommer dyka upp igen”

Klängmaneter hör ursprungligen hemma i Atlanten och Stilla havet, men kan sprida sig till nordiska vatten via internationell sjöfart eller som en följd av klimatrelaterade förändringar.  

– Om vi får ännu en varm sommar finns det stora möjligheter att giftiga klängmaneter kommer att dyka upp igen och att de sprider sig till andra ställen på västkusten, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium (GMBL).

FAKTA: Klängmanet

- Nässelcellerna hos klängmaneten fungerar som motsvarande celler hos brännmaneter – att komma i kontakt med djurets tentakler är mycket smärtsamt och orsakar starka hudirritationer.

- Arten har en manetliknande kropp, en så kallad medusa, och "klänger" sig fast på ålgräs, tång och även på andra djur som musslor och ostron.

- De är genomskinliga, endast två till tre centimeter stora utan tentakler och kan vara svåra att upptäcka. Man kan lätt känna igen den genom ett rött, orange, brunt eller gult kors tvärs över klockan som utgör könsorganen.

- På kanten av medusan sitter upp till 80 giftiga tentakler. Över klockan är arten cirka 20-25 mm i diameter och den kan bli cirka 35 mm hög. Tentaklerna är cirka 10 mm långa och ljusbruna.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Foto: W. Blur

Text: Redaktionen