Nytt förbud införs på flygresor – böter på 600 kronor

2025 05 27

Ett beteende som många flygresenärer stör sig på är nu på väg att förbjudas.

Turkiet är fortfarande ett av de mest populära resmålen för svenska turister.

Exempelvis var Antalya det sjunde mest bokade charterresmålet hos Ticket när resebyrån i våras släppte sin bokningsstatistik för sommaren.

Men turister som är lite för ivriga att inleda sin semester i landet kan nu straffas med böter på motsvarande över 600 kronor.

Turkiska myndigheter vill nämligen kunna straffa flygresenärer som reser sig upp i mittgången innan det är deras tur att gå av planet vid landning, rapporterar The Independent.

Ny regel införs

Det är Turkiets civila luftfartsmyndighet som ligger bakom förbudet.

Förhoppningen är att resenärer ska sluta rusa mot utgången så fort flygplanet har stannat, ett beteende som många irriterar sig på.

Enligt den brittiska tidningen planerar landet stora flygbolag Turkish Airlines, som trafikerar 131 linjer vilket bland annat inkluderar Stockholm och Göteborg, att införa bötesbeloppet.

Även andra jättar som Emirates och Qatar Airways uppges överväga förändringen.

Den nya regeln ska vara att det är flygbolaget som meddelar passagerarna när det blir deras tur att lämna flyget, på liknande sätt som när man går ombord.

Vill vara först i kön

Det som driver folk att omedelbart lossa säkerhetsbältena vid landning är ofta att man vill hamna först i kön till bagageutlämningen.

– Enligt regelverket är flygbolagen skyldiga att påminna passagerare om att spänna fast säkerhetsbältena under och efter landning tills de når parkeringsplatsen och att uttryckligen påpeka att eventuella överträdelser kommer att rapporteras till luftfartsmyndigheten och böter utfärdas, framhåller nyhetsbyrån DPA enligt The Independent.

LÄS MER: Priset på utlandsresor skenar

Nytt system testas 

Även American Airlines har nya åtgärder på gång för att minska köbildningar vid gaten.

På flygplatserna i Albuquerque, Tucson och Washington testas ett system där ett larm sätter igång om en passagerare försöker scanna sitt boardingkort innan resenärens rad har ropats upp.

– Åtgärden är avsedd att förbättra upplevelsen vid ombordstigning och säkerställa att kunderna får fördelarna med prioriterad ombordstigning, framhåller American Airlines i ett uttalande.

LÄS MER: Så blir du lurad när du bokar hotell till semestern

Foto: Jeshoots.com

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige blixtagerar – stor förändring för militären

2025 07 14

Nu kan värnpliktiga få dubbel ersättning.

Dagersättningen för värnpliktiga ska mer än fördubblas och äldre officerare ska kunna kallas in upp till 70 års ålder för att stärka försvaret.

Det är några av förslagen som regeringens utredare lägger fram för att förbättra villkoren för militär personal i landet. 

Dagersättningen mer än dubblas

Dagens dagersättning på 146 kronor har varit oförändrad sedan 2017, trots inflationens påverkan. Nu föreslår regeringens utredare en höjning till 288 kronor per dag, nästan en fördubbling.

– Vi befinner oss i en tillväxt- och upprustningssituation och i en omvärld där Europa befinner sig i krig, säger utredare och generalmajor Roland Ekenberg vid en pressträff, där han får medhåll av försvarsminister Pål Jonsson (M).

Moderaterna har tidigare föreslagit en justering till cirka 190 kronor för att kompensera inflationen, men utredarens förslag går betydligt längre för att bättre möta dagens krav på personalförsörjning.

Äldre officerare kan kallas in upp till 70 års ålder

En annan stor förändring är förslaget att tidigare yrkesofficerare och reservofficerare ska kunna kallas in till militärtjänstgöring fram till 70 års ålder, istället för dagens gräns vid 47 år.

– Försvarsmakten har ett ökande behov av officerare, och vi måste använda all tillgänglig kompetens, förklarar Roland Ekenberg.

Detta förslag syftar till att stärka försvarets flexibilitet och bemanning i en tid då säkerhetsläget i Europa är ansträngt.

Fokus på snabba och genomförbara åtgärder

Utredningen prioriterar åtgärder som kan genomföras snabbt och utan omfattande systemutredningar.

– Vi har prioriterat de åtgärder som kan genomföras snabbt före dem som kräver längre utredningar, säger Ekenberg vid pressträffen.

Försvarsministern lyfter fram vikten av att stärka personalförsörjningen för att möta det ökade säkerhetshotet och beskriver förslagen som en del av Sveriges satsning på försvarsförmågan.

Foto: A.Gahm Försvarsmakten

Text: Redaktionen


JUST NU: Helikoptrar i luften – SMHI utfärdar skarp varning

2025 07 14

Den ihållande högsommarvärmen i norra Sverige leder till ökad risk för skogsbränder.

Under måndagen varnar SMHI för skogsbränder i fyra län:

- Västerbottens län

- Norrbottens län

- Västernorrlands län

- Jämtlands län

”Risken är mycket stor”

Enligt SMHI är risken för bränder i skog och mark ”stor eller mycket stor” i områdena.

Allmänheten uppmanas att tänka på följande, enligt varningen:

- Skogsbrand kan lätt uppstå på grund av till exempel eldning, gnistor från maskiner eller blixtnedslag.

- Brand sprids lätt i skog och mark.

- Brand i ledningsgator kan medföra störningar i el- och telenätet.

- Kontrollera om eldningsförbud råder i ditt område, och var mycket försiktig vid eldning eller arbete med stora maskiner utomhus.

MSB blixtagerar

Nu agerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Myndigheten har skickat upp två brandsläckande helikoptrar i luften, rapporterar P4 Västerbotten.

Helikoptrarna är redo att bekämpa potentiella bränder i Västerbotten. 

Sedan tidigare har MSB fyra helikoptrar utplacerade i Västmanlands och Jämtlands län.

Fyra skopande flygplan är också stationerade i Södermanlands län. Planen kan ta upp vatten direkt från sjöar under flygning.

FAKTA: MSB:s bekämpning av skogsbränder

- Under skogsbrandssäsongen ska det finnas tillgång till minst tio släckande helikoptrar utöver den helikopter som vid behov kan användas för koordinering

- Helikopterresurserna kan placeras på olika platser baserat på aktuell brandriskprognos och är normalt självförsörjande med bränsle och andra förnödenheter.

- Styrande för MSB:s beslut om beredskap är en kombination av brandrisken, eventuella hotade värden och behovet av resurser. MSB analyserar brandriskerna flera gånger i veckan under de perioder på året då risken för skogsbränder vanligtvis är hög.

- MSB kan vid behov, vid exempelvis höga brandriskvärden, styra beredskapen genom att justera:

  • Anspänningstiden (tiden från larm till dess att en helikopter senast ska lyfta mot en brand), 180 eller 90 minuter
  • Antalet helikoptrar som ställs i en högre beredskap
  • Positionering i landet av helikoptrar

Källa: MSB

Foto: P. Keno

Text: Redaktionen