Nya villkor drabbar många bilägare – kan få körförbud 2025

2024 04 09

Flera bilägare riskerar att få körförbud på bilen från och med nästa år.

Den omständigheten varnar nu Riksförbundet M Sverige för.

Anledningen är att säkerhetssystemet i många bilar kan fallera på grund av de nya villkoren som börjar gälla 2025 då 2G- och 3G-nätet släcks ned.

– Bilen kan beläggas med körförbud, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Obligatoriskt säkerhetssystem

Organisationen understryker att det är många bilägare som riskerar att påverkas av övergången till 4G.

Förutom att komfortfunktioner som fjärrstyrd parkeringsvärmare kan även bilens eCall-knapp för nödanrop sluta fungera.

Och det säkerhetssystemet är sedan 31 mars 2018 obligatoriskt för nya bilar om bilen ska gå igenom kontrollbesiktningen.

– Fungerar inte eCall underkänns fordonet med anmärkning utan krav på efterkontroll, varpå bilägaren har eget ansvar att snarast åtgärda bristen. Är felet kvar vid nästkommande besiktning kan det tillkomma krav på efterkontroll. Går felet inte att rätta till beläggs bilen med körförbud och får inte framföras på väg, säger Carl-Erik Stjernvall i ett pressmeddelande.

Flera saknar helt tekniken

Sedan kravet på SOS-funktionen infördes har det sålts 1,6 miljoner personbilar i Sverige, men även äldre bilar kan påverkas.

Exakt hur många fordon som kan drabbas av störningar är dock inte klarlagt och kan skilja sig åt beroende på bilmärke och modell. 

En del modeller går automatiskt över till 4G och vissa är inte ens kompatibla med det äldre nätet – men flera saknar helt teknik för att kommunicera över 4G.

I den sistnämnda gruppen finns bilmärken som säger sig jobba på en teknisk lösning, medan andra uppger att ingen uppgradering alls kommer att ske.

– Det är viktigt att enskilda bilägare inte kommer i kläm. Transportstyrelsen måste kräva av biltillverkarna att bilarna uppfyller gällande trafiksäkerhetskrav, nollvisionen medger inget annat, säger Carl-Erik Stjernvall.

Släcker ned tidigare än EU

Enligt M Sverige pågår ett EU-gemensamt arbete för att se över reglerna och hanteringen av SOS-funktionen eCall.

Men det kommer ändå innebära krångel för svenska bilägare, uppger samma förbund.

Detta eftersom Sverige stänger 2G- och 3G nätet fyra år tidigare än övriga EU.

Förbundet uppmanar nu ägare att ta kontakt med sin biltillverkare för att kontrollera om man påverkas.

– Det beror på utrustningen i bilen, vilka funktioner den har som att exempelvis låsa eller låsa upp via en app eller hur systemet för eCall var utformat då bilen tillverkades.

LÄS MER: Tele2 förvarnar – flera mobiler kommer sluta fungera

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen


JUST NU: Gotland vidtar krisåtgärd – hela ön drabbas

2025 06 17

Gotlands dricksvatten hotas.

Från och med i dag kommer alla hushåll och verksamheter på Gotland som är kopplade till det kommunala vattennätet att få ett lägre vattentryck.

Region Gotland har konstaterat att grundvattnet nu ligger på nivåer som normalt är förbundna med augusti – långt under det normala, efter en ovanligt torr vår.

Vidtar krisåtgärd

Region Gotland har tidigare gått upp i stabsläge för att hantera situationen.

Nu vidtar regionen ännu en krisåtgärd. 

För att mildra trycket på det ansträngda systemet sänks vattentrycket successivt – en metod som kan påverka de högsta våningarna på fastigheter.

Kranar och duschar kan fungera sämre under tidig morgon och sena kvällar.

– Man får inte tvätta bilar, man får inte fylla pooler. Men, det är de små grejerna som är viktiga, säger Patrik Johansson, enhetschef för dricksvatten vid Region Gotland, till SVT.

– Försök ha en kanna med vatten i kylen, ta korta duschar, det gör jättemycket. Vi behöver regn, annars kan vi behöva sänka trycket i flera steg till, fortsätter han.

Jordbruk och verksamheter i riskzon

Vattenbristen påverkar även lantbruk och småföretag. Regionens åtgärder är akuta — och riskerna kvarstår så länge grundvattennivåerna är historiskt låga.

Region Gotland uppmanar därför företagare att se över sin verksamhet inför det sänkta vattentrycket.

Vid tidigare trycksänkning 2016 rapporterade en del företag problem. Bland annat påverkades läskautomater och självrengörande ugnar som krävde ett visst tryck för att fungera korrekt.

Hela ön påverkas 

Så sent som den 12 juni kom Region Gotland med instruktioner om att trycksänkningarna endast skulle gälla för utvalda områden som Visby, Västerhejde, Vibble, Tofta, Väskinde och Brissund.

Idag låter det annorlunda.

– Efter utvärdering av trycksänkningen den 12 juni baserat på förbrukning och nederbörd, ser vi behov av att utöka trycksänkningarna till hela det kommunala vattennätet, framhåller Region Gotland.

– Detta görs i förebyggande syfte för ytterligare att spara på dricksvattenresurserna.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Donald har rätt” – EU backar Trump i viktig fråga

2025 06 17

Ursula von der Leyen pekar ut Kina som ett centralt hot för global handel och stabilitet.

Under G7-mötet i Kananaskis, Kanada, riktar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skarp kritik mot Kina.

Hon anklagar landet för att "vapenisera" sin ledande position inom produktion och raffinering av kritiska råmaterial och för att åsidosätta globala handelsregler för att få bort konkurrenter.

Peking har sedan april infört restriktioner på export av flera material, vilket påverkar både USA och Europa negativt.

– När vi fokuserar vår uppmärksamhet på tullar mellan partners, avleder det vår energi från den verkliga utmaningen – den som hotar oss alla, säger von der Leyen i en kommentar riktad direkt till Trump, rapporterar Politico.

– På den här punkten har Donald rätt, det finns ett allvarligt problem, tillägger EU-chefen i en tydlig hänvisning till Kinas handelspolitik. 

Samtidigt uppmuntrar hon den amerikanska presidenten att gå samman med sina allierade för att ta itu med Kinas handelshinder, snarare än att införa tullar mot sina allierade.

Trump och von der Leyen enas om gemensamt hot

Trots tidigare handelskonflikter mellan USA och EU har Donald Trump och Ursula von der Leyen funnit en gemensam ståndpunkt i kritiken mot Kina, rapporterar Politico. 

Trump, som tidigare hotat med nya tullar på europeiska varor, delar kritiken mot Kinas handelsmetoder och erkänner att stormakten utgör ett större problem för den globala ekonomin.

Von der Leyen träffade även Trump vid sidan av mötet och deklarerade att båda parter kommer att ”påskynda arbetet” för att nå ett ”bra och rättvist” handelsavtal mellan EU och USA. 

"Handelsplan för kritiska mineraler"

I ett utkast från toppmötet, som Politico har tagit del av, utlovar G7-ledarna att genomföra en handelsplan för kritiska mineraler.

Kina nämns dock inte uttryckligen i utkastet, utan beskrivs indirekt. 

Inför mötet betraktades just uttalandet om råvaror som den punkt som lättast skulle samla enighet bland ledarna från G7 och partnerländer som Sydafrika, Ukraina, Brasilien och Indien.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen