NYA UPPGIFTER: Rysslands primära mål i kriget identifierat

2022 03 22

Ryska styrkor kommer intensifiera sina försök att omringa Ukrainas huvudstad Kyiv under de kommande veckorna.

Det hävdar det brittiska försvarsdepartementet i sin underrättelserapport från måndagen.

Primära målet

– Trots den fortsatta bristen på framsteg är Kyiv fortfarande Rysslands primära mål, skriver departementet i rapporten och konstaterar att hårda strider fortsätter norr om huvudstaden.

Ryska styrkor avancerar mot Kyiv från två riktningar.

Har avstannat

Dels avancerar ryska trupper från nordost, men deras frammarsch har avstannat. Styrkor som avancerar från nordväst har slagits tillbaka av ”häftigt ukrainskt motstånd”, uppger departementet.

Huvuddelen av de ryska trupperna befinner sig mer än 25 kilometer från stadens centrum.

Bombar huvudstaden intensivt

Samtidigt faller ryska bomber över Ukrainas huvudstad. Ett köpcenter i nordvästra Kyiv skakades under natten mellan söndag och måndag av flera ryska anfall. Sex personer uppges ha dödats, enligt ukrainska myndigheter.

Vänder blicken mot Svarta Havet

Odessa, den ukrainska hamnstaden i söder, kan vara Rysslands nästa strategiska mål i sitt anfallskrig.

Det säger den pensionerade brittiske arméofficeren Richard Barrons till BBC News. Han tror att Ryssland kommer att rikta sin eldkraft mot ukrainska militärens försörjningsled, logistik och flygbaser i lika stor utsträckning som mot soldater på marken.

Isolera Ukrainas ekonomi

– Sedan kommer de att rikta in sig på städer och territorier som de känner att de måste äga. I det avseendet är den ukrainska hamnstaden Odessa nästa mål för Ryssland, säger Barrons till BBC News.

Han framhäver att en ockupation av Odessa skulle slå hårt mot Ukrainas ekonomi, då handelsvägarna från Svarta Havet blockeras.

Har inlett offensiven

Styrande myndigheter i Odessa uppger att Ryssland har genomfört en första attack mot staden, rapporterar Reuters. Bostadshus i stadens förorter ska ha skadats men ingen människa har mist livet.

Foto: K Schmidt resp resp. Д Григорьев

Text: Redaktionen