NYA UPPGIFTER: Rysslands primära mål i kriget identifierat

2022 03 22

Ryska styrkor kommer intensifiera sina försök att omringa Ukrainas huvudstad Kyiv under de kommande veckorna.

Det hävdar det brittiska försvarsdepartementet i sin underrättelserapport från måndagen.

Primära målet

– Trots den fortsatta bristen på framsteg är Kyiv fortfarande Rysslands primära mål, skriver departementet i rapporten och konstaterar att hårda strider fortsätter norr om huvudstaden.

Ryska styrkor avancerar mot Kyiv från två riktningar.

Har avstannat

Dels avancerar ryska trupper från nordost, men deras frammarsch har avstannat. Styrkor som avancerar från nordväst har slagits tillbaka av ”häftigt ukrainskt motstånd”, uppger departementet.

Huvuddelen av de ryska trupperna befinner sig mer än 25 kilometer från stadens centrum.

Bombar huvudstaden intensivt

Samtidigt faller ryska bomber över Ukrainas huvudstad. Ett köpcenter i nordvästra Kyiv skakades under natten mellan söndag och måndag av flera ryska anfall. Sex personer uppges ha dödats, enligt ukrainska myndigheter.

Vänder blicken mot Svarta Havet

Odessa, den ukrainska hamnstaden i söder, kan vara Rysslands nästa strategiska mål i sitt anfallskrig.

Det säger den pensionerade brittiske arméofficeren Richard Barrons till BBC News. Han tror att Ryssland kommer att rikta sin eldkraft mot ukrainska militärens försörjningsled, logistik och flygbaser i lika stor utsträckning som mot soldater på marken.

Isolera Ukrainas ekonomi

– Sedan kommer de att rikta in sig på städer och territorier som de känner att de måste äga. I det avseendet är den ukrainska hamnstaden Odessa nästa mål för Ryssland, säger Barrons till BBC News.

Han framhäver att en ockupation av Odessa skulle slå hårt mot Ukrainas ekonomi, då handelsvägarna från Svarta Havet blockeras.

Har inlett offensiven

Styrande myndigheter i Odessa uppger att Ryssland har genomfört en första attack mot staden, rapporterar Reuters. Bostadshus i stadens förorter ska ha skadats men ingen människa har mist livet.

Foto: K Schmidt resp resp. Д Григорьев

Text: Redaktionen


Villaägare kan åka på blytung räkning – många vet inte om det

2025 07 07

Många villaägare i Sverige riskerar att drabbas av en skyhög räkning.

Den skulle i teorin kunna landa på hundratusentals kronor och krävas in av kommunerna.

Bakgrunden är de allt värre skyfallen som riskerar att slå hårt mot svenska hus och villor. 

Det har fått regeringen att utreda och analysera behovet av ny eller anpassad lagstiftning för att effektivisera åtgärder kopplade till klimatanpassning.

Utredningen blev nyligen klar.

Där läggs bland annat förslaget fram att kommuner ska kunna bestämma åtgärd och ta betalt av fastighetsägarna.

Summan kan bli tio procent av fastighetens marknadsvärde.

– När klimatanpassningsåtgärden är genomförd blir fastighetsägarna betalningsskyldiga. Inom ett år efter det att genomförandet avslutats ska kommunen debitera avgiften för att betalningsskyldigheten för fastighetsägarna ska kvarstå, skriver utredaren Johan Hjalmarsson i rapporten.

"Vissa kan drabbas orimligt hårt"

I utredningen framhålls att konsekvenserna av förslagen är "väsentligt mindre än andra omvärldsfaktorer”.

Att kommunernas avgift inte får överskrida tio procent av husets marknadsvärde motiveras med att den inte ska bli “orimligt hög”.

På måndagen är det just det senare som Johan Hjalmarsson dock varnar för.

– Vi tycker att det är rimligt att kostnaderna för klimatanpassning fördelas, men det finns en risk att vissa drabbas orimligt hårt. Det kommer att krävas kloka beslut i kommunerna, säger han till DN.

6 av 10 har inte koll

Det är villaägarna själva som bär ansvaret för att skydda sig mot skyfall och andra klimatrelaterade hot mot fastigheten. Samma sak gäller bostadsrättsföreningar och hyresvärdar.

Men enligt en undersökning från SBAB är det hela 6 av 10 som inte känner till om deras villaförsäkring täcker skador som exempelvis översvämning.

– Att oron inte är mer utbredd kan bero på att de flesta hus inte ligger i direkt riskzon. Men för de husägare vars fastigheter är utsatta är det viktigt att gå från medvetenhet till handling – att överväga förebyggande åtgärder och se över försäkringsskyddet. Det handlar om att aktivt klimatsäkra sitt hem, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.

Upp till husägarna

Det kan dock vara en utmaning för husägare att vidta nödvändiga åtgärder. En anledning är att det ofta krävas insatser på kommunal mark, skriver DN.

– Det finns inget ansvar för det allmänna att skydda privatpersoners egendom, det är upp till fastighetsägarna, säger Johan Hjalmarsson.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


USA slår till mot Putinallierade – “inga undantag”

2025 07 07

USA:s president Donald Trump hotar Putinvänliga länder.

Under ett toppmöte i helgen gick Brics-organisationen, bestående av bland annat Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, ut med en gemensam varning.

Alliansen menar att Trumps "urskillningslösa" importtullar riskerar att skada den globala ekonomin.

Nu svarar den amerikanska presidenten.

Han kommer att straffa “alla länder” som agerar i linje med Brics.

– Alla länder som ansluter sig till Brics antiamerikanska politik kommer att debiteras YTTERLIGARE en tull på 10 procent, framhäver Trump på Truth Social.

– Det kommer inte att finnas några undantag från denna policy. Tack för er uppmärksamhet i denna fråga!

"Lättare att investera i krig"

Trump går inte in i detalj exakt vad han syftar på.

Enligt Brics gemensamma uttalande uttalar gruppen dock “allvarlig oro” för höjningen av USA:s tullar, rapporterar France24.

– Tullarna är oförenliga med WTO:s regler, framhålls i Brics dokument, men hänvisning till Världshandelsorganisationen.

Gruppen skriver vidare att restriktionerna “hotar att minska den globala handeln, stör globala leveranskedjor och skapar osäkerhet”.

Dessutom sågas Natos beslut att höja försvarsutgifterna till 5 procent av respektive medlemslands BNP.

– Det är alltid lättare att investera i krig än i fred, säger Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva.

LÄS MER: “Värsta krisen sedan 2008” – tung signal om rysk ekonomi

Bidrar till Putins krig

Brics består även av länder som exempelvis Rysslandsallierade Iran och Indien. Det förstnämnda landet bidrar kontinuerligt med bland annat drönare för att stödja Putins oprovocerade och olagliga invasion av Ukraina.

Indien har i sin tur länge haft ett starkt samarbete med Moskva inom den militära sektorn och förlitat sig på ryska leveranser av försvarsmateriel, vilket har stärkt Rysslands krigskassa.

Även Förenade Arabemiraten, Egypten, Etiopien och Indonesien är medlemmar i Brics.

Gruppen stod igår även för ett uttalande om Ukraina där man hyllar ett afrikanskt fredsinitiativ som för två år sedan skapades för att få fram ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina.

Båda länderna förkastade då innehållet i förslaget.

LÄS MER: Omvärlden håller andan – Trump är redo

Foto: White House Official Photographer (Information: sedan februari 2025 avstår Vita huset från att ange fotograf på många av sina bilder) resp President of Russia Office

Text: Redaktionen