Nya uppgifter om Tegnells nya tjänst – Jobbet finns inte

2022 03 25

Den 14 mars lämnade Anders Tegnell sin tjänst som stadsepidemiolog i Sverige.

Tegnell skulle istället börja arbeta för Världshälsoorganisationen WHO i Geneve, bekräftade Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Tegnells nya tjänst för WHO skulle bland annat innefatta att tillgängliggöra covid-19-vaccin till världens länder som inte kunnat köpa eget vaccin.

Brinner för internationella frågor

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, konstaterade Anders Tegnell.

Fortfarande oklart

Men drygt två veckor efter att Anders Tegnells nya tjänst offentliggjordes är fortfarande mycket oklart. I tisdags rapporterade SvD om att Tegnells nya jobb inte finns – åtminstone inte än.

–  Det råder viss förvirring, sade WHO:s talesperson till tidningen.

Näst vändning

Folkhälsomyndigheten stod dock fast vid att Världshälsoorganisationen efterfrågat expertstöd till det globala vaccinationsarbetet, trots uppgifterna från WHO och SvD.

Men under gårdagen kom nästa vändning i följetongen. Folkhälsomyndigheten bekräftade att det skett ett missförstånd mellan myndigheten och WHO. Ingenting är klart i nuläget.

Vi beklagar

– Vi trodde att det var klart men det var det inte. Det är en mycket längre process att få det här klart än vad vi trodde. Det var ett missförstånd och vi beklagar detta, säger Christer Janson, Folkhälsomyndighetens presschef till Expressen.

Tog över 2013

Anders Tegnell tog över tjänsten som statsepidemiolog i Sverige 2013. Under coronapandemin blev han vida känd i Sverige, då han blev ansiktet utåt för landets hantering av smittspridningen.

Det återstår att se om och i så fall när Anders Tegnell kan tillträda sin ”nya tjänst” hos WHO. Följetongen lär fortsätta.  

Foto: Lena Katarina Johansson Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen