Nya uppgifter om Finlands Natoansökan

2023 02 18

Finland uppges ha uppfyllt Turkiets krav från överenskommelsen i Madrid.

Det är den finske utrikesministern Pekka Haavisto som meddelar att ett beslut kan vara nära.

Efter en längre tids väntan ser nu Turkiet ut att acceptera Finlands ansökan till Nato.

Detta efter att landet bedöms ha uppfyllt de krav som Turkiet ställde under den trepartsöverenskommelse som slöts i Madrid, rapporterar Svenska Yle.

– Turkiet har sagt att de saker man kom överens om i trepartsavtalet i somras har uppfyllts för Finlands del, säger Haavisto under den pågående säkerhetskonferensen i München, enligt Yle.

Haft diskussioner

Haavisto uppges ha haft diskussioner med Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i veckan.

Finland har ännu inte informerats om det slutgiltiga beslutet, men en ratificering tycks komma allt närmare.

Turkiet har inte uttryckt någonting som tyder på en positiv utveckling gällande Sveriges ansökan, och Finland har öppnat för att gå med i organisationen utan Sverige.

Ambitionen kvarstår

Finlands statsminister Sanna Marin understryker dock att ambitionen fortfarande är att gå med i Nato tillsammans med Sverige.

Under säkerhetskonferensen menade Marin att budskapet till såväl Turkiet som Ungern är att det ligger i allas intresse att länderna går med tillsammans.

Bakbundna händer

Även Finlands president Sauli Niinistö menar att Turkiet är beredda att godkänna Finlands ansökan men vänta med Sveriges.

– Det gör situationen svår för oss, våra händer är bakbundna. Vi kan ju inte dra tillbaka vår ansökan, säger president Niinistö enligt SVT.

Stor ilska

Efter att Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm riktades stark kritik mot Sverige från turkiskt håll.

Turkiet, såväl som flera andra länder, menade att hanteringen av koranbränningen var oacceptabel.

Efter händelsen menade landets president Recep Tayyip Erdogan att han inte vill se Sverige accepteras.

Organisationens generalsekreterare Jens Stoltenberg har återkommande uttryckt att han vill se både Finland och Sverige i Nato.

Foto: Nato

Text: Redaktionen