NYA UPPGIFTER: Myndighet upptäcker brott bland anställda
2023 04 16
Anställda på Försäkringskassan misstänks för bidragsbrott.
I samband med att misstänkta bidragsbrott i samhället ökar kraftigt genomför Försäkringskassan kontroller hos sina anställda.
Nu har myndigheten upptäckt att tio av sina egna handläggare har fuskat, rapporterar SR.
– Det är tio för många, det ska vara noll, säger Försäkringskassans kommunikationsdirektör Sten Eriksson till SR.
Senaste två åren
Handläggare på myndigheten har under de senaste två åren begått bidragsbrott.
En anställd har studerat samtidigt som den varit sjukskriven på heltid. Ytterligare medarbetare har arbetat samtidigt som de har varit föräldralediga eller på semester. De har arbetat med frågor om bland annat föräldrapenning.
– Svenska folket måste vara säkra på att vi inte själva begår bidragsbrott när vi jobbar så aktivt för att förhindra det på andra sätt, säger Sten Eriksson.
Missuppfattat reglerna
Bidragsbrotten handlar om summor mellan 160 000 och 7 000 kronor. De anställda skyller på att de har missuppfattat reglerna eller slarvat.
– Varje medarbetare som börjar hos oss genomgår en ganska gedigen internutbildning. Så att säga att man av misstag liksom begått ett bidragsbrott, det håller inte om du jobbar här, menar Sten Eriksson.
Välfärdsbrott vanligare
Det är inte bara Försäkringskassan som har drabbats av bidragsbrott. I samhället blir välfärdsbrott allt vanligare.
Enligt Sydsvenskan ökade andelen anmälda bidragsfusk med 15 procent i fjol. Under förra året polisanmäldes 11 300 misstänkta bidragsbrott vilket förhindrade felaktiga utbetalningar på 1,8 miljarder kronor.
Det är den nya systematiken och fler tips från a-kassan, grannar, andra statliga myndigheter och kommunala tjänstemän som gör att anmälningarna ökar.
Försäkringskassan utreder
De misstänkta bidragsfusken har utretts av Försäkringskassans personalansvarsnämnd. Nio av de anklagade har valt att själva säga upp sig från jobbet.
Fusken har upptäckts i samband med kontroller som myndigheten satsar på för att bekämpa bidragsbrottsligheten.
Myndigheten har extra koll på dem som vet hur dessa kontroller utförs.
Utreds av regeringen
Under 2021 beslutade regeringen att uppdra kriminologen Amir Rostami att utreda bekämpningen av bidragsbrott. Idag är det polisen som utreder misstänkta bidragsbrott, men Amir Rostami menar att de inte har kompetensen.
– Ekobrottsmyndigheten har den kompetensen de behöver, det handlar om att skala upp den, säger Amir Rostami till Altinget.
Foto: Försäkringskassan
Text: Redaktionen