NYA UPPGIFTER: Enorma ryska förluster

2022 07 28

USA hävdar att Ryssland förlorat så många som 75 000 soldater i Ukraina sedan invasionen inleddes den 24 februari.

Informationen delades av Biden-regeringen i ett hemligstämplat möte med ledamöter för landets representanthus på onsdagen, erfar CNN.

– Vi fick information om att över 75 000 ryssar antingen har dödats eller skadats, vilket är enormt, säger demokraten Elissa Slotkin till nyhetskanalen.

Hon tjänstgör i parlamentets väpnade kommitté och deltog på mötet, uppger CNN.

Stor motoffensiv

Under mötet konstaterade även Biden-regeringen att över  80 procent av de ryska landstyrkorna är utmattade och fastlåsta i sina positioner.

Samtidigt letar Ukraina efter nya förstärkningar. En stor motoffensiv i landets södra delar förväntas inledas innan vintern.

Viktiga veckor

Flera amerikanska och västerländska tjänstemän har tidigare framhävt att de kommande veckorna kommer att vara avgörande för krigets utgång, då den stora motoffensiven förväntas inledas.

Tjänstemännen tror att Ukraina kommer att sikta på att ta tillbaka den södra staden Cherson, som har ockuperats av Ryssland sedan mars, uppger CNN.

– En viktig punkt i samtalen handlar om vad mer vi kan göra och vad vi borde göra för ukrainarna de kommande tre till sex veckorna. Det är mycket brådskande, säger Elissa Slotkin till nyhetskanalen.  

Ukrainska framgångar

Den ukrainska offensiven i söder har tagit fart. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste lägesrapport.

– Ukraina har använt sitt nya långdistansartilleri för att beskjuta minst tre av broarna över floden Dnipro som Ryssland använder för att frakta förnödenheter till de ockuperade områdena, uppger departementet.

Den kilometerlånga Antonivskyj-bron är nu sannolikt helt förstörd, vilket skulle slå hårt mot den ryska armén.

– Cherson är så gott som avskuret från resten av de ockuperade områdena, framhåller det brittiska försvarsdepartementet.

Foto: President of Russia Office resp General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen