NYA UPPGIFTER: Detta blev konsekvenserna av rekordhettan
2023 04 20
Utsläppen från förra årets skogsbränder blev de största på 20 år.
Förra sommaren blev Europas varmaste. Det resulterade bland annat i omfattande skogsbränder, rapporterar SR.
– Förståelse av klimatförändringarnas dynamik i Europa är avgörande för att anpassa sig till och mildra den negativa inverkan dessa förändringar här på kontinenten, framhåller chefen för Copernicus Climate Change Service, Carlo Buontempo.
Värmestress
Forskare talar om att långvariga värmeböljor kan påverka människors hälsa negativt och orsaka värmestress. Höga temperaturer kan orsaka trötthet och de inre organen kan komma till skada. I värsta fall kan det leda till dödsfall.
Förra året upplevde länder runt Medelhavet mer än 70 dagar med värmestress.
Rekordstora bränder
En stigande temperatur och en mindre mängd nederbörd kan leda till stor brandfara.
Förra året bröt flera rekordstora bränder ut. I Frankrike och Spanien resulterade det i de största koldioxidutsläppen på 20 år.
– Om allt större områden skog brinner varje år så är det ju mycket koldioxid som finns potentiellt som kan frigöras, så det är ju oroväckande. Vi vill ju egentligen helst att koldioxiden ska bindas upp i skog och mark och biomassa, säger SMHIs professor i klimatologi, Erik Kjellström till SR.
40 grader
Under sommaren förra året uppmättes 1,4 grader över genomsnittstemperaturen och Europa drabbades av flera intensiva värmeböljor. Det var första gången i Storbritannien som temperaturen i juli uppmättes till 40 grader.
Flera varningstecken
Enligt EU:s klimattjänst Copernicus årsrapport så stiger temperaturen som fortast i Arktis.
Vattnet i södra Europa är varmare än vad det brukar och i Medelhavet så har marin värmebölja identifierats. Något som inte funnits tidigare.
– Det kan ju då det börja växa en massa otäckheter och bakterier och annat i varmare vatten. Så dricksvattenförsörjningen kan ju också möjligen påverkas, förklarar Erik Kjellström.
Foto: M. Palmer
Text: Redaktionen