Nya tabletten mot covid-19 mycket lovande – Kan gynna hela världen

2022 01 30

Den helt nya tabletten mot covid-19 kan bli en väldigt positiv game changer som kan gynna kampen mot viruset över hela världen.

Den mycket positiva bedömningen gör den ansedda mediekanalen Bloomberg News efter att ha granskat de lyckade testerna av den första tabletten i världen mot det fruktade coronaviruset.

Avbröts i förtid

Pillret som döpts till molnupiravir gavs under testet två gånger om dagen till patienter som nyligen fått covid-19. Resultaten var så positiva att oberoende bedömare begärde att testerna avbröts i förtid.

Tillverkaren Merk ansöker nu om nödgodkännande så att tabletten ska kunna börja användas i USA redan om två veckor. Testerna visade att för de som tog tabletten under fem dagar så halverades risken för sjukhusvård och risken för att avlida.

Ingen avled

Åtta av de som ingick i placebogruppen avled samtidigt som ingen av de som fick den nya tabletten avled uppger Bloomberg.

– Detta är en potentiell game changer gällande pandemin, anser Max Nisen vid Bloomberg News som är mycket positiv i sina kommentarer.

Enklare att tillverka

Han betonar att succén med tabletterna är extra viktig eftersom tabletter till skillnad från vaccinen är mycket enklare både att tillverka och att lagra.

– De är lätta att lagra på vilket lokalt apotek eller klinik som helst. De är dessutom billigare att tillverka.

Strålande möjlighet

Sammantaget ger det en strålande möjlighet. Om man agerar snabbt för att börja tillverka så är det möjligt att rädda liv och undvika den globala orättvisa som drabbat igångsättandet av vaccineringen världen över, framhåller Max Nisen.

ANALYS

Världens samlade forskarexpertis är fantastisk. Tack vare all kunskap och alla investeringar är mänskligheten på väg att steg för steg komma tillbaka och hejda pandemin. Det tar tid, men vi kommer att lyckas.

Foto: B. Mars

[yop_poll id="709"]