NYA SIFFROR: Så stora förluster har Ukrainas armé tillfogat Putins soldater

2022 03 07

Ukrainas Väpnade Styrkor uppges ha återtagit staden Chuhuiv från ryska styrkor.

Det rapporterar Ukrainas Armés Generalstab.

Berömd majonnäs

Staden som har omkring 32 000 invånare ligger i Kharkivs region och är känd för sin matindustri. Extra känd är staden för sin majonnästillverkning – men på grund av de ryska anfallen har nu delar av staden förstörts.

Betydande ryska förluster

Staden föll nyligen i ryska händer men i samband med nya strider skall Ukraina ha tillfogat ryssarna betydande förluster samt ha lyckats återta staden enligt Ukrainas armé, uppger BBC News som dock inte kan bekräfta uppgifterna.

Två höga befälhavare

I samband med striderna skall även två högst uppsatta ryska befälhavare ha dödats. Chuhuiv ligger 4 mil öster om Ukrainas näst största stad Kharkiv som drabbats av omfattande bombningar av Ryssland.

Uppdaterade ryska förluster

Ukrainas Armés Generalstab har på måndagsmorgonen gått ut med nya siffror över hur stora förluster Ukrainas Väpnade Styrkor har tillfogat Putins soldater.

Så här ser siffrorna ut.

Soldater och stridsvagnar

◾11 000 Ryska soldater dödade eller skadade

◾290 stridsvagnar

Flygfarkoster

◾46 stridsflygplan

◾68 helikoptrar

◾7 drönare

Övriga stridsfordon och utrustning

◾999 pansarfordon

◾117 artillerisystem

◾50 artilleriramper

◾23 anti-flygvapensystem

◾454 fordon

◾3 fartyg

◾60 bränsletankar

Siffrorna är preliminära.

Tack vare militärt stöd

Ukraina har varit mer framgångsrika än väntat i kampen mot de invaderande ryssarna och till stor del bedöms det ha möjliggjorts tack vare omfattande militärt stöd från länder i Väst – till exempel, Danmark, Sverige, USA och Storbritannien.

Putin vill krossa Ukrainas demokrati

Ryssland använder sig emellertid av en grym taktik med omfattande bombningar mot civilbefolkningen och efter hand befaras Ryssland invadera stora delar av Ukraina med syfte att tvinga Ukraina att bli en diktatur och lydstat till Ryssland.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen