NYA SIFFROR: Katastrof för Rysslands armé

2022 05 15

Av de uppskattningsvis minst 90 000 ryska soldaterna i Ukraina har nu upp emot en tredjedel dödats eller på annat sätt slagits ut.

Det är kontentan av en ny underrättelserapport från Storbritanniens försvarsdepartement.

Utbrända ryska stridsfordon

– Oavsett om det gäller vägarna mot Kyiv, i byarna utanför [Ukrainas näst största stad] Kharkiv eller på Siversky Donetsflodens stränder så har utbrända skal av ryska militärfordon blivit talande bilder för det här kriget, rapporterar BBC News Ukrainakorrespondent Joe Inwood från Lviv i västra Ukraina.

Och det råder inget tvivel om att det rör sig om ett mycket stort antal döda ryska soldater bakom alla utbrända fordon från ryska armén.

Skakande läsning

Nya uppgifter från Storbritanniens försvarsdepartement utgör skakande läsning – inte minst för Rysslands statsledning och försvarsmakt och definitivt för alla berörda ryska familjer.

– Ryssland har nu sannolikt förlorat en tredjedel av sina marktrupper som sattes in i februari, uppger rapporten.

190 000 soldater

Enligt uppgifter vid krigsutbrottet utgjordes de ryska styrkorna av någonstans mellan 90 000 till 120 000 soldater och enligt en del uppgifter ytterligare tiotusentals fler.

Amerikanska utrikesdepartementet klargjorde att hela 190 000 ryska soldater fanns vid Ukrainas gräns sex dagar för krigsutbrottet.

Det motsvarade den största mobiliseringen i Europa sedan andra världskriget.

Enligt ukrainska uppskattningar fanns 90 000 ryska soldater inne i landet i april.

30 000 ryska soldater utslagna

Uppskattningsvis kan det alltså handla om upp emot 30 000 ryska soldater som har dödats i Putinregimens anfallskrig mot Ukraina eller på annat sätt slagits ut.

– Påståendet att Moskva har förlorat en tredjedel av sina marktrupper är extraordinärt – men det är inte bortom möjlighetens ramar, enligt BBC News korrespondent.

Den 26 april uppgav Ukraina att 22 000 ryska soldater dödats rapporterade Forbes och i början av maj var siffran uppe i 25 000. Sedan dess har Ukraina gjort flera framryckningar och antalet dödade ryska soldater har stigit ytterligare.

Det exakta dödsantalet är dock okänt och brittiska försvarsdepartementet använder termen förlorade vilket inte preciserar om alla är dödade eller på annat sätt slagits ut från slagfältet.

Nya vapen

I april rapporterade Daily Telegraph att över 20 000 ryssar stupat och sedan dess har Ukraina fått in mycket nya vapen och även mer avancerade vapen för att skydda sig mot Putins soldaters brutala angrepp.

Brittiska försvarsdepartementet framhåller även att Rysslands armé lider kritisk brist på material och övervakningsdrönare.

Dessutom är det låg stridsmoral hos de ryska styrkorna varav många sannolikt inte ens vill vara med om kriget mot sitt grannland.

Rysk offensiv tappar

Den brittiska rapporten framhäver också att ryssarna tappar allt mer fart i sin offensiv i Donbassregionen i östra Ukraina.

– Ryssland har misslyckats att åstadkomma nämnvärda territoriella framsteg den senaste månaden samtidigt som de bibehållit en fortsatt hög nivå av press [på Ukraina], fastslår rapporten.

Låg moral

– Ryska styrkor begränsas i tilltagande styrka av försämrad kapacitet, fortsatt låg moral och förminskad stridseffektivitet. En stor del av dess kapacitet kan inte snabbt ersättas eller återupprättas och kommer sannolikt att fortsätta att hindra ryska operationer i Ukraina.

– Under rådande villkor får Ryssland svårt att dramatisk accelerera sina framryckningar de kommande 30 dagarna, slår britterna fast.

Foto: General Staff of Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen