NYA SIFFROR: Katastrof för Rysslands armé

2022 05 15

Av de uppskattningsvis minst 90 000 ryska soldaterna i Ukraina har nu upp emot en tredjedel dödats eller på annat sätt slagits ut.

Det är kontentan av en ny underrättelserapport från Storbritanniens försvarsdepartement.

Utbrända ryska stridsfordon

– Oavsett om det gäller vägarna mot Kyiv, i byarna utanför [Ukrainas näst största stad] Kharkiv eller på Siversky Donetsflodens stränder så har utbrända skal av ryska militärfordon blivit talande bilder för det här kriget, rapporterar BBC News Ukrainakorrespondent Joe Inwood från Lviv i västra Ukraina.

Och det råder inget tvivel om att det rör sig om ett mycket stort antal döda ryska soldater bakom alla utbrända fordon från ryska armén.

Skakande läsning

Nya uppgifter från Storbritanniens försvarsdepartement utgör skakande läsning – inte minst för Rysslands statsledning och försvarsmakt och definitivt för alla berörda ryska familjer.

– Ryssland har nu sannolikt förlorat en tredjedel av sina marktrupper som sattes in i februari, uppger rapporten.

190 000 soldater

Enligt uppgifter vid krigsutbrottet utgjordes de ryska styrkorna av någonstans mellan 90 000 till 120 000 soldater och enligt en del uppgifter ytterligare tiotusentals fler.

Amerikanska utrikesdepartementet klargjorde att hela 190 000 ryska soldater fanns vid Ukrainas gräns sex dagar för krigsutbrottet.

Det motsvarade den största mobiliseringen i Europa sedan andra världskriget.

Enligt ukrainska uppskattningar fanns 90 000 ryska soldater inne i landet i april.

30 000 ryska soldater utslagna

Uppskattningsvis kan det alltså handla om upp emot 30 000 ryska soldater som har dödats i Putinregimens anfallskrig mot Ukraina eller på annat sätt slagits ut.

– Påståendet att Moskva har förlorat en tredjedel av sina marktrupper är extraordinärt – men det är inte bortom möjlighetens ramar, enligt BBC News korrespondent.

Den 26 april uppgav Ukraina att 22 000 ryska soldater dödats rapporterade Forbes och i början av maj var siffran uppe i 25 000. Sedan dess har Ukraina gjort flera framryckningar och antalet dödade ryska soldater har stigit ytterligare.

Det exakta dödsantalet är dock okänt och brittiska försvarsdepartementet använder termen förlorade vilket inte preciserar om alla är dödade eller på annat sätt slagits ut från slagfältet.

Nya vapen

I april rapporterade Daily Telegraph att över 20 000 ryssar stupat och sedan dess har Ukraina fått in mycket nya vapen och även mer avancerade vapen för att skydda sig mot Putins soldaters brutala angrepp.

Brittiska försvarsdepartementet framhåller även att Rysslands armé lider kritisk brist på material och övervakningsdrönare.

Dessutom är det låg stridsmoral hos de ryska styrkorna varav många sannolikt inte ens vill vara med om kriget mot sitt grannland.

Rysk offensiv tappar

Den brittiska rapporten framhäver också att ryssarna tappar allt mer fart i sin offensiv i Donbassregionen i östra Ukraina.

– Ryssland har misslyckats att åstadkomma nämnvärda territoriella framsteg den senaste månaden samtidigt som de bibehållit en fortsatt hög nivå av press [på Ukraina], fastslår rapporten.

Låg moral

– Ryska styrkor begränsas i tilltagande styrka av försämrad kapacitet, fortsatt låg moral och förminskad stridseffektivitet. En stor del av dess kapacitet kan inte snabbt ersättas eller återupprättas och kommer sannolikt att fortsätta att hindra ryska operationer i Ukraina.

– Under rådande villkor får Ryssland svårt att dramatisk accelerera sina framryckningar de kommande 30 dagarna, slår britterna fast.

Foto: General Staff of Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen