NYA SÄKERHETSANALYSEN: Hotet mot Sverige – ryska specialförband

2022 05 14

Rysslands krigsmakt är försvagade efter stora förluster i Ukraina.

Trots detta har diktaturen i öst kapacitet att genomföra ”begränsade våldshandlingar” mot Sverige.

Det slås fast i den säkerhetspolitiska analysen som presenterades i dag klockan 11.

De begränsade våldshandlingarna mot Sverige skulle kunna ske med hjälp av ryska specialförband och ”långräckviddiga vapen”, rapporterar Expressen.

Samtliga riksdagspartier på plats

Sveriges nya säkerhetspolitiska analys presenterades på fredagen under en pressträff. Representanter från samtliga riksdagspartier deltog tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S).

Natomedlemskap höjer tröskeln

Utrikesministern inledde pressträffen.

– Ett eventuellt medlemskap i Nato skulle höja tröskeln för militära konflikter och Sverige skulle omfattas av säkerhetsgarantier, säger Ann Linde och tillägger att det inte skulle påverka Sveriges möjlighet att fortsätta främja grundvärden i utrikes- och säkerhetspolitiken.

Kommer leda till ryska svarsåtgärder

Utrikesministern konstaterar att en gemensam bedömning är att Sverige inte riskerar ett konventionellt militärt angrepp från Ryssland.

– Bedömningen är att vi inte kommer utsättas för ett konventionellt militärt angrepp som reaktion på ett eventuellt Natomedlemskap, säger Ann Linde.

Samtidigt betonar hon att Sverige förväntar sig att Ryssland kommer att svara på något sätt.

– Finska och svenska Natomedlemskap kommer att leda till ryska svarsåtgärder.

Försvarsministern instämmer

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) konstaterar i likhet med utrikesministern att det finns risk för ryska åtgärder vid en svensk Natoansökan.

– Om Sverige väljer att ansöka om Natomedlemskap finns risk för ryska reaktioner.  Låt mig betona att det då finns beredskap att hantera eventuella motåtgärder, säger han.

Foto: President of Russia Office resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen