Nya regler på gång: många ägare kan tvingas skrota sina bilar

2024 03 15

En ny lag kan komma att slå hårt mot många bilägare i Sverige.

Den nya lagen är för närvarande ett förslag som ingår i ett större paket av ny EU-lagstiftning som planeras att införas i Sverige inom några års tid.

Kortfattat innebär förslaget nya regler för när bilägare måste skrota sina fordon.

– Fordon som är möjliga att använda skulle helt plötsligt betraktas som avfall, säger Jan Tägt, sakkunnig på Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF, till SR Ekot.

Skrota mot sin vilja

Lagpaketets syfte är att större mängder material i uttjänta bilar ska återvinnas i framtiden.

Och det oroar nu tusentals svenska bilägare, och hundratusentals motorentusiaster i landet, som i så fall kan tvingas skrota sina fordon mot sin vilja, framhåller radion.

Om EU:s lagförslag går igenom skulle de nya reglerna ställa sig över den svenska lagstiftningen som styr när ett fordon måste föras till skroten.

"Enskildes rätt bör väga tyngre"

MHRF är bara en av flera instanser som reagerade på förslaget när det skickades ut på remiss av regeringen i höstas.

Den enskildes rätt till sin egendom bör väga tyngre än den tänkta samhällsnyttan, framhåller förbundet i sitt remissvar och tillägger:

– EU-kommissionens förslag innebär även att historiska fordon som är under renovering eller utgör delar i en renovering kan anses vara uttjänta, det blir konsekvensen då ägarens avsikt med sitt fordonsinnehav inte beaktats av kommissionen i förslaget.

"Alla avställningar en risk"

Framför allt riskerar veteranbilar att drabbas av de nya reglerna. Men det är långt ifrån den enda kategorin bilar. 

Även Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation, SFRO, har motsatt sig lagförslaget.

Så fort ett antal kriterier är uppfyllda i bilregistret så kommer brevet om att din bil ska återvinnas. Och det är ju en av riskerna med de kriterier som är uppställda för när ett fordon kan anses vara avfall, till exempel om man inte har gjort en kontrollbesiktning inom två år vilket gör alla typer av avställningar till en risk, säger Gustaf Ulander som är tekniskt ansvarig och miljöansvarig på SFRO till Teknikens Värld.

Myndighet ifrågasätter

Naturvårdsverket har ställt sig positiva till delar av det nya EU-paketet, men myndigheten ifrågasätter också om det ligger i linje med EU-kommissionen att samla in uttjänta fordon mot ägarens vilja på det som EU föreslår.

Om ett eller två år väntas EU fatta beslut i frågan.

Foto: D. Edelstein

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen