Nya regler om en månad: alla hushåll lär få betala mer
2024 10 01
Från och med den 29 oktober träder ett tidigare beslut av EU i kraft i Sverige.
Det handlar om en ny metod, den så kallade flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden, som implementeras vid nämnda datum.
Metoden ska beräkna hur mycket el som kan skickas genom det nordiska elnätet och används redan i delar av Europa.
Syftet är att effektivisera elnätet, öka den totala samhällsekonomiska nyttan av EU:s gemensamma elmarknad och öka driftsäkerheten i elnätet.
– Med den nya metoden matchas köp- och säljbud så att elnätet används mer effektivt. När vi kan använda ledningarna på ett smartare sätt, kan vi också transportera mer el från elproducenter till elkonsumenter, framhåller Svenska Kraftnät på sin hemsida.
Analytiker: dyrare i hela Sverige
Effekten sägs bli lägre elpriser i söder, men högre i norr.
Detta eftersom priserna jämnas ut mellan de olika elområdena i Sverige.
Men i snitt lär elpriset stiga i hela landet, rapporterar Svenska Dagbladet som talat med flera experter på området. Detta eftersom ett ökat flöde mellan elområden medför ökad export av el – något som ger dyrare räkningar här hemma.
Enskilda dagar kan priserna till och med bli betydligt högre med det nya systemet. Det visar “test” när Svenska Kraftnät provkört det nya systemet tidigare i år för att beräkna priskonsekvensen.
– Den 5 januari till exempel, var det höga priser generellt sätt, men med den flödesbaserade modellen var priset tre gånger högre, säger Jan Rönnback, som är energimarknadsexpert på Fortum, till SvD.
– Om man möjliggör mera export och grannländerna har väldigt höga priser så kommer man att få större del av grannländernas priser.
"En förutsättning"
Enligt Svenska Kraftnät är den nya metoden en förutsättning för att möjliggöra energiomställningen och elektrifieringen.
Man understryker att det är utbud och efterfrågan som sätter elpriset.
– På marknaden matchas bud om att köpa och sälja el, vilket bland annat resulterar i det elpris som du som kund betalar. Hela EU har också en gemensam elmarknad där alla konkurrerar mot varandra.
– När vi kan överföra mer el genom ledningarna ökar det handelsmöjligheterna över gränserna och även konkurrensen i hela Europa, framhåller myndigheten.
Svenska Kraftnät: Dyrare i början
Den nya metoden har testats och utvärderats under ett och ett halvt år.
– Till att börja med så kommer elen mest troligt att bli dyrare i större delen av Sverige, bekräftar Svenska Kraftnät och tillägger:
– Priset sätts utifrån utbud och efterfrågan på el på elmarknaden, på samma som till exempel matpriser eller priset på bostäder. Våra tester visar att elområde 1‑3 sannolikt får högre elpriser, medan elområde 4 får lägre.
Foto: V. Quadros
Text: Redaktionen