Nya regler för vinterdäck ska införas – en kan tas bort helt

2025 02 04

Till hösten 2025 väntas nya regler för vinterdäck träda i kraft.

Det innebär bland annat att den nuvarande regeln om att vinterdäck måste användas vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars kan försvinna.

Istället ska datumgränsen ersättas med en ny regel om att det alltid ska råda krav på vinterdäck när vinterväglag råder – oavsett vilken tid på året det är.

Det är det första av två alternativ med förändringar som regeringen nu har lagt på bordet.

Föreslås införas i oktober

I ovanstående förslag ska datum dock fortsatt gälla för tunga fordon. Gränsen ska emellertid utvidgas till perioden 1 november till 15 april, det vill säga förlängas med en och en halv månad.

Det andra alternativet som regeringen lagt fram föreslår att nämnd datumgräns ska gälla samtliga fordon. Dessutom föreslås krav på att tunga fordon ska vara utrustade med snökedjor.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober i år och ska inte påverka nuvarande regler om dubbdäcksförbud.

– Alla som färdas på vägarna har ett ansvar att använda däck som är anpassade efter väglaget. Den lagstiftning som i dag finns är för snäv och tiden då det råder krav på vinterdäck är för kort, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD)

Höjer beredskapen

Ministern syftar på de omskrivna trafikstoppen den senaste tiden.

Många minns exempelvis när det blev tvärstopp på E22 i Skåne för ett år sedan och bilister satt fast på motorvägen i uppemot ett dygn innan de kom loss.

– Detta görs samtidigt som vi vet att Trafikverket den här säsongen har haft en mycket högre beredskap kring bandvagnar och bärgare för att kunna ta loss fordon som kört fast, säger Andreas Carlson till Ekot.

Nya regler även inför i år

Det är inte längesedan det infördes nya däckregler i Sverige.

Inför den här säsongen förändrades kraven för dubbfria däck, som nu måste ha symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF) alternativt vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck för att vara godkända.

Alla vinterdäck som sålts på marknaden före nämnda datum, och som saknar alptopp-symbolen, förbjöds den 30 november 2024.

– Kör man på äldre däck som saknar alptopp-symbolen är det dags att köpa nya, uppmärksammade Carl-Erik Stjernvall., teknisk rådgivare på M Sverige, inför vintern.

Foto: E. Efre

Text: Redaktionen


Kunder betalar i panik – alla som använder Booking.com varnas

2025 06 30

Varje dag bokas över 1,5 miljoner rumsnätter via Booking.com.

Den populära bokningssajten har tidigare pekats ut som en av de absolut bästa i Sverige. Dess tydliga information om pris och innehåll, användarvänlighet och effektivitet är några av motiveringarna.

Nu varnas alla som använder sidan.

Anledningen är att antalet bedrägerier skjuter i höjden, rapporterar The Guardian.

"Betalar i panik"

Bedrägerierna sker ofta enligt följande.

Efter att du gjort din bokning kommer ett meddelande som ber dig att genomföra en betalning eller ange dina kreditkortsuppgifter för att bekräfta bokningen.

Ofta ser allt ut att vara i sin ordning.

Det har kommit via Booking.com-appen, eller i ett e-postmeddelande som ser legitimt ut, så du tar fram ditt kreditkort i panik och betalar, framhåller reportern Hilary Osborne på tidningen.

Ökat uppemot 900 procent

Men meddelanden som dessa är falska, trots att det ser äkta ut.

Booking är väl medvetna om problemet med bedrägerier, som förra året ökade med 500 till 900 procent, enligt BBC.

Dubbelkolla alltid boendets betalningsregler som anges på bokningssidan eller i ditt bekräftelsemejl. Om det inte finns någon förskottsbetalningspolicy eller krav på deposition, men du ombeds betala i förskott för att säkra din bokning, är det troligtvis en bluff, framhäver Booking enligt The Guardian.

LÄS MER: Svenskar luras på sommarnöje – bedrägerier skjuter i höjden

Svenska experter varnar

Booking.com sticker ut bland bokningssajter i att vara särskilt utsatt för nätfiskeattacker. Ökningen beror sannolikt på större möjlighet att använda AI för att luras.

Många svenska resenärer tillhör också den stora grupp som drabbats, har DN tidigare rapporterat.

Och nu ansluter Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum och bedrägeriexpert, till att varna för bedrägerierna.

Han säger att man direkt ska kontakta hotellet om man får ett meddelande som ser ut att komma från boendet.

– Då ska du definitivt ringa till hotellet och inte följa det som står i mejlet, för då är det ju hotellet själva som svarar. Så avancerat är det inte att de tar över telefonsystemen och allt möjligt, säger Jan Olsson till TV4.

LÄS MER: Ryanair sätter in direktflyg – till två nya svenskfavoriter

Foto: K. Angelsö resp Jeshoots.com

Text: Redaktionen


Tre nya lagar införs imorgon – det här gäller

2025 06 30

Imorgon, tisdag den 1 juli, träder flera nya lagar i kraft i Sverige.

Flera av dem har varit omdiskuterade och påverkar många svenskar direkt i vardagen.

Skatt på drivmedel sänks

En av de mer omtalade förändringarna är sänkningen av skatt på bensin och diesel som nu börjar gälla. Det sker delvis för att kompensera för den reduktionsplikten som höjs från 6 till 10 procent samma dag.

Enligt regeringen kan justeringen därmed ändå leda till minskade drivmedelspriser vid pump.

– Skattesänkningarna kommer mer än kompensera för det prispåslag som höjningen av reduktionsplikten kan leda till. På så sätt kan vi se till att omställningen blir rättvis och vi kan minska utsläppen utan att belasta hushåll och företag, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en kommentar.

Sänkningen beräknas minska skatteintäkterna med 3,17 miljarder 2025 och 5,59 miljarder kronor nästa år.

Slopad flygskatt och ny könslag

Lag nummer två är att flygskatten försvinner. En lagändring som kritiserats av bland annat Världsnaturfonden WWF.

Flygskatten gör att många företag riskerar att lägga ner för att flyglinjer försvinner, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT i höstas.

Den tredje lagändringen som träder i kraft gäller den om fastställande av könstillhörighet. Från och med 1 juli blir det enklare att ändra juridiskt kön i folkbokföringen.

Dessutom sänks åldersgränsen från 18 till 16 år, förutsatt att det finns samtycke från vårdnadshavare för den som är omyndig.

Igår gick Sverigedemokraterna ut och uttryckte att partiet avser att riva upp den nya lagen

Om dessa unga sedan ångrar sig finns i princip ingen hjälp att få, trots att de förlitat sig på vad både psykiatrin och vården rekommenderat, framhåller tre SD-företrädare i SvD.

En handfull nya lagar till

Förutom ovanstående införs även ytterligare en handfull lagar i veckan.

Det gäller sänkt subvention för solceller, nedsatt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier och justering av särskild inkomstskatt för utomlands bosatta.

Dessutom träder den nya lagen om förolämpning mot offentligt anställda i kraft den 2 juli, vilket innebär att det inte kommer att vara tillåtet att till exempel kalla en polis eller lärare för exempelvis “idiot” eller liknande.

– Vi kan aldrig acceptera att anställda i Sveriges myndigheter utsätts för våld, hot eller trakasserier, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett uttalande.

LÄS MER: Nya regler för föräldraledighet och sjukpenning

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen